Najkasnije 27. svibnja uvid u financijsku stranu inicijative "67 je previše"

Vijesti 15. svi 201907:13 > 07:15
Marko Lukunic/PIXSELL

Najkasnije u ponedjeljak, 27. 05. javnost bi trebala dobiti uvid tko je i s kojim iznosom podržao referendumsku inicijativu sindikalnih središnjica "67 je previše" i koliko je potrošeno na aktivnosti tijekom kojih je, kako ističu sindikati, skupljeno gotovo 700 tisuća potpisa potpore prijedlogu da se spriječi dizanje granice za odlazak u mirovinu

Teoretski, javnost taj uvid može dobiti i ranije, ako Organizacijski odbor inicijative ranije Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) dostavi potrebna izvješća, a ono ih, onda, držeći se zakona, već prvog radnog dana nakon dostave, objavi na svojim mrežnim stranicama.
 Zakon Odbor obvezuje da u roku od 15 dana od isteka roka za prikupljanje potpisa dostaviti DIP-u izvješća o primljenim donacijama, o troškovima referendumskih aktivnosti te o cijeni i popustu dobivenom za medijsko oglašavanje, izvješća dostavlja unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja. 

S obzirom na to da su se potpisi prikupljali do ponoći, 11. svibnja, krajnji rok za dostavu izvješća je 26. svibnja, pa ako se tako dogodi, najkasnije u ponedjeljak, 27. svibnja javnost će dobiti uvid u financijsku stranu referendumske inicijative “67 je previše”. 

Potvrđuje to i DIP-ov odgovor Hini u kojemu Povjerenstvo ističe da mu je Organizacijski odbor inicijative “67 je previše” dužan dostaviti izvješća najkasnije do 26. svibnja. “Nakon što izvješća budu dostavljena, Državno izborno povjerenstvo će ista objaviti na svojim mrežnim stranicama prvog radnog dana nakon njihove dostave unosom u informacijski sustav”.

Sindikalna inicijativa “67 je previše”, prva je referendumska inicijativa čije financiranje DIP nadzire. Iako je u Hrvatskoj bilo više referendumskih inicijativa, to područje ranije nije bilo uređeno, prvi put je to učinio novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma koji je na snagu stupio koncem ožujka, a koji je propisao iz kojih se izvora referendumske aktivnosti mogu financirati, u kojem roku, koje su obveze donatora, koji se iznosi ne mogu prijeći itd.