Kako je vijest o hrvatskoj diplomatkinji odjeknula u njemačkim medijima?

Vijesti 19. kol 201910:29 > 10:46
N1

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić bio je gost N1 Studija uživo. Komentirao je situaciju vezanu uz neprimjerene tekstove na društvenim mrežama prve tajnice veleposlanstva u Berlinu Elizabete Mađarević za koje ona tvrdi da su djelo hakera. Zanimalo nas je kakko je slučaj odjeknuo u njemačkim medijima

“Ova afera nije prošla ispod radara. Njemački mediji prenijeli su priču, uglavnom se pozivajući na DPA”, kaže Matić.

Mišljenja je da afera neće narušiti odnose Njemačke i Hrvatske no i da se u hrvatskoj vladi moraju zapitati kako taj slučaj nije razriješen već prije. 

VEZANE VIJESTI

Na pitanje u kojoj mjeri Hrvatska gradi imidž države čijim dužnosnicima nije strano koketiranje s rasizmom i fašizmom, Matić je kazao kako tu postoje dvije zanimljive činjenice. 

“Predsjednica RH između redaka u intervjuu Hrvatskom tjedniku ostavlja dojam da možda realtivizira Pavelićeve zločine i onda taj intervju u međunarodnim vodama ne ostavlja nikakav odjek. Njemački mediji to nisu popratili. S druge strane, imamo diplomatkinju nižeg ranga, čak nije ni veleposlanica u Berlinu, koju su prenijeli svi njemački mediji. Što pokazuje da je Hrvatska pod povećalom zbog predsjedanja Europskom unijom”, ističe Matić. 

Matić smatra kako je jako važno u ovakvim situacijama reagirati promptno, oštro i nedvosmisleno, no ponavlja kako smatra da to neće značajnije utjecati na odnose Njemačke i Hrvatske 

 “Zadnji veliki potres dogodio se 2013. donošenjem lex Perković. A od tada su odnosi stabilizirani i čak bih rekao da su se poboljšali za vrijeme Plenkovića”, rekao je Matić. 

“Mislim da se hrvatski premijer i hrvatska vlada moraju zapitati što se zapravo dogaža u sustavu i postoji li neka greška u sustavu”, kazao je zaključno Matić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.