Referendumska borba za 80 milijardi kuna

Cropix/Dragan Matic

Nezavisni cestarski sindikat i civilne udruge zaoštrili su borbu protiv monetIziacije autocesta koju Vlada želi provesti. Počeli su s prikupljanjem potpisa za referendum kojim žele spriječiti Vladu da, kako kažu, proda autoceste. Prikupljanje potpisa trajat će do 25. listopada diljem Hrvatske.

Na svoju akciju prošloga tjedna su podsjetili malim preformasom na Markovom trgu. Simbolično istaknuvši brojku “80.000.000 000” ispred Banskih dvora inicijativa “Ne damo naše autoceste” najavila je prikupljanje potpisa za referendum protiv monetizacije autocesta.

80 milijardi kuna – time bi se moglo izgraditi 300-tinjak bolnica, oko 4.000 vrtića, 2.000 škola – drugim riječima cijeli niz potrebnih infrastrukturnih objekata za razvoj školstva, za bolje liječenje, veću sigurnost … No, to je iznos koji će Vlada pokloniti koncesionaru nakon monetizacije autocesta, izračunali su u inicijativi.

„Koncesioniranje uvijek rezultira povećanjem cijena, padom usluga, smanjenjem investicija u infrastrukturu o kojoj se radi i drastično povećanje nezaposlenosti. Idućih 10 vlada neće imati mogućnost strateškog odlučivanja što učiniti s autocestama i neće ih moći tretirati kao razvojni resurs presudan za turističku industriju“, dodao je Teodor Celakoski iz Prava na grad.

Inicijativu čini sedam organizacija civilnoga društva (Mreža mladih Hrvatske, Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) s dva cestarska sindikata (Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta) i pet sindikalnih središnjica (NHS, SSSH, MHS, HURS, URSH).