Bačić nakon objave mailova: Nema političke odgovornosti ministra Krstičevića

Vijesti 15. sij 201915:40 > 16:01
N1

Uoči sutrašnjeg nastavka zasjedanja Hrvatskog sabora u utorak je održan sastanak klubova vladajuće većine, a večeras je i sastanak Kluba zastupnika HDZ-a. Predsjednik HDZ-ovog kluba Branko Bačić poručuje da je vladajuća većina stabilna.

“Svi daju punu podršku premijeru i Vladi, dogovorili smo se za nastakav sjednice, a prokomentirali smo i sva aktualna događanja. Premijer upoznao koalicijske partnere sa svim važnim političkim pitanjima, dana mu je puna podrška. Što se koalicije tiče situacija je stabilna”, rekao je Bačić nakon sastanka vladajućih klubova.

Neki od njih ipak ne gledaju blagonaklono na bujanje kluba Milana Bandića.

VEZANE VIJESTI

“Mi smo se već, ja osobno i predsjednik stranke i Vlade, očitovali o tom prelasku pojedinih zastupnika u klub Milana Bandića. Ono što smo rekli od prvog dana – vladajuća većina ima stabilnu većinu u Saboru koja broji 77 ruku. U tih 77 ruku pripadaju i zastupnici kluba Milana Bandića koji, izvorno, od prvog dana podržavaju vladajuću koaliciju. To su manjinci, Marija Puh, koja je prešla iz HNS-a u klub Milana Bandić, gospodin Varda i gospodin Mišić. Do prije par dana je to bio i gospodin Dumbović, a do prije nekoliko mjeseci gospodin Lacković. Poslije su klubu Milana Bandića prešli bivši SDP-ovci Milanka Opačić i Zdravko Ronko, a kasnije još neki zastupnici. Na današnjoj sjednici smo i o tome raspravljali, da postoje različiti načini razmišljanja o tim prelascima, no neovisno o tome neupitna je potpora Vladi”, kazao je Bačić.

Ipak, oko prelaska Milanu Bandiću istragu vodi i USKOK. Bačić kaže da sama istraga još uvijek ne govori o samom prelasku zastupnika, da je njih oduvijek bilo.

“Razlog prelazaka u velikoj mjeri leži u lošem radu tih stranaka, što na kraju pokazuju i njihovi rejtinzi. Ne možemo spriječiti odlaske zastupnika, njih je oduvijek bilo i bit će. Ali ako bi to bio rezultat korupcije, onda je to za svaku osudu i treba reakcija pravosuđa. Dok se to ne dokaže, na temelju naklapanja i prijava, ja ne mogu niti želim nikome suditi”, rekao je.

SDP je najavio da će sutra tražiti ostavku ministra obrane Damira Krstičevića zbog propalog posla oko nabave borbenih zrakoplova F-16 Barak, a nakon što su se u medijima pojavili i mailovi koje je američko veleposlanstvo slalo MORH-u. U mailovima se upozorava ministrova pomoćnika da Izrael možda neće dobiti dozvolu za prodaju F-16 Hrvatskoj.

“Najprije treba provjeriti kompletnu autentičnost svih mailova.Što se tiče posla sa zrakoplovima, jučer smo više komunicirali kako ćemo na kraju postupka napraviti cijelu analizu koja uključuje i mailove koji su u medijskom prostoru. Ja tvrdim da ne postoji politička odgovornost ministra Krstičevića”, komentirao je Bačić.

Probleme vrhu HDZ-a stvara i njihov vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je zatražio da se raskine koalicija s SDSS-om. Planira li HDZ izbaciti Penavu iz stranke, upitan je Bačić?

“To nije plan. Premijer Plenković je jučer rekao da razgovarati s vukovarskim gradonačelnikom, da nas sve upozna s detaljima onoga što je govorio. Odgovornost državne politike je na predsjedniku stranke, predsjedniku Vlade i na Vladi. Rekao sam, vladajuća većina je stabilna i funkcionira. ne vidim razloga zbog čega bismo nešto mijenjali”, odgovorio je Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook| Instagram.