Slavonci su donedavno činili polovinu sezonaca, sada ih je samo petnaestak posto

Vijesti 18. lip 201912:56 > 13:01
Unsplash / ilustracija

Slavonija i Baranja i dalje su veliki bazen sezonske radne snage, no ona posljednjih godina sve više odlazi na rad izvan Hrvatske pa poslodavcima na Jadranu ove godine slavonski sezonci nedostaju više nego ikada.

Slavonci sve češće turističku sezonu odrađuju u Njemačkoj, Austriji, Irskoj s čijim plaćama im hrvatski poslodavci ne mogu konkurirati. Tamo konobar radi za 6.000 kuna, oni bez prijave i za osam ili devet tisuća kuna, a u Austriji za 1700 eura, piše Glas Slavonije.

Djelatnici u hrvatskom turizmu ovih dana od Vlade traže da odobri kvotu za još 4500 uvoznih radnika, jer su dosadašnju od oko 16.000 “ispucali”. U ovogodišnju turističku sezonu u Hrvatsku su stigli sezonski radnici ne samo iz zemalja okruženja, nego i iz daleke Indije i Filipina. 

VEZANA VIJEST

“Slavonci su dosad činili čak 50 posto sezonaca, a sada je njihov udjel pao na 10-15 posto. S njima smo dobivali ne samo vrijedan nego i stručan, iskusan kadar, no struka je sada u tim poslovima pala na niske grane. Sve se svelo na zadovoljavanje kvantitete, jer i u ovogodišnjoj sezoni kronično nedostaje radne snage”, upozorava predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić.

Kontinuiran pad

Pad broja sezonaca iz Slavonije i Baranje događa se unazad nekoliko godina. U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) ističu da je u prvih pet mjeseci ove godine, bez vala zapošljavanja u lipnju, na sezonskim poslovima iz pet slavonskih županija bilo zaposleno 3509 osoba. U istom razdoblju prošle godine taj je broj bio za 760 njih veći, a 2017. godine veći za njih 1050, odnosno tada je iz Slavonije bilo 4500 sezonaca. Prema HZZ-u u prva četiri mjeseca 2019. preko Zavoda je traženo 21.100, a preko tog servisa zaposleno je 14.300 sezonaca iz cijele zemlje, najviše iz tri slavonske županije.

“Dobar dio naših sugrađana otišao je na Jadran, no velik broj njih prepoznat je kao kvalitetna radna snaga i u Njemačkoj i Austriji. Uvijek imamo veliki interes poslodavaca za njima i to mnogo prije početka sezone. U siječnju smo u Osijeku imali uspješne Dane poslova u turizmu”, kaže predstojnik Regionalnog ureda HZZ-a Osijek Ivan Ravlić.

Viši stručni savjetnik za zapošljavanje i regionalni koordinator zapošljavanja u sezoni pri osječkom Regionalnom uredu HZZ-a Tomislav Gal kaže kako su osječki Dani poslova okupili oko 70 poslodavaca s mora s nakanom da tada popune oko 2400 radnih mjesta. Nevezano uz Dane poslova, u Osijek je uoči sezone, još od studenoga ‘hodočastilo‘ 15 poslodavaca s mora, piše Glas Slavonije.

“Do kraja svibnja s područja Regionalnog ureda Osijek u rad u sezoni otišlo je 1412 osoba, što je mnogo manje nego prije, no broj nije konačan, jer slijedi još val u lipnju. Lani je u odnosu na 2017. otišlo 500 sezonaca manje odavde, a 70-80 posto odlazi kod istog poslodavca. Konkurencija i potreba za sezoncima je golema, pa velike hotelijerske kuće imaju vrlo ozbiljan pristup u osiguravanju smještaja radnicima, nude minimalno jedan do dva obroka dnevno, a na što se sezonci više žale kod manjih poslodavca”, kaže Gal.

Eduard Andrić kaže da poslodavcima treba 60-ak tisuća sezonaca.

“U prvom trenu nedostajalo je 16.000 radnika, pa je Vlada dala 15.611 uvoznih dozvola. Sada se ponovno traži povećanje te uvozne kvote, no mi smo odlučno protiv toga. Ne povećavajmo uvozne kvote, nego povećajmo plaće našim ljudima, vratimo Slavonce kućama. No, sadašnjim plaćama ne možemo biti konkurentni”, upozorava Andrić i dodaje kako su do sada slavonske sezonce najviše preferirali Dalmacija i Kvarner.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram