Višesatni sastanak na Iblerovom trgu izrodio – ništa

Vijesti 17. ruj 201807:12 > 19:10
Ilustracija

U sjedištu SDP-a na Iblerovu trgu održan zajednički sastanak Predsjedništva i Kluba zastupnika stranke, na kojem se trebalo dogovoriti kako će Klub dalje funkcionirati. No, Davor Bernardić i njegovi protivnici u Klubu zastupnika nisu uspjeli postići kompromis.

Potpredsjednik stranke Zlatko Komadina izjavio je uoči sastanka da Predsjedništvo stoji iza predsjednika SDP-a Davora Bernardića i neće pokretati njegov opoziv.

TIJEK DOGAĐAJA

18:15 Davor Bernardić poručio: “Nikakve iznuđene ostavke, ulice, ne dolaze u obzir”. Tvrdi da iza napada na njega stoje krupni kapital i uvozni lobiji. Dodaje da je spreman za kompromis, ali da je za razgovor potrebno dvoje. Na pitanje o rejtingu stranke, ali i njegovom rejtingu, poručuje: “Moj rejting je nula, a bio bi i minus deset da to mogu napisati”. Bernardić naime, proziva agencije da rade za Vladu. Više pročitajte OVDJE.

17:17 Nakon 4,5 sata mogu reći da ovo više nema nikakvog smisla, nekoliko puta smo inzistirali da pokušamo izaći s nekim zaključcima, ali to nije bilo moguće, komentirao je Grbin novinarima.

Predsjednik stranke došao je s idejom da ga se izabere za predsjednika Kluba saborskih zastupnika SDP-a, ali se iskristaliziralo da nema potporu, kazao je.

Rezultat je ništa, zavlačenje, gubljenje vremena i nakon ovog sastanka pitam se što sam ovdje radio 4,5 sata, poručio je SDP-ov saborski zastupnik.

Pokušali smo i s kompromisom da se raspišemo referendum na kojemu će članovi stranke koji su ga izabrali za predsjednika odlučiti žele li da stranka i dalje ide ovim smjerom, istaknuo je Grbin.

Poslali smo poruku da se zbroje i da probamo još jednom razgovarati, kazao je i zaključio da je ovo za ozbiljne ljude vrijeđanje zdrave pameti.

Klub zastupnika se prije ili kasnije mora sastati, a mi danas nismo niti minute posvetili aktualnom prijepodnevu i kako ćemo napadati katastrofalnu politiku HDZ-a, istaknuo je Grbin, koji smatra da bi se oko Kluba trebali sastati sutra kao nekakav zadnji rok.

Ako Predsjedništvo neće sudjelovati i kreirati politiku u Saboru i javnosti, morat će to zastupnici, naglasio je Grbin i poručio da iz stranke ne kane izaći, nego će zastupati one koji su ih izabrali: “Nema nitko od nas pravo na izlazak”, zaključio je. 

17:00 Načelnik općine Tisno Ivan Klarin, koji je saborski mandat stavio u mirovanje prošlog ljeta zbog obaveza u općini, a s funkcije predsjednika Županijske organizacije SDP-a Šibensko-kninske županije odstupio je kad je Davor Bernardić izabran za predsjednika stranke, najavio je mogućnost aktiviranja saborskog mandata.

“Ako se danas mojim kolegama u Klubu zastupnika SDP-a koji ne žele Bernardića za predsjednika tog kluba bude prijetilo ili sankcioniralo na bilo koji način, aktivirat ću saborski mandat i biti zajedno s njima”, rekao je Klarin za ŠibenikIN.

Više pročitajte OVDJE

16:15Davor Bernardić je predložio kompromis, da on ne bude predsjednik Kluba zastupnik, javlja reporter N1 Elvir Mešanović.

15:25 Gordan Maras je ponovio svoj prijedlog da se održi unutarstranački referendum o tome žele li članovi SDP-a nove izbore.

15:00 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ne dozvoljava Klubu zastupnika glasovanje o predsjedniku Kluba, izvijestio je reporter N1 Elvir Mešanović.

Rajko Ostojić na sastanku brani Davora Bernardića od kritika zastupnika.

“Doveli smo se u situaciju da nas svi ismijavaju, nije u redu da se proziva samo Bernardić”, rekao je Ostojić, javlja reporter N1 Elvir Mešanović.

14:40 Bernardićeva oporba na sastanku traži glasovanje o predsjedniku Kluba, a Bernardić ih ignorira. “Njegovi” ljudi se ne javljaju za riječ, izvijestio je reporter N1 Elvir Mešanović.

13:40Sabina Glasovac najavila je ostavku na mjesto potpredsjednice Kluba zastupnika SDP-a, ako Davor Bernardić preuzme Klub. Arsen Bauk kazao je da na ovaj način ne može funkcionirati, javlja naš reporter Elvir Mešanović.

13:30 Naš reporter Elvir Mešanović javlja da se Bernardić ne da. Upravo je kazao da ne namjerava odstupiti te da želi biti predsejdnik Kluba SDP-a.

12:55 Peđa Grbin od sastanka očekuje “raspravu i pojašnjenja od onih koji danas traže odlazak Davora Bernardića s mjesta predsjednika SDP-a, a prije dva mjeseca su me uvjeravali da sam, kada sam tražio to isto, prekršio Statut stranke”.

“Očekujem danas od onoga koji traži raspisivanje unutarstranačkih izbora da mi objasni zbog čega je predložio moju suspenziju kada sam to tražio prije dva mjeseca”, aludirao je Grbin na Bernardićev najnoviji zahtjev, dodavši da je “sve ovo što danas gledamo pretvaranje SDP-a u Cirkus Montyja Pythona”.

N1

12:30 Dolazeći na sjednicu Kluba i Predsjedništva, Arsen Bauk kazao je da su male mogućnosti da on ostane na čelu Kluba zastupnika. Na današnjoj sjednici, dodao je, razgovarat će se o mogućnosti zajedničkog djelovanja Kluba i Predsjedništva. S obzirom na to da velika većina Kluba traži odlazak Bernardića, upitno je koliko mogu surađivati s vrhom stranke.

12:20 Potpredsjednik SDP-a, Zlatko Komadina, uoči sastanka Predsjedništva komentirao je stanje u stranci. “Danas po meni ne treba očekivati ništa povijesno. Bit će sastanak, očekujem, da se malo našalim, hiperventilaciju, nismo se dugo vidjeli mnogi s mnogima. Očekujem odgovorno ponašanje u interesu stranke, razumijevanje situacije i zajedničko nalaženje rješenja za budućnost”, rekao je Komadina.

Više čitajte OVDJE.

11:45 ”Komadina bi htio da ga svi mole da preuzme stranku, ali na kratko. U okviru tog nekakvog prijelaznog rješenja bi se trebalo razgovarati o trajnom rješenju. Kao to neko trajno rješenje spominju se Borzan, gradonačelnik Koprivnice, Picula… Picula bi u normalnim okolnostima mogao biti odličan predsjednik, ali sada je situacija da se treba tući. Borzan bi mogla biti, ali ona bi mogla biti privremeno rješenje”, rekao je za N1 politički analitičar Žarko Puhovski.

Više čitajte OVDJE.

11:00 Je li je danas “Dan D” za Davora Bernadića, upitali smo SDP-ovog Željka Kolara u N1 studiu uživo. ”Ako ima zdravog razuma onda bi trebalo biti. Mediji ovih dana o stanju u SDP-u pišu da se agonija se nastavlja, i to je točno”, rekao je.

Više čitajte OVDJE.

10:30 Na sastanku bi se trebalo razgovarati o tome kako bi trebao funkcionirati Klub zastupnika. Jedan od sugovornika našeg reportera Elvira Mešanovića rekao je da će od Bernardića tražiti da održi ‘predsjednički govor’. Danas ne bi trebala biti donesena odluka o smjeni Bernardića, kako mnogi spekuliraju, niti dan D za SDP, izvijestio je naš reporter.

10:00 Podsjetimo, nešto iza 19 sati u nedjelju saborski zastupnik SDP-a Predrag Matić izvijestio je kako su održali “radni sastanak članova Predsjedništva i dogovorili smjernice rada” te da je “predsjednik za ponedjeljak sazvao zajedničku sjednicu članova Predsjedništva SDP-a i Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru”.

N1

“Znam što vas najviše zanima – je li bilo razgovora o ostavci predsjednika Bernardića,  ali – o tome nije bilo apsolutno ni riječi”, rekao je Matić novinarima ispred sjedišta SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu.

Na novinarsku opasku da to baš i nije uvjerljivo, kratko je odgovorio: “Ja vam ne bih nikada lagao”.

Dogovoreno je i da nema nikakvih izjava.

Na razgovorima u Bosiljevu u petak, podsjetimo, članovi Predsjedništva SDP-a od Davora Bernardića zatražili su ostavku “za dobrobit stranke” te mu dali vremena do nedjelje da razmisli. 

Kad bi Bernardić odstupio svojevoljno, prema stranačkom Statutu, a najviše na godinu dana, vođenje stranke kao v.d. preuzeo bi prvi potpredsjednik Zlatko Komadina. Ako se pak Bernardić ogluši na te zahtjeve, Predsjedništvo bi moglo pokrenuti statutarne mehanizme za njegovom smjenom, nakon čega bi uslijedila izvanredna konvencija SDP-a.