SDP: "Naša poruka je jasna, u Uljaniku treba očuvati proizvodnju i radna mjesta"

Vijesti 22. ožu 201910:07 > 10:14
N1

Pulski SDP zatražio je u petak u priopćenju za javnost promptno donošenje odluke o restrukturiranju Uljanika i postizanju dogovora sa strateškim partnerom te da se "kazneno procesuiraju svi oni koji su sudjelovali u ovoj tragediji i sramoti za Pulu i Istru".

“Ako nitko ne odgovara za financijsko uništavanje poduzeća koje je izgradilo Pulu i Istru, školovalo generacije i generacije ljudi, dalo svoj socio-kulturni doprinos Puli i Istri te stvaralo radna mjesta i generiralo nova znanja, onda mi kao članica EU u 21. stoljeću nismo pravna država”, navela je predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović.

Dodala je kako je očito da je državni Jadranbrod dostavljao izvješća u Vladu o Uljaniku i da se od 2016. godine znalo da postoje problemi. 

VEZANA VIJEST

“Umjesto da je tada Vlada reagirala i pod hitno krenula postavljati pitanja i slati nadzore kako se troši novac, stječe se dojam kako je to namjerno ignorirano. Danas umjesto da govorimo o odgovornosti i sankcijama za nastalu situaciju koje trebaju snositi tadašnja Uprava Uljanika i dužnosnici u Vladi, mi razgovaramo o tome koliko novca ide iz proračuna, odnosno šalje se poruka mladima – za nemar i neodgovornost nećete snositi nikakve posljedice”, istaknula je Radolović u priopćenju za javnost.

Smatra kako bi bilo koja druga politička odluka izuzev one o restrukturiranju Uljanika bila zastrašujuća.

“Ne zato jer je to Uljanik, već zato što u Hrvatskoj ovako kompleksnog industrijskog pogona više nema i opće je poznata činjenica kada se jednom brodogradnja ugasi, gotovo nemoguće ju je opet pokrenuti jer ostaje se bez najbitnije komponente, radnika koji imaju znanje”, upozorila je Radolović.

Dodala je kako je “SDP Pule čvrstog stava kako Uljanik mora biti spašen jer u suprotnom postajemo ‘taoci turizma o kojem će ovisiti cijeli jedan grad, županija, a posljedično i država”.

“Naša poruka je jasna, u Uljaniku treba očuvati proizvodnju i radna mjesta, uz jasnu i javnu strategiju te detaljno razrađen plan restrukturiranja s ciljem zadržavanja radnih mjesta, a ne otpuštanja radnika ili prikrivenih namjera u sprezi politike i interesnih grupa”, poručio je pulski SDP.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram