Most poručio Bandiću: Otpad bi se morao naplaćivati isključivo po količini

Vijesti 22. sij 201912:07 > 12:18
Most

Most nezavisnih lista upozorio je povodom najave ponovnog poskupljenja odvoza otpada u Zagrebu na neprihvatljiv izostanak gradnje sustava kružnog gospodarenja otpadom u hrvatskoj metropoli. Posebno je nejasna činjenica da nema hitne izgradnje ekološke infrastrukture, unatoč tome što je PGO RH iz 2017. osigurao 100 mil. kuna za prioritetne mjere.

„Sustav odvojenog prikupljanja bez sortirnica je nepotpun i neracionalan jer ne koristi ekonomsku vrijednost odvojeno prikupljenog materijala. Nadalje, prisutna je tehnološka nedisciplina na kompostištu Jakuševac, koja generira neugodne mirise, a time i odbojnost građana prema kompostiranju kao važnom dijelu kružnog gospodarenja otpadom. Reciklažna dvorišta se vode tako da se uporabna i reciklabilna vrijednost glomaznog otpada uništava, a neki dobro zarađuju na zbrinjavanju tog materijala. Megalomanski centar u Resniku ustvari je jedna velika javna nabava kojoj se neki očito vesele, sasvim daleko od najprikladnijeg rješenja za građane. Stoga se očekuje još jedan cjenovni udar u komunalnom sektoru, sličan onom vezanom uz vodu kada je cijena porasla 3,6 puta, a koji se pokušao pravdati pročistačem. Zagreb ostaje na začelju Europe po kvaliteti gospodarenja otpadom, ali bi zato vrlo lako mogao zasjesti na sami vrh po pitanju neracionalnosti i visoke cijene komunalne usluge.“, izjavio je saborski zastupnik Mosta Slaven Dobrović.

Voditelj Mostovog savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo Vedran Jerković upozorio je da pri naplati prikupljanja otpada u Zagrebu ne postoji transparentan sustav s jasnom specifikacijom.

„Otpad bi se morao naplaćivati isključivo po količini, a nipošto prema broju osoba u kućanstvu ili stambenoj površini. U zelenoj prijestolnici Europe, Ljubljani, prosječan iznos računa za kućanstva iznosi 8 eura, a u Mariboru jedna četveročlana obitelj ima na raspolaganju čak 5 različitih spremnika i odvoz istih plaća 12 eura s PDV-om.“ – naglasio je Vedran Jerković.

Saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev istaknuo je ključno pitanje kod poskupljenja – gdje odlazi novac koji se uzima građanima putem najvećeg prireza u Hrvatskoj i visokih cijena komunalnih usluga?

„Pravi primjer gradske nebrige možemo vidjeti u zapadnom dijelu grada gdje je vlast uvela naplatu parkiranja, gotovo u industrijskoj zoni, dok škola u Španskom radi u tri smjene, a vrtići su prenapučeni.

Gradonačelnik Bandić se sustavno oglušuje na peticije i zahtjeve stanovnika, stoga će oni danas i prosvjedom inzistirati da gradonačelnik posluša one koji grad financiraju!“ – izjavio je Marko Sladoljev.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram