"Očekujemo da se raspravlja o kvaliteti zraka u Zagrebu"

Vijesti 01. lis 201814:21 > 14:31
N1

Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić u ponedjeljak je rekao da SDP očekuje da gradonačelnik i njegova skupštinska većina dopuste da se na sljedećoj skupštinskoj sjednici, u listopadu, raspravlja o kvaliteti zraka i nakon toga donesu odluku o mjerama zaštite sugrađana.

Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić u ponedjeljak je najavio da će SDP na sljedeću skupštinsku sjednicu koja će se održati u listopadu uputiti prijedlog zaključka vezano za pitanje kvalitete zraka u Zagrebu, a radi učestale povišene koncentracije ozona i peludnih čestica u Novom Zagrebu – istok, a posebno na području Dugava, Hrelića i Jakuševca.

Tražimo očitovanje od gradonačelnika zbog povećanih koncentracije prije svega ozona i peludnih čestica u zraku, rekao je i izvijestio da je koncentracija ozona amo u kolovozu bila 10 dana iznad dopuštenih vrijednosti, iako cijeloj godini prekoračenja smije biti samo 25 puta. U 2017. godini dopuštena vrijednost ozona bila je prekoračena više nego dvostruko broj, istaknuo je i naglasio da je to razlog za zabrinutost i traženje odgovora i rješenja od gradonačelnika Milana Bandića i Gradske uprave, rekao je na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici.

VEZANE VIJESTI

Rekao je da je ozon snažan iritant koji izaziva kašalj, upalu pluća, gubitak daha i bolove u prsima, posebno kod osoba koji imaju kronične bolesti dišnih puteva. “S obzirom da posljedice odlagališta otpada osjeća više od 100.000 naših sugrađana, ovo je tema o kojoj moramo razgovarati i pitanje na koje moramo upozoriti cjelokupnu javnost”, ustvrdio je Mišić.

Povišena je i koncentracija lebdećih čestica, upozorio je. Iako je prekoračenje dopušteno 35 dana u godini, mjerenja su u 2017. pokazala prekoračenja 64 dana

Mišić se nada da će skupštinska većina “napokon shvatiti” da je to pitanje s kojim se moraju ozbiljno pozabaviti i da Akcijski plan iz 2015. u ove tri godine nije dao željene rezultate. Zbog toga je, rekao je, potrebno poduzeti nove i snažnije mjere kako bi se zaštitilo zdravlje svih sugrađana.

“Gradonačelnik je najavio kako će odlagalište otpada na Jakuševcu biti u funkciji sljedećih 11 godina iako je posljednje obećanje gradonačelnika bilo da će do kraja 2018. biti sanirano i zatvoreno te da će se otpad odlagati na drugoj lokaciji. Time su prevareni, kako domicilno stanovništvo koje godinama živi u Novom Zagrebu, tako i novi sugrađani koji su se doselili posljednjih godina vjerujući u obećanje gradonačelnika”, rekao je Mišić.

Dodao je da se grade i nove zgrade na području Novog Zagreba – istok te da je prije dvije godine useljeno preko 500 stanova na području Jakuševca, a sada se grade na tom području još dvije zgrade. Napomenuo je i kako se farmama domaćih životinja na tom području svake godine produžuje rok za premještanje za dodatnih godinu dana. Poručio je kako se mora zaštititi stanovništvo Novog Zagreba – istok, a osobito Dugava, Hrelića i Jakuševca.

Rekao je kako su već na prošloj skupštinskoj sjednici uputili u hitnu proceduru prijedlog zaključka kojim su od gradonačelnika Bandića tražili da najkasnije u roku od 30 dana obavijesti Gradsku skupštinu o mjerama koje su poduzete radi sprječavanja štetnih posljedica, odnosno nekvalitete zraka na području Dugava i cijelog Novog Zagreba – istok. Ali je na žalost skupštinska većina na čelu s gradonačelnikom, HDZ-om i Neovisnim za Hrvatsku odbili taj prijedlog, iako pitanje kvalitete zraka i zdravlja građana mora biti prioritet, rekao je.

Pitanje je je li imenovanje Lovrića u skladu s propisima

Na pitanje kako komentira ponovno imenovanje Ivice Lovrića na dužnost v.d. pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, Mišić je rekao da je zakon vrlo jasan da se privremeno, odnosno na određeno vrijeme službenici mogu imenovati maksimalno dva puta, odnosno jedno imenovanje na šest mjeseci, te jedno produženje za dodatnih šest mjeseci.

Upitno je je li imenovanje Lovrića u skladu sa propisima, rekao je te istaknuo kako očekuju državnu reakciju. Ako jest, očekuje da to bude posljednje produljenje te da taj gradski ured dobije “napokon pročelnika koji će se uhvatiti u koštac sa svim problemima” i koji će imati više sluha i za pitanje građanskog odgoja.

“Pitanje je može li to i dalje obavljati Ivica Lovrić, čak i da stavimo sve afere koje ima sa strane”, kazao je Mišić. Ocijenio je da taj ured ima vrlo ozbiljnih problema jer su svakodnevno svjedoci stanja u zagrebačkim školama – azbestnih krovova, prokišnjavanja, a škola na Savici se, rekao je, praktički urušava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.