Kujundžić: Spinraza je lijek koji malo pomaže, u pripremi je novi lijek

Vijesti 09. velj 201921:16 > 21:21
Robert Anic/PIXSELL

O skupim lijekovima na koje se čekaju odluke povjerenstva te o problemima koji tresu zdravstvo u Dnevniku Nove TV govorio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Točno je dva tjedna od obećanja – imate te li odluku povjerenstva hoće li biti odobrena spinraza i za odrasle i djecu na respiratoru?

Spinraza je lijek koji se pojavio prije godinu i pol, prvi lijek koji se pojavio za tešku nasljednu bolest i koji daje nadu u poboljšanje. U Hrvatskoj smo krenuli prije nešto manje od godinu dana s liječenjem. Sada liječimo 30 pacijenata. Aktualna su djeca na respiratoru, njih 12. Povjerenstvo intenzivno skuplja informacije, podatke, praksu i čim budu kriteriji stečeni, rekao je Kujundžić za Dnevnik Nove TV.

Odluke još nema?

Odluke još nema, ali intenzivno se prati. Čim se steknu kriteriji Hrvatska će se sigurno uključiti.

Imate li nekakvu informaciju u kojem bi to smjeru moglo ići?

Povjerenstvo radi neovisno. Naravno da imamo kontakte.

Sigurno imate nekih saznanja kao ministar.

Saznanja postoje da nekoliko zemalja… Dakle, do prije nekoliko mjeseci nije nitko stavljao djecu na respiratore, a zadnjih nekoliko mjeseci, sada je i Poljska počela, tako da će to sigurno doprinijeti novim spoznajama.

Tim ljudima ovise dani. Mogu li oni dobiti nekakvu konkretniju informaciju?

Ovo je kronična nasljedna bolest. Ovdje nisu ni dani ni sati, iako roditeljima ljudski gledano svaka sekunda je važna da se počne s terapijom. Ali, ne može se mimo pravila struke, mimo algoritama koji su u znanosti.

PROČITAJTE JOŠ

Ima li najava za neke druge lijekove?

Najava ima. Dobro ste obaviješteni. U pripremi je lijek koji će liječiti bolest. Spinraza je lijek koji malo pomaže, a u pripremi je lijek koji je u najavi i koji će liječiti gensku terapiju…

Hrvatska bi ga mogla staviti na listu?

U Hrvatskoj nikada nismo zaostali u ni jednom lijeku, u ni jednoj metodi liječenja, tako da nećemo ni u tome. Samo treba pričekati da taj lijek dođe u studije. I tu radimo pripreme da se možemo uključiti u studije i ako se potvrdi, da ga možemo dati svojim pacijentima.

Inače, zdravstvo je rak rana ovog društva. Imate li ključ kako riješiti probleme? Da nemate prepreka, što biste napravili da smanjite taj ogroman dug?

Ne mogu prihvatiti da je hrvatsko zdravstvo rak rana. Hrvatsko zdravstvo je jedna od rijetkih kategorija koje se može nositi s parametrima u Europi i u svijetu. Svjetski gospodarski forum koji radi klasifikaciju u gospodarstvu i u pravosuđu i u zdravstvu, hrvatsko zdravstvo se svrstao u gornju trećinu, među najrazvijenijim zemljama. Imamo puno problema u zdravstvu, to stoji. Ali to nije hrvatska rak rana i nema te metode.

Treba li liječnicima povećati plaće?

Bolje da pitate liječnike. Ja sam 30 i više godina liječnik. Ako hoćemo liječnike zadržati u Hrvatskoj, a to su napravile Poljska, Češka, Slovačka, sada rade to Mađarska, Rumunjska, povećanje plaća je dovelo do toga da im ljudi manje odlaze.

Slažete se da liječnicima treba povećati plaće? Koliko biste vi liječnicima povećali plaće?

Ne možemo se tako igrati. U svakom slučaju bilo bi dobro kada bi mogli povećati liječnicima plaće i sestrama. Sigurno bi ih na taj način stimulirali da ostanu u Hrvatskoj.

Svjedoci smo nasilja po bolnicama. Rekli ste da planirate uvesti kamere, zaštitare. Možemo li govoriti o nekom vremenskom roku u kojem će se to provesti? Imate li nekakav izračun?

Mislim da je puno važnije govoriti o rastućem valu nasilja u hrvatskom društvu, ne samo u medicini, što je uistinu zabrinjavajuće. Nasilja je bilo i ranijih godina, ali ne takve žestine i ne takve frekvencije. Kamere i zaštitari su jedan od oblika koji pomažu, premda mi najviše očekujemo od novoga kaznenoga zakona kojeg smo na inicijativu ministarstva zdravstva mijenjali, da će brže sudovi donositi odluke i da će kazne biti primjerenije kako bi se skrenulo ljudima pozornost da to ne smiju raditi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagram