Plenković o Spinrazi: Hoće li pacijent dobiti lijek nije stvar političke volje

Vijesti 21. svi 201911:35 > 11:36
N1

U Majdanu, na izvoru rijeke Jadro kod Solina, u utorak su svečano otvoreni radovi na uređenju napuštenog tupinoloma, vrijedni 5,4 milijuna kuna što je prva faza projekta "Jadro izvor života", svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Cijeli projekt (Jadro izvor života) stajat će 25 milijuna kuna i bit će gotov za dvije godine,” a četiri petine tog iznosa bit će nepovratno financirano iz EU sredstava, kazao je Plenković.

Istaknuo je da se radi o “krasnom projektu” koji će revitalizirati područje izvora rijeke Jadro, emancipirati prirodnu i kulturnu baštinu i postati novo mjesto okupljanja za mlade.

Izrazio je zadovoljstvo što u projekt uključeni mladi iz dječjeg gradskog vijeća Solina te studenti splitskog Građevinskog fakulteta koji su dali inicijativu i pripremili taj projekt.

Istaknuo je kako je Solin, s blizu 30.000 stanovnika, jedan od najpropulzivnijih hrvatskih gradova s pozitivnim prirastom, te pohvalio demografske mjere sadašnjeg i bivšeg solinskog gradonačelnika Dalibora Ninčevića i Blaženka Bobana, sada župana splitsko-dalmatinskog.
Nakon svečanosti na izvoru Jadra, premijer je otišao u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, gdje će pratiti vježbu ‘Sigurnost 19’ – prijenos slika s terena iz Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.

Nakon vježbe će, s ministrom obrana Damirom Krstičevićem i glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, potpisati Sporazum o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Oružanih snaga RH. S pročelnikom Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Josipom Granićem, Krstičević će potpisati Sporazum o suradnji između Ministarstva obrane i HGSS-a.

U Zagvozdu na otvorenju podružnice KBC-a Split

Premijer Plenković u Zagvozdu će nazočiti svečanom otvorenju Podružnice Kliničkog bolničkog centra Split, uručit će ugovore o sufinanciranju načelniku Zagvozda, gradonačelnicima i načelnicima iz Splitsko-dalmatinske županije.

U Splitu će sudjelovati na otvorenju početka radova na rekonstrukciji bivšeg Omladinskog hostela doma Spinut u zgradu Inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu, obići će gradilište studentskog doma ‘Bruno Bušić’ te podržati akciju Hrvatske gospodarske komore ‘Kupujmo hrvatsko’.

Iz HDZ-a je, pak, navaljeno da će Plenković na splitskom Peristilu u utorak navečer nazočiti i predizbornom skupu te stranke.

Premijer se susreo i sa bivšim splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom, a sastanak je opisao “odličnim”.

Spinraza za Noru

Na pitanje o lijeku Spinrazi za djevojčicu Noru iz Omiša premijer je rekao da je vrlo dobro upućen u slučaj, te da je bio u kontaktu i s majkom djevojčice kad je posljednji put dolazio u Split. Plenković je naglasio kako velik broj pacijenata dobiva lijek upravo zahvaljujući naporima Vlade. 

“Hoće li neki pacijent dobiti lijek nije stvar političke volje. U budžetu HZZO-a ima 1,4 milijardi kuna za skupe lijekove”, rekao je premijer dodajući kako je to najveći iznos koji je neka vlada izdvojila za ovu svrhu. 

“Želimo da te odluke budu medicinskog, a ne političkog karaktera”, rekao je Plenković.

Europski izbori

HDZ je u kampanji za europske izbore potrošio osjetno manje novca od najvećeg konkurenta, SDP-a. Jesu li brojevi takvi jer je Vlada pojačala aktivnosti uoči izbora?

“Ne, mi radimo normalan posao. Stalno smo na terenu, ako niste na terenu ne možete reći da radite za svaki dio Hrvatske, a moja je politka politka snažnog partnerstva s jedinicama lokalne samouprave”, rekao je premijer da Vlada ovaj tjedan radi kao što je radila i prošli i kao što će raditi i budući.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram