Mladineo nepravomoćno oslobođen optužbe za Fimi mediu

Vijesti 17. lis 201815:13 > 15:14
Marko Jurinec/PIXSELL

Bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbe da je dogovarajući poslove s marketinškom agencijom Fimi mediom Fond kojem je bio na čelu oštetio za oko 1,2 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je Mladinea teretilo da je od travnja 2008. do kraja 2009. sklapao poslove s Fimi medijom iznad tržišne cijene i pritom kršio Zakon o javnoj nabavi. Optužnica je u veljači 2018. izmijenjena pa je iz nje izbačena tvrdnja da je nezakonitosti radio znajući da ilegalno izvučen novac završava u HDZ-ovom “crnom fondu”.

Obrazlažući oslobađajuću presudu sudac Tomislav Juriša kazao je da tijekom suđenja nije dokazano kriminalno djelovanje pa je Mladinea trebalo osloboditi. Dodao je da eventualne nepravilnosti izlaze iz okvira kazneno-pravne odgovornosti i ulazi u sferu poduzetničke odgovornosti.

Uskok je u optužnici tvrdio da je Mladineo sklopio tri ugovora za promidžbene aktivnosti, kao što je izrada televizijskih spotova i oglasa za obilježavanje Dana planeta zemlje. U tužiteljstvu tvrde da je bezuvjetno prihvatio ponudu Fimi medije, bez da ju je usporedio s cjenikom HRT-a po kojemu bi Fond imao i do 50 posto popusta.

Na nepravomoćnu osloboađajuću presudu Uskokova tužiteljica Željka Mostečak najavila je žalbu.

Optužnica protiv Mladinea jedna je u nizu podignutih protiv odgovornih osoba iz državnih institucija i tvrtki zbog poslovanja s Fimi medijom, a koje nisu obuhvaćene Uskokovom optužnicom protiv HDZ-a, bivšeg stranačkog predsjednika Ive Sanadera i njegovih suradnika kojima se ponovno sudi nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću prvostupanjsku presudu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.