Buna u Splitu zbog Marjana, svi prstom upiru u gradonačelnika

Vijesti 21. srp 201920:11 > 20:20
Ilustracija

Marjan je u Splitu opet top tema. Otkako je u veljači krenula sanacija te park šume zaražene potkornjakom DORH ima pune ruke posla jer se, osim s nametnikom, na Marjanu ratuje i s kaznenim prijavama.

Najnovija je ona koju protiv gradonačelnika podnosi stranka Pametno. Nezadovoljni su i drugi oporbeni vijećnici koji redom prozivaju gradonačelnika na odgovornost. On na sve danas – bez odgovora.

Radovi na Marjanu konačno su završili. Mirko Ruščić, zamjenik koordinatora Kriznog stožera za Marjan, rekao je za N1 da je posječeno oko 38 tisuća stabala alepskog bora ili 13 tisuća kubičnih metara. Nastavlja se monitoring praćenja potkornjaka preko feromonskih klopki kojih je 60.

Nakon ljeta trebalo bi se znati stvarno stanje i je li sanacija bila uspješna. Splitska oporba u to sumnja. Zbog, kako kažu, brojnih nezakonitosti na Marjanu stranka Pametno sljedeći će tjedan podnijeti i kaznenu prijavu protiv gradonačelnika kojeg prozivaju za nečinjenje i nerad.

“Smatramo da je počinio kazneno djelo širenja organizama štetnih za bilje po čl. 206. Kaznenog zakona. Tražimo evo institucije da daju svoje mišljenje”. pojasnila je gradska vijećnica stranke Pametno Marijana Puljak.

Da je gradonačelnikov odnos prema Gradskom vijeću problematičan tvrde i u splitskom SDP-u. Goran Kotur, gradski vijećnik SDP-a smatra da je glavni problem što se ne radi po zakonu i po pravilima struke, a vladajući, odnosno gradonačelnik i njegov tim, ne daju informacije.

Manjak informacija Krstuloviću Opari zamjeraju i u Mostu. Smeta im i što je, umjesto predviđena dva milijuna kuna, izvođaču radova isplatio puno više.

“Gradonačelnik je skoro 7 milijuna kuna uložio u sanaciju, a da mi ne znamo da li su ti radovi zakoniti. Jedan od simbola grada je devastiran, a postoje opravdane sumnje da smjer te devastacije ide u smjeru građevinskog pothvata.”, upozorava gradski vijećnik Mosta Ante Čikotić.

Isto sumnjaju i u Društvu Marjan. Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan kaže kako je na sjednici Gradskog vijeća rečeno da se ova šuma eksploatira. “Sad se postavlja pitanje je li došlo do izvlačenja drvne mase da bi se pretvorila u palete ili suzbijanja potkornjaka?”

Umjesto odgovora, gradska vlast o svemu danas šuti. Splićani zabrinuti i ogorčeni. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža TwitterFacebook | Instagram