Novak: Ozljeda glave najgora, ali cijeli lanac zbrinjavanja bio najbolji mogući

Vijesti 01. ožu 201911:58 > 11:58
N1

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić rekao je novinarima kako je djevojčica koja je sinoć, nakon nezabilježenog slučaja nasilja u obitelji u Hrvatskoj, stigla u KBC Zagreb s teškim ozljedama smještena na odjel pedijatrijske intenzivne njege.

“Došla je s politraumom, skrb je preuzeo primarijus Novak”, rekao je Ćorušić naglašavajući kako je djevojčica smještena na odjel koji “pruža najveće šanse da se djetetu pomogne”. 

“Sadašnje stanje je ozbiljno, ali stabilno”, rekao je ravnatelj KBC-a. 

Primarijus Milivoj Novak rekao je kako su ovog trenutka zadovoljni. 

“Cijeli lanac zbrinjavanja išao je na najbolji mogući način i to je primjer kako se može i treba zbrinuti kritično bolesno dijete u ovoj državi. Ona je politraumatizirana, ima teške ozljede, ali njeno stanje je stabilno i jako smo zadovoljni”, rekao je Novak.  

VEZANE VIJESTI

“Detalje kliničke slike ne možemo govoriti. Ima ozljedu glave, ta je najgora”, rekao je kratko primarijus Novak govoreći o ozljedama, a dodao je i kako se nada da djevojčica danas neće morati ni na jednu operaciju. 

Na pitanje je li dijete još uvijek u životnoj opasnosti, rekao je: “Da. Ona je sigurno još uvijek kritično bolesna. Dobro je sedirana. Nije u induciranoj komi, na aparatu za disanje je. Reagira na podražaj i nadamo se da će ovim tijekom ići dalje.”

On očekuje da će još nekoliko dana stanje biti kritično, ali “ako sve ide glatko, za par dana bi mogla otići iz intenzivne”. Rekao je i kako  se nada da djevojčica neće imati trajnihi posljedica, ali nije htio precizirati koliko bi mogao trajati oporavak. Na pitanja o tome hoće li majka djevojčice, ili netko drugi od obitelji, doći u Zagreb rekao je da ne zna. Isto je rekao i za moguće ranije traume. 

O djevojčici brinu timovi koje KBC ima i koji su, prema Novakovim riječima, sposobni brinuti o njoj. Na odjelu na kojemu je smještena su “najmanje dva liječnika, pet-šest sestara, kod nje su trenutno otorinolaringolog i maksiofacijalni kirurg, noćas je bio radiolog…”.

Prema vlastitim riječima, primarijus Novak viđao je već slučajeve sa sličnim ozljedama. 

“Politrauma se događa od prometnih nesreća koje su i najčešći uzrok smrti”, rekao je Novak. 

“Okolnosti stradavanja su strašne i odvratne i o njima ne želim govoriti. Bitno je da je dijete ovog trenutka najbolje moguće. Cijeli lanac zbrinjavanja je bio najbolji mogući”, rekao je Novak i zaključio kako skidanje s respiratora (koji trenutno diše umjesto djevojčice) ovisi isključivo od nje same, ali nije mogao reći kada bi se to moglo dogoditi. 

Tijek događaja pratite na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.