Inicijativa građana protiv bagera na Marjanu

Vijesti 19. sij 201917:18 > 17:36
Pixabay (ilustracija)

Inicijativa građana 'Naš Marjan' sutra održava prosvjed na Marjanu. š Marjan' sutra održava prosvjed na Marjanu.

I inicijativa građana i prosvjedna akcija potaknute su najavom dolaska bagera na Marjan zbog odvoza stabala zaraženih nametnikom potkornjakom. Dolazak teške mehanizacije na Marjan podržao je i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

“Ova stranica potaknuta je najavom dolaska bagera na Marjan koji su navodno potrebni jer se bez njih ne može odvući posjećena stabla. Mi mislimo da može”, stoji u opisu stranice inicijative.

Okupljanje je predviđeno u 10 sati na marjanskoj Vidilici od kuda će prosvjedna šetnja krenuti prema botaničkom i zoološkom vrtu.

“Pozivamo vas na prosvjednu šetnju za Marjan u nedjelju u 10 sati ujutro. Molimo vas da u slučaju kiše iz dišpeta ne odustajete od dolaska. Prosvjedujemo kako bismo dobili odgovore na postavljena pitanja i kako bismo potaknuli gradonačelnika da osnuje krizni stožer i pokrene trenutačnu sanaciju. Šetnja kreće sa Vidilice, preko Botaničkog vrta, zoološkog vrta i natrag na Vidilicu. Na šetnju ponesite papirnate vrećice kako bismo u njima sakupili otpad na koji ćemo naići putem”, stoji u pozivu na Facebook stranici.

Objavili su i svoje zahtjeve. Jedan od njih upućen je i gradonačelniku, od kojeg traže da osnuje krizni stožer i ponaša se prema problemu potkornjaka na način kao da je na Marjanu izbio požar. Traže i da se građanima omogući da pomognu u odvozu nezaraženih debla.

S nekoliko građana koji dolaze na prosvjed razgovarale su Novosti

Tako arhitektica Mariana Bucat kaže da je situacija dramatična.

“Ako ne dođemo, sami smo sebi krivi”. S jedne strane imamo golemo brdo smeća koje svakodnevno buja i povremeno širi nesnosan smrad. Kad krenete od tamo, od Karepovca, do centra grada većinu godine prometnice su začepljene vozilima. Imamo šetnice na kojima se zapinje o štekate i pečenjarnice, a do potpunog kaosa dovest će uvođenje najavljenih budalaština. Postalo je nemoguće unajmiti stan, a kamoli kupiti ga, tako da više nemamo gdje živjeti. Čini se da uskoro nećemo moći ni disati. Uništenje Marjana, koji je nekoć predstavljao pluća grada i glavni izvor kisika, dovest će do smrti cijelog jednog ekosustava što za mikroklimu znači drastičnu promjenu. Ako hitro ne uzmemo stvar u svoje ruke, neće mi nas uopće biti žao. Bit ćemo sami sebi krivi.”

Aktivist Marin Krpetić kaže da vremena za čekanje više – nema. 

“Dolazim na Marjan s istim ciljem kao i prije nekoliko godina kad su se čistile zapuštene površine, a nama iz inicijative Get getanima dodijeljena parcela na Marjanu, tik pored Židovskog groblja. Prema informacijama koje čitam iz medija, očito više nema vremena za čekanje. Nadam se da ćemo imati priliku pomoći.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram