Državni vrh složan: Dan državnosti treba obilježavati 30. svibnja

Vijesti 25. lip 201910:00 > 10:00
Ilustracija

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obilježili su Dan državnosti polaganjem vijenaca na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na zagrebačkom Mirogoju. Tom prilikom čestitali su građanima Dan državnosti.

Predsjednica je na pitanje o mogućoj promjeni datuma Dana državnosti, odnosno povratku 30. svibnja rekla kako upravo taj datum smatra “onim autentičnim kad su se dogodile promjene i počela se stvarati državnost”.

“Znam da nije dobro mijenjati datume, ali nije ga trebalo mijenjati ni prvi put. Ja sam osobno za to da se vrati 30. svibnja”, rekla je predsjednica. S njenim stavom slažu se i premijer i predsjednik Sabora. 

“Smatram da je bila pogreška vlasti koja je nastupila nakon 2000. da se mijenjaju državni blagdani. Većina se Hrvata identificirala s 30. svibnja, a moramo voditi računa i o novim generacijama. Ima i praktičnih razloga. Šest je relevantnih datuma u Hrvatskoj, a to su: 15. siječnja, 30. svibnja, 25. lipnja, 5. kolovoza, 8. listopada i 18. studenog, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Razmišljamo o tih šest datuma i predložit ćemo jedno novo rješenje koje će biti primjerenije”, rekao je premijer Andrej Plenković govoreći o datumima državnih blagdana koji se obilježavaju u Hrvatskoj. 

I predsjednik Sabora Gordan Jandroković kaže kako je 30. svibnja datum koji je “duboko u sjećanjima hrvatskih ljudi”.

“Meni je osobno to najdraži datum koji se veže za te slavne dane. Volio bih da to bude Dan državnosti, ali treba obilježavati i današnji dan i 8. listopada”, kaže Jandroković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža TwitterFacebook | Instagram.