GONG traži odgodu Zakona o financiranju političkih aktivnosti

Vijesti 22. ožu 201907:34 > 09:44
N1

GONG je ispred Sabora upozorio na potrebu odgode donošenja Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

U međuvremenu očitovanje o amandmanima trajalo je cijelu noć i nastavlja se jer su ih Mostovci predali gotovo 900.

“Pohvalno je da opozicija radi svoj posao, u trenutku kada su odlučili da žele zaustaviti donošenje zakona, postojala je samo metoda spamanja saborske rasprave. Koriste ono što im Poslonik omogućava”, rekla je Jelena Berković iz GONG-a za N1 televiziju. 

Upozorava da izmjene zakona koji reguliraju pitanje izbora u godini kada se oni održavaju nije po preporuci Venecijanske komisije, a ovaj zakon jako utječe na to kako će se novac trošiti u kampanji. 

VEZANE VIJESTI

Jedan od razloga zašto Vlada na tome inzistira je onaj koji navodi Most – kako bi HDZ sebi omogućio više novca u kampanji, smatra Berković, ali dodaje da se istovremeno pokušava regulirati pitanje referendumskih inicijativa. Kaže da je to dobro, ali da se to pitanje treba riješiti u paketu sa Zakonom o referendumu. 

“Rješava se treća stepenica, a prva nije riješena. Rješava stvar za koju je dobro da se regulira, ali ne rješavaju se temelji”, rekla je. 

Zakon, po njoj, ima puno spornih točaka: “Nakon cijelog iskustva sa Sanaderovim vladanjem, uvedeni limiti za donatore. Sada, umjesto 200 tisuća kuna za pravnu osobu, limit raste barem tri puta za ovu godinu. Jedna stranka može dobiti 200 tisuća od donatora za rad, za EU izbore i za predsjedničke izbore. To je tri puta više novca od jednog donatora nego što je sad bilo moguće”.

HDZ-u se žuri omogućiti da u kampanji pred nama, umjesto milijun i pol, može potrošiti četiri milijuna kuna, tvrde u Gongu. 

“Vidimo da kod nas nije na tom nivou politička kultura da sad dajemo mogućnost tvrtkama da daju novac i utječu na stranke”, poručuje Berković.

Sporno joj je i što će pravilnik, bez kojeg zakon nije provediv, biti donesen za vrijeme kampanje te što će ga donijeti ministar financija, bez javnog savjetovanja. 

“Pravilnik, da bi se mogao provoditi, treba ga donijeti ministar financija koji bi trebao precizno popisati koje sve podatke stranke moraju dati Državnom izbornom povjerenstvu. Problematično je to DIP ne donosi taj Pravilnik i problem je što će biti donesen na pola kampanje, bez pravnog savjetovanja.Želimo vidjeti podatke o financiranju na društvenim mrežama. Imamo optužnice DORH-a za pranje novca na digitalnim kampanjama”, rekla je Berković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram