Lederer: Zagrebačka kultura dobit će jednaka proračunska sredstva kao i 2018.

Vijesti 01. pro 201809:38 > 09:45
N1

U Novom danu je gostovala šefica zagrebačkog ureda za kulturu Ana Lederer.

Lederer je komentirala prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu i činjenicu da su kulturi smanjena sredstva. To će biti ispravljeno amandmanom gradonačelnika. 

“U trenutku kad smo radili proračun za 2019. oslanjali smo se na upute ministarstva financija i ureda za financije ZG. Bile su identične kao proračun za 2018. Izglasan je rebalans i kultura je dobila 40 milijuna više, pola je otišlo na plaće. Izračun je išao prije izglasavanja rebalansa i naše potrebe bi bile doista uskraćene. Gradonačelnik je najavio da će amandmanom tražiti povećanje i time će kultura imati dovoljno novca za potrebe. 480 milijuna kuna otprilike”, rekla je Lederer dodavši da će gradonačelnik sigurno predložiti taj amandman. 

Odbacuje tvrdnju da je nezavisna produkcija najveći proračunski gubitnik, djelomično i zbog sukoba s njenom strankom Neovisni za Hrvatsku zbog “ljevičarskog aktivizma” umjetnika.

“Vi izvaninstitucionalnu, neovisnu, eksperimentalnu scenu morate poduprijeti. Ne možete svesti samo na ustanove, lijevo i desno… Nemojmo izdvajati lijevo i desno, ja sam egzaktno govorila da se ne može financirati politički aktivizam. Nisam govorila lijevo ili desno, iako je povod bio Oliver Frljić”, rekla je Lederer dodavši da je u Noći kazališta bila najslabija posjećenost predstava nezavisne produkcije te da joj je žao jer bi htjela da je nezavisna scena vidljivija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.