Prijatelji životinja osudili iskorištavanje konja za vuču trupaca s Marjana

Vijesti 14. velj 201912:18 > 12:21
Ilustracija

Udruga Prijatelji životinja osudila je u četvrtak moguću protuzakonitu odluku splitskih gradskih vlasti da konji iz park šume Marjan izvlače stabla.

Ističu da je nužno istražiti radi li se zaista o nepristupačnom području ili se može koristiti specifična mehanizacija za izvlačenje 20.000 marjanskih stabala teških tisuću kubika i zaraženih potkornjakom, a koje bi u 30 dana trebali izvuči konji ‘samaraši’.

Udruga je dobila anonimnu dojavu da su konji teški oko 550 kilograma navodno već na Marjanu i prenose trupce od 750 kilograma, stoji u priopćenju. Iz udruge su naglasili kako je nehumano da u 21. stoljeću, umjesto mehanizacije, konji iz šume izvlače 20.000 marjanskih stabala.

“Zakon o zaštiti životinja jasno zabranjuje korištenja kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma i iznošenje ogrjevnog drva osim u slučajevima kada se radi o teško pristupačnim područjima, i to samo onda kada se ne može koristiti nijedan oblik mehanizacije”, ističe se u priopćenju i dodaje da je nužno ispitati stanje na terenu kako bi se spriječila zloupotreba ove zakonske zabrane.

Iz udruge upozoravaju kako je mala mogućnost da tako opsežan posao naprave konji bez da se ozlijede ili padnu, jer su izloženi velikim cjelodnevnim naporima. “O teškom fizičkom radu i preopterećenju za životinje, zbog čega stradava njihovo zdravlje svjedoče i konji koji su svakodnevno vukli drva iz šume u Bregani i koji su padali pod teretom u šumama Velebita”, naveli su.

Prijatelji životinja dodaju da se ozljede događaju od trupaca, ali i opreme kao što su remenje, samari i lanci koji stvaraju hematome, rane ali i lomove.

“Svrha zakonske zabrane je spriječiti prisiljavanje životinja na rad iznad njihovih fizičkih mogućnosti, a što je veterinarskoj inspekciji teško ili nemoguće kontrolirati. Riječ je o iscrpljujućem i pogibeljnom poslu za životinje, a radni učinak razmjerno je malen”, stoji u priopćenju.

Udruga je uputila i dopis Ministarstvu poljoprivrede i relevantnim institucijama kako bi se osiguralo poštivanje zakonske zabrane.

“Konji natovareni teretom, čija težina daleko premašuje čak i težinu konja, izloženi su nezamislivoj boli te bešćutnom zanemarivanju njihova zdravlja i života”, poručili su iz udruge.

Nadležnima su poručili da su bolja opcija modernizirani strojevi kao što su šumski zglobni traktori i strojari, gdje jedan stroj i dva čovjeka mijenjaju i do deset pari konja, strojevi s dizalicom koja hvata i tovari trupce, dizalice sa sajlama za strme terene, traktori s vitlom i slično.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža TwitterFacebook | Instagram