"Osjećamo da afera ide i prema HDZ-u"

Vijesti 06. lis 201812:10 > 12:14
Ilustracija

"Politika HDZ-a koju predvodi Andrej Plenković daje širom otvorene ruke svima koji su sustavu zaduženi za procesuiranje da rade sukladno zakonu", izjavio je Bačić.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u subotu da treba istražiti, ispitati, procesuirati i kazniti sve koju su počinili eventualna kaznena djela i koji ne rade u skladu sa zakonom, komentirajući u emisiji Hrvatskog radija najnoviju aferu vezanu za gubitak spisa iz općinskog državnog odvjetništva 2011. o curenju podataka iz istrage o prostituciji.

“Otvorena su vrata pravosuđu, represivnom sustavu da se istraži, ispita, procesuira i kazni sve oni koji su počinili eventualna kaznena djela, koji ne rade u skladu sa zakonom. Politika HDZ-a koju predvodi Andrej Plenković daje širom otvorene ruke svima koji su sustavu zaduženi za procesuiranje da rade sukladno zakonu”, izjavio je Bačić u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna.

Ocijenio je kako je afera izgubljenih spisa ozbiljna i da traži da ju se ispita, da nije ugodna i da se o glavu obija vladajućoj garnituri, ali i istaknuo da se treba voditi računa o presumciji nevinosti i da bi političari kao legalisti o tome trebali voditi računa u svojim nastupima.

VEZANE VIJESTI

Komentirao je i izjave predsjednika SDP-a Davora Bernardića da je Hrvatska u rukama mafije te političkog tajnika Mosta Nikole Grmoje da su hrvatske institucije okupirane od strane vladajućih. Za Bernardića je kazao da ga ni u SDP-u više ne shvaćaju ozbiljno, a za Gromoju da mu se govori baziraju isključivo na “rekla- kazala” i da su se često njegove optužbe pokazale neutemeljenima.

S indignacijom odbacio je bilo kakvo povezivanje HDZ-a s upravljanjem pravosudnim institucijama naglasivši da HDZ, Vlada i Sabor vrše jasnu distinkciju između zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti. “HDZ niti pokušava, niti želi, niti je to modus operandi, upravljati, urgirati i nalagati bilo što ni jednom dijelu sudbene vlasti, prije svega DORH-u”, kazao je.

“Osjećamo da afera ide i prema HDZ-u i ne čudi nezadovoljstvo građana… ali ja bih pričekao što će o tome reći relevantna tijela i DORH, kako će taj predmet završiti i onda donositi odluke”, rekao je Bačić i dodao kako očekuje od državnog odvjetnika da izvijesti javnost o razlozima gubitka predmeta iz afere 2011., koji su razlozi i tko je odgovoran.

“Kada se pojave ovakve mega afere u kojim se insinuira eventualni kriminal i nečasne radnje u sustavima represivnog aparata građani gube povjerenje u vlast, državu i institucije. Zato je nama u interesu da se razobliče sve afere kako bi se građanima vratilo povjerenje u te institucije”, odgovorio je na pitanje vlada li Hrvatskom ‘paraobavještajno podzemlje’ ili ‘onaj tko je za to zadužen. Dodao je kako je ovoj Vladi došlo puno problema za koje nije odgovorna.

Bačić je ponovio da bi se promijenila pozicija Milijana Brkića kada bi se optužbe na njegov račun pokazale opravdane. “No, dok se to ne dokaže – nemam što predbacivati Milijanu Brkiću”, rekao je Bačić i dodao da se stranke ne može unaprijed rješavati svojih članova prisjetivši se slučaja bivšeg ministra Berislava Rončevića za kojeg se nakon niza godina pokazalo da je nevin. “Kad se sruči lavina optužbi, olako se rješavamo ljudi. Ne želim unaprijed suditi nikome”, naglasio je.

Na pitanje o tome hoće li najnovije afere utjecati na rejting HDZ-a, Bačić je odgovorio kako će nada da će uspjeti uvjeriti hrvatsku javnost da “tu nema HDZ-a” i da institucije imaju slobodne ruke da sve istraže. Dodao je da je HDZ otvoren i za saborska istražna povjerenstva o svakoj temi u interesu hrvatske javnosti.
Priznao je da u HDZ-u kao velikoj stranci ima problema, ali puno manje nego se to imputira, te da nastoje svaki problem riješiti, ponekad i rigorozno i izbacivanjem iz stranke.

Vezano za prosvjed u Vukovaru, Bačić kazao je da se Predsjedništva HDZ-a jasno odredilo prema prosvjedu te kako smatra da on neće pomoći u rješavanju ratnih zločina, nego će otežati postupanje. “Ne vidim što ćemo prosvjedom postići”, kazao je Bačić i dodao kako nema naznaka da će biti političkih sankcija na članove koji budu išli u Vukovar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.