Brač: Policija istražuje slučaj obračuna 12-godišnjaka

Vijesti 01. stu 201816:57 > 17:05
Davor Javorovic/PIXSELL

U tučnjavi koja se dogodila prošloga petka u blizini Osnovne škole Pučišća na otoku Braču stradao je 12-godišnji dječak, koji je hospitaliziran i još uvijek je u bolnici. Roditelji su u šoku, slučaj je prijavljen policiji, a činjenice, između ostalog i ona koliko je točno djece sudjelovalo u tučnjavi, tek treba utvrditi.

“Medicinska sestra našla ga je kako se guši ispred škole. Da nije bilo nje, ne znam što bi bilo, ona ga je spasila”, kaže za HRT-a otac ozlijeđenog dječaka. Dječak ima jake glavobolje, prima infuziju, koktele lijekova, i u šoku je. Strahuje od povratka u školu.

Iako škola tvrdi da je u obračunu sudjelovalo dvoje djece, roditelji vjeruju dječaku koji kaže da su ga napala dvojica. “Oni njega psihički i fizički maltretiraju, mi smo to razrednici i direktoru prijavili x puta. Nakon godinu i pol dana završio je na Hitnoj”, kaže dječakov otac. Majka je razgovarala, kaže, s majkom jednog napadača, koja joj je rekla da su to “dječja posla koja oni sami moraju riješiti”.

“On je u bolnici, on je 12. rođendan proslavio u bolnici”, nastavlja otac napadnutog 12-godišnjaka. Dodaje i kako je doznao da dječak koji je napao njegova sina trenira karate, pa je zvao njegova trenera, opisao mu ozljede koje je njegov sin zadobio – i zatražio da ga izbace iz kluba: “Jer to nije profesionalno. Trener je rekao da ne vjeruje nikome, da će ‘sud odlučiti'”.

Policija je bila kod roditelja napadnutog dječaka, ali ne zbog napada u blizini škole, nego prosvjeda na koji su pozvali putem društvenih mreža – a prosvjed prethodno nisu najavili policiji. Maltretiranje su, kažu dječakovi roditelji, nekoliko puta prijavljivali u školi.

Siniša Lučić Lavčević, ravnatelj OŠ Pučišća na Braču, kaže za HRT da je upoznat s cijelim slučajem. “Kao ravnatelj škole naravno da sam upućen. Izašao sam kad se dogodilo, a dogodilo se u petak nakon nastave iza škole. Postupili smo kao da se dogodilo i u školi, kako bismo što bolje pomogli djeci, kako bi se spriječile daljnje štete. Jer znate, jedan ovakav slučaj je teško zadržati u prvotnim okvirima. Radi se o djetetu i reakcije su svakakve”, kaže ravnatelj.

Policija je pokrenula postupak jer je dijete završilo na Hitnoj pomoći u Splitu”, dodaje. Kontaktirali su, kaže, i Centar za socijalnu skrb u Splitu, kao i pravobraniteljicu te policiju.

“Sad se radi na smirivanju situacije i utvrđivanju okolnosti, a kasnije će se raditi na tome da se takve stvari ne ponavljaju”, zaključuje.

“Kontaktirao sam s policijom i oni su mi rekli da moraju svakom omogućiti prosvjedovanje. Upozorio sam da se to radi pred školom u vrijeme nastave. Pogledao sam Zakon o javnim okupljanjima koji kaže da je zabranjeno javno okupljanje ispred vrtića i škola kada su djeca u ustanovama, čujem da su sada promijenili termin”, kaže i zaključuje kako je škola svoje razmotrila, ispitala okolnosti, a sada čekaju rezultate policijske istrage.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.