Gotova rasprava: Neće biti 100%, ali usvojit ćemo Konvenciju

Vijesti 11. tra 201814:29 > 12. tra 2018 00:20
N1

Nakon aktualnog prijepodneva u Saboru je poslijepodne počela dugotrajna rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije, koja je izazvala brojne podjele, ne samo u društvu i vladajućoj većini, nego i u samom HDZ-u. Nakon više od 9 sati, rasprava je završena nešto iza ponoći.

 Većina klubova zastupnika podržala je u srijedu u raspravi u Hrvatskome saboru ratifikaciju Istanbulske konvencije naglasivši da je riječ o civilizacijskom iskoraku zaštite ljudskih prava, ali su i upozorili na politizaciju ratifikacije te konvencije u javnosti.

Maratonska rasprava trajala je više od 9 sati.

TIJEK DOGAĐAJA

00:12 Rasprava je završena nakon više od 9 sati. Sabor s radom nastavlja u četvrtak u 9:30 sati, a počet će s raspravom o povjerenju ministrici gospodarstva i potpredsjednici Vlade, Martini Dalić.

00:09 Zadnja je govorila ministrica Nada Murganić. “Bilo kakvo sad dodatno obrazlaganje ili uvjeravanje, iznošenje stavova bilo bi suvišno, jer smo imali kvalitetnu raspravu. Govorilo se i iz srca i iz uma, sve su rasprave bile pripremljene, jasno argumentirane. Odredili smo se svi da je ovo jedna razina demokracije, važno je da smo postigli konsenzus, da smo svi za zaštitu svih onih koji su izloženi nasilju. Očito Konvencija neće biti 100 posto usvojena, ali očito je da ćemo je usvojiti i to je bio cilj ove rasprave”, rekla je ministrica Murganić.

00:07 “Nadam se da ovaj napor i ove prijetnje i ovaj pritisak koji zastupnici HDZ-a trpe oko ovoga neće biti kompenziran na rješenjima o zakonu o abortusu, medicinski potpomognutoj oplodnji i Obiteljskom zakonu”, rekao je SDP-ov Arsen Bauk.

23:40Ines Strenja Linić iz Mosta kazala je da će podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.

23:17 “Ja ću postupiti po svojoj savjesti i neću moći podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije, ali ostajem normalan čovjek, i borit ću se svaki dan da nema nasilja”, rekao je zastupnik HDZ-a, Miro Kovač.

22:54 Pripadnik sam Katoličke crkve, vjerujem u Boga Svemogućega, ali ako kažem da ću glasati za ratifikaciju, to ne znači da glasam protiv svoje savjesti. Smatram da Istanbulska konvencija nije Sotona i crni vrag, kako govore pojedini biskupi, rekao je zastupnik HDSSB-a, Branimir Glavaš. “Vjernik sam, ali ne prihvaćam takav stav Crkve s oltara”, rekao je. “Ništa veći katolik od mene nije onaj koji glasuje za prihvaćanje Istanbulske konvencije ili onaj koji glasuje protiv. Ne smatram se manje ili više vjernikom što ću glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije od onoga što će glasati protiv. Isto tako ne smatram se ništa manje Hrvatom i domoljubom ako glasam za Istanbulsku konvenciju u odnosu na one koji budu glasali protiv”, rekao je Glavaš, dodavši da će glasati po savjesti.

22:45 HDZ-ova zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović govorila je o prijetnjama koje je primila. Upravo sad, dok traje ova rasprava u Saboru, ja dobivam SMS poruke u kojima me se poziva na samoubojstvo, kazala je.

