"Moguće je da se ovog petka glasa o novom Poslovniku"

Vijesti 06. ožu 201810:33 > 10:52
Patrik Macek/PIXSELL

Mjesecima traju rasprave o izmjeni saborskog Poslovnika, odnosno hoće li dopune podići kvalitetu rasprava i uvesti reda u sabornicu ili ušutkati oporbu, koja osim oko akcije oko Poslovnika radi i na opozivu ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić

Oporba će sutra početi prikupljati potpise za opoziv Dalić,a zastupnik talijanske manjine Furio Radin smatra da oporba treba imati atribute da se traži povjerenje Vlade, a ne da se bježi od toga jer se plašite novih izbora jer bi na njima imali porazni rezultat.

Postoje razlozi za opoziv ministrice Dalić i oni će biti navedeni u tom prijedlogu za opoziv., poručioje SDP-ov Arsen Bauk gostujući u Mreži prvog HRT-a i dodao: “Razumijem da je Furio Radin u podvojenoj ulozi jer je ujedno i potpredsjednik Sabora iz reda parlamentarne većine i član kluba IDS iz reda opozicije, pa se onda vjerojatno ne snalazi dobro u ovim situacijama”.

Legitimno je pravo oporbe da traži opoziv bilo kojeg ministra, potpredsjednice Vlade, pa i cijele vlade, rekao je HDZ-ov Ante Babić te dodao da je saborska većina stabilna.

Bauk je istaknuo da je Poslovnik donesen 2013. i po njemu je Sabor radio dok je HDZ bio opozicija te imao prava po sadašnjem Poslovniku. Prema tome ako se mijenja sadašnji poslovnik onda mi želimo imati prava na istu razinu prava koje je HDZ imao u vrijeme kada su oni bili opozicija, a mi parlamentarna većina, kazao je Bauk.

Babić je istaknuo da nije točno da se želi cenzurirati oporbu i onemogućiti joj da govori. Nikome se ne oduzima pravo na govor, svi instituti koji su bili ostaju, činjenica je da se u jednom dijelu skraćuju, ali to je samo zbog same dinamike.

Smatram da su potrebne određene korekcije u Poslovniku. Klub SDP-a predložio je jednu restrikciju, a to je da se onemogući repliciranje na izlaganje Klubova. Ne mislimo da bi to bilo ukidanje demokracije ili prava na govor. To je po meni trebala biti jedina bitna izmjena Poslovnika. Mi bi tu izmjenu prihvatili bez ikakvih problema, napomenuo je Bauk.

Što se tiče stanki, odnosno izlaganja o temi, standard je da je to u 9.30 ujutro jer je tada pozornost medija najveća. Ako netko otvori neku doista aktualnu temu o tome se raspravlja tijekom dana. Da bi se kompenzirala neka ograničenja mi smo predložili i da se omogući parlamentarnoj manjini da u tom slučaju mogu staviti jednu ili dvije točke mjesečno na dnevni red da se i o tome može raspravljati, predlaže SDP-ovac.

Još se ne zna kada će biti glasovanje o izmjenama saborskoga Poslovnika, piše HRT.

Odbor za Ustav i Poslovnik i politički sustav dužan je raspraviti 519 amandmana, a to bi moglo potrajati oko 20 sati. Nakon toga to ide u petak na glasovanje, a ako ne, ići će idući petak. Mislim da postoji mogućnost da bude ovoga petka, kaže Babić.

Bauk je poručio da jedva čeka Odbor za Ustav kako bi još jednom objasnili u čemu je problem s izmjenama Poslovnika. Mislim da tu nisu neke pretjerano velike razlike i da u jednoj konstruktivnoj raspravi može doći do zajedničkog rješenja, zaključio je Bauk.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.