"Čini mi se da će Hrvatska kupiti Gripene ili neće imati ništa"

Vijesti 10. sij 201910:09 > 10:15
N1

Američki dopisnik Telegrama Đivo Đurović u Novom danu je komentirao komplikacije oko kupnje izraelskih vojnih zrakoplova.

“Priča je uspjela doći u glavne američke medija u dva navrata, kada se ispostavilo da adminstracija neće dati suglasnost, čini se da se nitko ne bavi tom pričom previše, a čini se da se time previše ne bavi ni američka administracija. Ova priča dobro reflektira novu klimu i atmosferu u SAD-u u kojoj u vrijeme Trumpova trgovačkog predsjedništva je jedino važno da se kupuje američka vojna oprema. On je to i otvoreno rekao za Božić u Iraku. Definirao je savezništvo s Amerikom time da države plaćaju američke vojne snage, kupuju opremu. To nije bila zadnjih sedamdeset godina filozofija američke administracije. Amerika je bila vodeća država liberalnog poretka kojeg je sama uspostavila i od kojeg je imala velike koristi. Trumpa to ne zanima, zanima ga deficit i suficit, po tome tko je kupio više stvari po tome se vrednuje savezništvo. Hrvatsko zrakoplovstvo je prva žrtva takve promjene u filozofiji”, smatra Đivo Đurović.

Kaže da su postojali koraci koje se moglo napraviti da bi se izbjegao ovaj scenarij ili odabrala druga opcija: “U bilo kojoj drugoj situaciji ovo bilo bi potpuno suludo, očekivati da SAD neće dati suglasnost Izraelu koji je jedan od najbližih saveznika NATO-a i SAD-a… Tko bi o tome razmišljao kao o ozbiljnoj prepreci? Postojale su metode da se ovo izbjegne, ali u drugim okolnostima ne bi čovjek išao za tim. Čini se da je ovo gotovo”.

Đurović je uvjeren da će Lockheed Martin ponuditi svoje zrakoplove.

“Američka ponuda je skuplja i i za Hrvatsku preambiciozna. Postojali su razlozi zašto je Hrvatska izabrala ovu ponudu… bila je na rubu toga da sačuvamo zrakoplovstvo. Pitanje je hoćemo li na kraju imati ratno zrakoplovstvo. Mi kao članica NATO-a možemo živjeti bez toga, ali dobro ga je imati. LockheedMartin će sigurno ponuditi avione, ali nama će biti preskupo… Čini mi se da će Hrvatska kupiti Gripene ili neće imati ništa”, smatra Đurović.