Američki veleposlanik za N1 komentirao midterm izbore

Vijesti 07. stu 201808:09 > 08:12
N1

U 91. zrakoplovnoj bazi HRZ-a na Plesu, skupinu helikoptera borbenog zrakoplovstva SAD-a obišli su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Riječ je o helikopterima tipa AH-64 Apache, CH-47 Chinook i UH-60 Blackhawk iz sastava 4. brigade borbenog zrakoplovstva SAD-a koji su u posjetu Zagrebu, u sklopu putovanja prema zrakoplovnoj bazi Stefanovikieo u Helenskoj Republici Grčkoj i pripremama za sudjelovanje u misiji Respolute Support u Afganistan.

VEZANE VIJESTI

 Tom prilikom naš reporter Hrvoje Krešić razgovarao je s američkim veleposlanikom.

“Radujemo se što su se naši helikopteri zaustavili u Hrvatskoj na putu u Grčku i drago nam je da možemo Hrvatima pokazati kako oni izgledaju”, rekao je Kohorst.

Komentirao je i vojnu suradnju između Hrvatske i SAD-a. “Imamo konstantnu i odličnu suradnju s hrvatskom vojskom, oni nas izuzetno podupiru i smatramo Hrvatsku snažnim partnerom”, rekao je Kohorst, koji je dodao da donacije vojne opreme SAD ne smatra donacijama, nego investicijama u svoje partnere. “Mi stalno tražimo partnere koji nam mogu pomoći osigurati mir u svijetu i u tome nam je Hrvatska sjajan partner”, rekao je Kohorst.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj dotaknuo se i midterm izbora. “Očekivano je bilo da će demokrati preuzeti Zastupnički dom, a da će republikanci ostati većina u Senatu. Moramo naći način da surađujemo i nadam se da ćemo uspjeti u tome”, rekao je.

Što se tiče promjena u vanjskoj politici, Kohorst smatra da one neće biti značajne te da će politika predsjednika Donalda Trumpa ostati ista.

Komentirao je i političke podjele u američkom društvu.

“U našoj zemlji, ali i u mnogim zemljama, postoje različita mišljenja. U zadnjih nekoliko godina možda su jače izražene podjele, ali nadam se da ćemo to prebroditi. Imamo sjajan demokratski sustav, dolazi do konstantnih promjena tijekom godina, ali američki duh uspije isplivati”, rekao je Kohorst.

Što se tiče suradnje SAD-a i Hrvatske, vojna industrija nije jedino područje u kojemu dvije zemlje surađuju.

“SAD ima puno novca koji može investirati i puno američkih tvrtki želi investirati u Hrvatsku, mislim da Hrvatska treba nastaviti s reformama pravosuđa i smanjiti birokraciju. Ako nastavite s time, bit će još više investicija”, rekao je Kohorst, istaknuvši da se SAD u investicijama želi prije svega fokusirati na turizam, ali da suradnja postoji i u energetskom sektoru, kao i u IT-ju. 

“Niz tvrtki želi ulagati u Hrvatskoj, primjerice na Pašmanu, nadam se da će ti projekti biti ostvareni u dogledno vrijeme, a oni se tiču medicinskog turizma i općenito turizma na tom otoku”, rekao je Kohorst, dodavši da postoji i interes hrvatskih tvrtki za investiranje u SAD-u.

“Ima ljudi iz Hrvatske koji odlaze u SAD, ne toliko koliko bismo željeli. Amerika je veliko tržište i hrvatski proizvodi su dobrodošli u SAD-u i želimo vidjeti više hrvatskih tvrtki u Americi”, rekao je Kohorst.

Komentirao je i Marakeški sporazum. Upitan zašto SAD neće sudjelovati na konferenciji, Kohorst je rekao da o toj temi ne zna puno. “Mislimo da ovaj sporazum nije dovoljan za naše potrebe, previše je restriktivan za američku politiku. To ne znači da nas ne zabrinjava pitanje migracija, mi svake godine prihvaćamo brojne migrante, utemeljeni smo na migrantima, ali želimo da oni dolaze na legalan način”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.