22:15 SDP-ov Bojan Glavašević komentirao je i stav Hrvatske biskupske konferencije. “Koliko mandata su za Sabor dobili hrvatski biskupi? Iako se nisu kandidirali na izborima i nemaju svoje ljude u parlamentu, imaju svoje zastupnike u Saboru. Crkva nije demokratska organizacija, oni ne tretiraju muškarce i žene kao jednake i njima to nije sporno. Kad se takav ustroj pokuša precrtati na društvo, onda imamo problem, jer je naša država sekularna. Crkva u Hrvata upustila se u političke okršaje i odlučivanje u Hrvatskoj. Kampanje, pisma, pozivanje zastupnika i zastupnica na određeni način djelovanja, bijesne propovijedi, poput one u Sisku, nisu primjereni. Imali smo prilike vidjeti da Crkva ne pozicionira ženu nigdje, za njih su žene drugotne. U onom trenutku kad se sloboda drugoga pokuša ugroziti, onda imamo problem. Crkva je prekršila svoje poslanje”, kazao je Glavašević.

22:05 Nezavisni zastupnik Vlaho Orepić komentirao je za sutra najavljeni prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, koji se treba održati u Splitu, kazavši da oni koji planiraju sudjelovati na tom prosvjedu griješe. “Njih je netko uvjerio da im je ugrožen sustav vrijednosti u njihovom životu. Ne možemo izaći iz samog dokumenta o kojem se govori, o Istanbulskoj konvenciji. U njemu nema dokaza da se odvaja rod od spola. Definicija roda je ponuđena, ona je takva kakva je, a spol je definiran biološki”, rekao je Orepić u Saboru.

21:51 Zastupnik HDZ-a, Stevo Culej, javio se za riječ, međutim, kad je došao red na njegovo izlaganje, u sabornici ga nije bilo.

21:31 Vaša me rasprava ražalostila, jer ja smatram da ste vi jedan europejac, poručio je Stieru zastupnik SDSS-a, Boris Milošević. “Nemojte biti žalosni. Meni je žao što vas pluralizam žalosti, on bi trebao biti dobar, odgovorio mu je Stier.

21:25 Ideologija je kad ne želite prihvatiti stvarnost i ako ona ne odgovara činjenicama, tim gore po činjenice, rekao je Stier.

21:21Bojan Glavašević iz SDP-a replicirao je Stieru. “Ciceron, odličan govornik, obožavam ga, ali nije ni sve iz njegovog doba dobro, napredovali smo”, odgovorio je Glavašević.

21:15 Stieru je replicirao SDP-ovac Peđa Grbin. “Pitat ću vas, zašto niste reagirali kada ste bili posebni savjetnik predsjednice Vlade u vezi Istanbulske konvencije?”, kazao je Grbin. “Vi ne znate što sam rekao predsjednici Vlade tada, ali mogu vam reći da smo puno razgovarali o svjetonazorskim pitanjima”, odgovorio mu je Stier.

21:08 Vjerujem da su svi zastupnici protiv nasilja, ipak postoje razlike u ocjeni ove Konvencije. O tome moramo govoriti bez omalovažavanja, savjesno i istinito. Prijepor se ne odnosi na borbu protiv nasilja, nego koncepte rodne teorije. Potpuno je jasno da se Konvencija temelji na rodnoj teoriji, rekao je Davor Ivo Stier.

Više pročitajte OVDJE.

20:55 “Jedina rodna ideologija o kojoj može biti govora u Hrvatskoj je patrijarhat i protiv nje se trebamo boriti”, rekao je SDP-ov Peđa Grbin.

20:22 Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku, Ivan Lovrinović, istaknuo je da Istanbulska konvencija neće postići ništa u zaštiti žena. “Ona je ideološka hrana za dvije velike stranke, posebno za HDZ, koji želi ostati na vlasti. Činjenica je da i hrvatske institucije nisu u stanju zaštititi žene od nasilja. Ovo je ideologija, stvaranje lažne slike društva. U Konvenciji je prisutan problem roda, a problem je i to što predsjednik Vlade uvjerava sve kako ideologije tamo nema, kao da su svi nepismeni”, rekao je Lovrinović.

19:49 “Drago mi je da velika većina vjernika u Hrvatskoj ipak ne treba netko da im kaže što da misle. Ne treba im Crkva, da im kaže što da misle, kako da glasaju, kako da planiraju obitelj”, rekao je SDP-ov Gordan Maras.

19:40 “Ministrice, ovo vam je jedan od boljih nastupa u Saboru i sve što ste rekli kolegi Zekanoviću – dobro ste rekli”, rekao je ministrici Murganić SDP-ov Arsen Bauk.

