Krstičević zadovoljan funkcioniranjem domovinske sigurnosti

Vijesti 25. ruj 201816:26 > 16:30
MUP

Na sjednici Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, na kojoj se u utorak raspravljalo o požarima i nezakonitim migracijama, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je važnost sustava koji je "zaživio na najbolji mogući način", priopćio je MORH.

Sustav domovinske sigurnosti pokazao se najboljim tijekom pomoći stanovništvu u obrani od snježnih padalina i poplava, te u protekloj protupožarnoj sezoni, rekao je Krstičević.

VEZANE VIJESTI

Krstičević je istaknuo važna poboljšanja u pripremi, organizaciji, koordinaciji i spremnosti protupožarnih snaga, što je uvelike doprinjelo uspješnom izvršavanju zadaća svih sudionika.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta OS RH brigadni general Krešo Tuškan izvijestili su o glavnim značajkama i aktivnostima tijekom ovogodišnje protupožarne sezone.

Upoznali su članove Koordinacije i s aktualnim stanjem požarišta na širem području Orebića, te je odmah odlučeno da se na požarište pošalje 50 pripadnika Hrvatske vojske i dva helikoptera i kanader, čim to dopuste vremenski uvjeti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako su ove godine sredstvima EU-a, koja je u vrijednosti od 30 milijuna kuna osigurao MUP, nabavljena nova vatrogasna vozila, ali i dalje treba pronalaziti načine za unaprjeđenje vatrogasnog sustava.

Druga tema sjednice bila je posvećena nezakonitim migracijama, gdje je Božinović naglasio kako su migracije bile ključno pitanje na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove i Europskoga vijeća u lipnju, a ta će tema biti u fokusu cijele Europe, kaže se u priopćenju.

Također je naglašeno kako je Europska komisija odobrila dodatnih 10,4 milijuna eura u okviru Instrumenata za unutarnju sigurnost za tehničko opremanje granice s Bosnom i Hercegovinom, te Crnom Gorom.

Božinović je posebno istaknuo da prosječan hrvatski građanin ne razmišlja o migracijama jer ih zahvaljujući radu institucija ne osjeća kao problem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.