"Problem je da rano odlazimo u mirovinu, moramo duže raditi"

Vijesti 02. tra 201912:03 > 12:06
N1

U N1 studiju uživo Predrag Bejaković s Instituta za javne financije komentirao je referendum za rad do 65. godine.

“Mi jako rano odlazimo u mirovinu, muškarci sa 63 godine, žene sa 61, imamo kratko razdoblje mirovinskog osiguranja, a živimo nešto malo manje od prosjeka Europske unije. Plaćamo razmjerno visoke mirovinske doprinose, no oni su dovoljni tek za polovicu mirovinskih rashoda, ostatak dolazi iz središnje države i to je jedan od glavnih uzroka deficita središnje države. Ako bismo ranije išli u mirovinu to bi značilo da ćemo imati manje mirovine ili ćemo zadužiti nerođene generacije”, rekao je Bejaković.

PROČITAJTE JOŠ

Napominje da hrvatsko stanovništvo jako stari: “Ako želimo težiti održivosti sustava, moramo duže raditi. Problem je da rano odlazimo u mirovinu”.

Bejaković se ne slaže s tvrdnjama sindikata da živimo puno kraće od Europske unije.

“To ne stoji, kao što znate, u Hrvatskoj se životni vijek povećao 10 godina i nema razloga da odlazimo rano u mirovinu”, rekao je.

Do sredine ožujka gotovo se udvostručio broj umirovljenika zaposlenih na četiri sata dnevno, i to s 5138, koliko ih je bilo krajem prosinca 2018. godine, na 8964, koliko ih je evidentirano 17. ožujka.

Bejaković pozdravlja rad umirovljenika.

“Hrvatskoj ozbiljno nedostaje radnika, dobro je da ljudi rade, da zarade. Bilo koji način poslovne aktivnosti je više nego dobar. Mirovine u Hrvatskoj su male, hrvatske plaće su male s obzirom na cijene, ali točno odgovaraju našoj produktivnosti. Zaboravljamo da nema besplatnog ručka – da bi netko financirao mirovinsko osiguranje, mi zaposleni moramo izdvajati”, rekao je Bejaković.

Podsjetimo, inicijativa “67 je previše” očekuje više od pola milijuna potpisa hrvatskih građana za raspisivanje referenduma o uvjetima za mirovinu, rekao je u predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel prošli ponedjeljak.

U organizaciji Inicijative “67 je previše”, koju čine Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, potpisi za referendum prikupljat će se od 27. travnja do 11. svibnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.