Većina Andreja Plenkovića se opasno topi

Vijesti 01. ruj 201818:10 > 18:10
Matija Habljak/PIXSELL

Većina Andreja Plenkovića sve je tanja. Sada mu glasovanjem po savjesti ukoliko se vrati u Sabor prijeti i Darko Milinović.

“Za mene ništa nije problem, čovjek je župan, nije saborski zastupnik. Što se tiče spremnosti HDZ-a, mene kao predsjednika stranke i Vlade mislim da sam već rekao da smo spremni na sve scenarije koji god to bili”, kaže premijer Andrej Plenković.

 A na sve scenarije spreman je i predsjednik Sabora koji je ušao u direktan sukob s Milinovićem. Kako li će izgledati njihov idući susret?

“Pa izgledat će normalno. Pozdravit ćemo se, ne bih ovo prihvatio kao neke osobne obračune. Ovdje se radi o odstupanju od temeljnih načela HDZ-a, kao što smo već kazali. Šteta je što se to dogodilo”, kaže Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Šteta je učinjena i Plenkoviću ozbiljno prijeti gubitak još jedne ruke u Saboru. Pitanje prijevremenih izbora je neizbježno.

“Što se mene tiče položaj mene kao predsjednika HDZ-a, cijelog HDZ-a, Vlade je stabilan, parlamentarne većinem radimo svoj posao i brinemo se o tome kojim smjerom treba ići Hrvatska”, kaže Plenković.

Nešto je oštriji Jandroković. Bez obzira na tanku većinu neće pristati na moguće ucjene.

“Potpuno je jasno da želimo i dalje stabilno funkcionirati. Naši prioriteti su snaženje institucija, gospodarski rast i razvoj, jačanje solidarnosti u društvu, ne odustajemo od tih ciljeva”, kaže predsjednik Sabora.

Ali većina je jako tanka.

“Većina je bila tanka od samog početka i dobro je funkcionirala i tako će biti i dalje”, uzvraća Jandroković.

HNS na izbore ide samostalno

A ako i bude izbora – HNS uvjerava – mi smo spremni.

“Mislim da trebamo raditi na tome, da Vlada treba biti stabilna i da treba donositi odluke. Odluke i projekte, i radimo na tome”, kaže Predrag Štromar, ministar graditeljstva, i dodaje:  “Ukoliko će biti izbori, HNS je spreman izaći na izbore, siguran sam i u dobre rezultate na temelju dobrih rezultata u Vladi”.

Na pitanje hoće li HNS na izbore izaći samostalono, odgovara potvrdno.

Većina se opasno topi, idealna prilika za koalicijske partnere. Pitanje je samo dokad će Andrej Plenković tolerirati stalne pritiske i propitivanje većine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.