Miljenić: Zakon o osobnom stečaju nije čarobni štapić

Vijesti 12. ožu 201510:27 > 10:37
Cropix/Davor Pongracic

Vlada na današnjoj sjednici raspravlja o prijedlogu Zakona o stečaju potrošača kojim želi prezaduženim građanima omogućiti novi financijski početak kroz proglašenje "osobnog bankrota".

Postupak stečaja dužnici će moći otvoriti ako su insolventni, a zakon predviđa da je potrošač insolventan ako najmanje tri mjeseca uzastopno ne može ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30.000 kuna. Očekuje se da će zakon na snagu stupiti do ljeta, a sam postupak izgledat će tako da će se dužnici najprije prijaviti u savjetovališta koja će biti u podružnicama Fine.

VEZANA VIJEST

“U EU većina zemalja ima ovaj institut. Zakon dužnicima omogućava da ako se nađu u situaciji da ne mogu vraćati dugove, budu oslobođeni duga nakon što prođu proceduru. Također, vjerovnicima omogućava naplatu dugovanja”, kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić i dodao kako zakon nije čarobni štapić te osobni bankrot neće moći proglasiti svatko.

 “Ovo nije jednostavna stvar. Postupak može pokrenuti samo dužnik, a ne vjerovnik. Postupak kreće pred savjetovalištima u regionalnim centrima FINA-e čiji je cilj informirati dužnika o svemu. Ako ne dođe do sporazuma ide se na sudski postupak s ciljem dogovora vjerovnika i dužnika”, dodao je Miljenić.

Na dnevnom redu sjednice je i odluka o pojefitnjenju plina.

Kućanstvima će naime od 1. travnja pojeftiniti plin, ovisno o njihovu lokalnom distributeru, između šest i deset posto. Lokalni distributeri plin će, doznajemo, od travnja plaćati 2,17 umjesto dosadašnjih 2,47 kuna po kubičnom metru, a za koliko će točno građanima pojeftiniti plin, ovisi i o Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA).

Također, na Vladi će se danas raspravljati i prijedlog odluke o prodaji oko 1200 stanova u vlasništvu države kojima upravlja Ministarstvo obrane (MORH) koje bi se tako rasteretilo stanova koji nisu za smještaj pripadnika Oružanih snaga, a u njima su zatečeni korisnici.