19:39 Nemojte zaboraviti da sam vas ja jedini branio kad su vas kolege iz SDP-a napali zbog čokoladica u katoličkom vrtiću”, rekao je Zekanović ministrici Murganić. Jandroković mu je izgovorio drugu opomenu, čime je izgubio pravo daljnjeg sudjelovanja u raspravi.

19:34 Za riječ se javila ministrica Nada Murganić. “Cijelo vrijeme govorimo o borbi protiv nasilja, a koliko je u ovih nekoliko sati bilo verbalnog nasilja, žuči i uvreda, a moram iskreno priznati, i složit ćete se sa mnom, da je bilo opet nesrazmjerno u odnosu na ženu. Kolega Zekanoviću, moram vas pitati s kojim pravom mene kao dužnosnicu, ministricu, mene cijelo vrijeme prozivate, propitujete se o mom vjerskom uvjerenju, odanosti i pripadnosti stranke i to otkako sam ja kao dužnosnica pripremila ovaj dokument i ovaj zakon?”, upitala je Murganić Zekanovića. “Rekli ste da bih ja kao prava katolkinja i HDZ-ovka dati ostavku. Zašto vi ne dajete ostavku? Zašto se ne odreknete mandata, jer ste došli na listi HDZ-a? Vi žalite moje kolege, ja sam se nasmijala i pitala ih žele li da ih HRAST vodi. Ne možete svaki moj pogled i osmijeh kritizirati i javno me prozivati. Je li to zbog toga što sam suradljiva, susretljiva, zato što sam ministrica ili zato što sam žena?”, upitala je Murganić Zenakovića.

Upozorila je i Miranda Mrsića da se uvredama odnosio prema njoj i drugim kolegicama te da je i to verbalno nasilje.

19:22 “Ja jesam malo uznemiren, ali to je moj karakter. Ispričavam se smirenom predsjedniku Sabora”, rekao je Zekanović.

19:19 Nervozni ste, smirite se. Spominjete skup u Splitu od kojega trebamo strepiti, je li to neka prijetnja?, upozorio je predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, Hrvoja Zekanovića.

19:10Hrvoje Zekanović SDSS-ovu Draganu Jeckov upozorio da u Hrvatskom saboru govori hrvatskim jezikom. Na to reagirao predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, koji je Zekanoviću poručio da govori hrvatskim standardnim jezikom, jer ga nitko ne razumije.

19:09 SDP-ov Gordan Maras HRAST-ovog je Hrvoja Zekanovića zamolio da objasni što je rodna ideologija. “Obzirom da stalno govorite o tome, molim vas da nam svima to objasnite”, rekao je Maras. “Uputit ću vas na Google, pa guglajte”, odgovorio mu je Zekanović.

18:18 SDP-ov Domagoj Hajduković u svom je govoru istaknuo da je mali broj onih koji su pročitali Istanbulsku konvenciju. “Da smo ju odmah stavili na glasanje, ova priča i gungula bi odavno završila. Protivnici Konvencije su protiv nasilja nad ženama, ali… Žalosno je da postoji taj ‘ali’. Javnost se zbog konvencije plaši bradatim ženama, pedofilima, muškarcima u ženskim WC-ima, silovanjima i sličnim stvarima”, kazao je Hajduković.

18:00 “Istanbulska ideologija ne promiče rodnu ideologiju. Tu je i interpretativna izjava koja je sastavni i integralni dio zakona i ona služi tome da rodna ideologija ne dolazi kao obvezujuća”, rekao je predsjednik Kluba HDZ-a, Branko Bačić, dodavši da je govor oporbe u Saboru – “huškački”.

17:50 Zastupnik Mosta, Miro Bulj, započeo je pojedinačnu raspravu. “Papak i papčina je onaj tko tuče svoju ženu, ali onaj tko misli da će Konvencija spasiti žene je u krivu. Zastupnici trebaju glasati kako osjećaju. Osobno Konvenciju neću podržati”, kazao je Bulj.

17:42 Donošenje ove konvencije nije pobjeda HNS-a ni Vlade, nego pobjeda civiliziranog društva, rekla je HNS-ova zastupnica Marija Puh.

17:13 Nakon Hasanbegovića govorio je predsjednik HSS-a, Krešo Beljak. “Moram čestitati Plenkoviću što je Hrvatsku napokon doveo u 2018. godinu”, rekao je Beljak, dodavši da mu je teško govoriti nakon nadahnutog govora Zlatka Hasanbegovića.

16:58 Nezavisni zastupnik Zlatko Hasanbegović oštro je komentirao raspravu o Istanbulskoj konvenciji. Rekao je da je vještom političkom i medijskom manipulacijom učinjeno to da u javnosti vrijedi stav da se može biti ili bezuvjetno za ili bezuvjetno protiv ratifikacije.

“Klub Nezavisni za Hrvatsku bezuvjetno je protiv ratifikacije i pristupanja Istanbulskoj konvenciji. O tome smo iznosili jasna stajališta i argumentaciju, nismo se skrivali iza takozvane savjesti ili kao politički hermafroditi izbjegavali stav”, rekao je Hasanbegović, dodavši da je njegov klub jedini koji će glasati protiv ratifikacije, a naveo i zašto će to učiniti.

Više pročitajte OVDJE.

16:48 Još jedan klub iz vladajuće koalicije podijeljen je po pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije. Goran Dodig i Branko Hrg glasat će protiv, a Darinko Kosor i Branimir Glavaš za ratifikaciju.

16:40 Zastupnik Hrvatske demokršćanske stranke, Goran Dodig, nazvao je izlaganje Arsena Bauka “najvećim nasiljem nad kršćanstvom dosad”. “Ja sam posljednjih dana sa svih strana maltretiran porukama što moram činiti. Otkud nekom pravo da mi kaže da nemam pravo misliti?”, poručio je Dodig, dodavši da će glasovati protiv ratifikacije, zbog “pet posto” rezervi koje ima prema Istanbulskoj konvenciji. Dodig je rekao i to da se njihov klub zastupnika podijelio na ovom pitanju jer će Branimir Glavaš iz HDSSB-a i Darinko Kosor iz HSLS-a glasati za ratifikaciju.

16:21 Predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, sudjelovao je u raspravi i spomenuo 1991. godinu i početak rata, kad je u Kninu sniman film “Virgina”. “Kad bismo ovoliko vremena posvećivali socijalnoj nejednakosti od koje pate naši ljudi, kad bismo tome posvetili toliko pažnje, ja bih bio prvi koji bi rekao da se bavimo pravim poslom. Ali time čime se sada bavimo sebe zapravo onemogućavamo da se bavimo pravim pitanjima”, rekao je Pupovac, dodavši da će njegov klub podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije, kao i interpretativnu izjavu Vlade.

16:11 Bivša premijerka, Jadranka Kosor, na Twitteru je komentirala raspravu o ratifikaciji Istanbulske konvencije u Saboru.

Više pročitajte OVDJE.

16:02 Predsjednik Kluba SDP-a, Arsen Bauk, kazao je da će njegov klub podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije. “Nadam se da će ratifikacija dobiti više od dvije trećine glasova u Saboru”, rekao je Bauk.

16:00 Nitko od HDZ-ovih zastupnika nije replicirao Plenkoviću.

15:54 “Prestanite u ovom Domu lakonski govoriti stvari koje nisu istinite, nisu točne. Nemojte to raditi, ni vi, ni vama slični, u ovom Domu. Štetite ugledu ovog Doma”, rekao je Plenković Mostovom zastupniku Miri Bulju.

15:41 HRAST-ov Hrvoje Zekanović Plenkoviću je postavio pitanje vezano uz poziv Hrvatske biskupske konferencije, koja je pozvala da se ne ratificira Konvencija. Rekao je da ga zanima što Plenković, obzirom da se često nalazi na crkvenim obredima, pa pretpostavlja da je pripadnik Katoličke crkve, misli o tome.

Plenković mu je odgovorio: Razumijem strah, nije ni čudno da mnogi ljudi imaju bojazan kad je vođena ovakva kampanja. Respektiram stav biskupa, ali ja se ne bojim. Kao Vlada smo dobro proučili taj tekst, konzultirali smo se sa svima s kojima se trebamo konzultirati i ispitali ima li i najmanjih naznaka tumačenju koji ste naveli i nema razloga za bojazan, rekao je Plenković.

15:39 Zastupnik Goran Aleksić replicirao je na izlaganje premijera Plenkovića i rekao da će on kao predstavnik stranke SNAGA podržati Konvenciju.

15:31 Ministrica Nada Murganić nakon Plenkovića imala je svoje izlaganje u Saboru. “Konvencija je dala vrlo značaju definiciju nasilja u obitelji”, rekla je ministrica, istaknuvši da Konvencija nudi i informacije o prevenciji nasilja. “Konvencija nas na neki način usmjerava na jače i jasnije kažnjavanje počinitelja”, rekla je. “Postoji li mogućnost da smo mogli stvar riješiti našim zakonodavstvom – nismo”, rekla je.

15:10 Premijer Andrej Plenković u Saboru je predstavio podatke i statistike o nasilju nad ženama te nasilju u obitelji. “To je razlog zašto se pred vama nalazi glasanje o Konvenciji”, rekao je Plenković zastupnicima. “Konvencija će ojačati naše nacionalne mehanizme o sprečavanju nasilja nad ženama i u obitelji”, rekao je Plenković. “Ono što se stalno može čuti je da je stavljanje ove Konvencije na dnevni red plod nečijeg diktata. To sve nije točno. Stavljanje ove Konvencije na dnevni red je plod programa, političke volje HDZ-ove Vlade u suradnji s partnerima, ali ne na njihov pritisak. Niti na pritisak oporbe, nevladinog sektora niti na pritisak bilo koje međunarodne institucije. To je jako važno, jer se u Hrvatskoj razvija jedan antieuropski sentiment i refleks kakav nisam ni slutio da će se dogoditi u Hrvatskoj 2018. godine. Nema pritiska, nema diktata, nema centrale, da budem sasvim precizan. Upućivanje ovoga zakona u proceduru je dio i plana zakonodavnih aktivnosti i rada međuresorne skupine”, rekao je Plenković.

Više pročitajte OVDJE.

Podsjetimo, zbog Istanbulske konvencije vladajuću većinu su napustili Hrvoje Zekanović i Hrast, a osim HDZ-ova Davora Ive Stiera da će glasati protiv ratifikacije Konvencije – potvrdio je i HDZ-ov Ante Babić. “Neću glasovati za ratifikaciju Istanbulske konvencije, principi i crkveni nauk po kojima živim cijeli život mi to ne dopuštaju”, rekao je Babić.

Premijer Andrej Plenković nakon Aktualca još je jednom upitan hoće li zastupnici HDZ-a o Istanbulskoj konvenciji glasati po savjesti.

“Nema nikakvih spornih detalja, ima činjenica da smo kao Vlada i odgovorna vlast u konzultaciji s najboljim pravnim stručnjacima adresirali, po mom dubokom uvjerenju, sve ono što je problematično za neke kolege i glede sukladnosti s ustavom i glede biti te konvencije i straha od uvođenja rodne ideologije – čega nema u konvenciji. Igra se na strahove i bojazni ljude smo adresirali na precizan i adekvatan način. S mog kuta gledanja napravili smo sve da za onoga kojega je strah ne treba biti strah. To znači da su ljudi pod pritiskom”, kazao je Plenković.

Pod čijim pritiskom, pitali su novinari.

“Vi pratite, vas. Sve pratite, sve znate”, odgovorio je Plenković.

Plenković je kazao da neće biti sankcija za one zastupnike koje neće glasati za ratifikaciju: “Nema sankcija, već sam to rekao. HDZ je demokratska stranka, vodi raspravu. O nekim pitanjima očito neki imaju čvršće stavove, neki su pod pritiskom, neki imaju etičke dvojbe. To je to.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.