Turisti i dalje okupiraju Split, zarada je iznimno dobra

Vijesti 15. ruj 201918:50 > 19:38
N1

Špica turističke sezone je za nama, no obala vrvi turistima - trenutačno ih je na Jadranu čak pola milijuna. Jedna od turističkih zvijezda ove godine svakako je Split koji je i na samom vrhu ljestvice najpopularnijih odredišta. U prvih osam mjeseci grad bilježi povećanje od 9% u dolascima i noćenjima, a zbog odlične popunjenosti i u rujnu moglo bi se reći da je 15. rujna novi 15. kolovoza.

Na Bačvicima kao da je sredina ljeta. I dalje živo. Visoke temperature zraka i mora turiste mame na uživanje.

“Prekrasno je, bili smo zabrinuti jer smo odabrali kraj sezone i brinulo nas je kakvo će biti vrijeme, ali prekasno je. Možemo cijeli dan biti na plaži i uživati u suncu”, kaže nam Aldo Gonzales iz Argentine

“More je lijepo, lijepo i čisto, jako nam se sviđa i plaža, vrlo je lijepo”, kaže Felix iz Arizone.

Tipična ljetna vreva i u gradu. Turisti uživaju u restoranima, pod palmama ili u šetnji. 

“Stvarno je lijepo, svi su zaista dragi, lako je šetati gradom i istraživati”, kaže Haley iz Australije. 

“Prekrasno je. Prije ovoga smo bili u Dubrovniku i sad smo došli tu. Bila sam u Italiji prije nekoliko godina i jedna od prijateljica mi je preporučila da dođem u Hrvatsku”, otkriva svoje dojmove Sarah iz Kanade.

U većini hotela sezona je u punom jeku. Sve je kao usred ljeta, a promijenilo se tek jedno. 

“Razlika između 15.8. i 15.9. je ta što su rezervacije za deveti mjesec već davno bile napravljene, a za 15.8. su se punili dan za dan”, pojašnjava Nevena Čikeš, direktorica prodaje u hotelu.

Vremena za uživanje i odmor i dalje nemaju u splitskoj zračnoj luci. Putnika jest manje nego prije mjesec dana, ali i dalje pristižu u velikom broju.

“Danas i jučer znači očekujemo da ćemo imati oko 45 tisuća putnika. Radi usporedbe sa prošlim mjesecom to bi bilo negdje 55 tisuća, znači nekih 10-ak tisuća putnika razlike”, kaže nam Mate Melvan, voditelj Službe za prihvat i otpremu ZL Split.

Da turistička sezona još uvijek traje pokazuju i brojke. U Hrvatskoj je trenutačno oko pola milijuna turista, dok je ih je 15. kolovoza bilo milijun i 200 tisuća. Sredinom prošlog mjeseca u Splitu je bilo 26 tisuća gostiju, a sada ih je 12 tisuća.

Iako je to ipak znak da posezona stiže, turizam se u Splitu očito više ne prestaje događati s Velikom Gospom, prvim kišama i palim lišćem.

Zarada iznimno dobra

Gostujući u našem Dnevniku direktorica TZ Split Alijana Vukšić istaknula je da su Grad Split i turistički djelatnici davno prestali brojati i pokazivati statističke pokazatelje jer im je puno važnije zadovoljstvo gostiju, a svi su, kaže, zadovoljni otišli iz grada i dobro potrošili.

“Za sada možemo kazati da je zarada iznimno dobra, a pred nama su dva najzanimljivija mjeseca u godini jer su rujan i listopad po zaradi bolji od onih mjeseci u špici sezone jer gosti koji dolaze sada ostaju dulje i više troše.”

Kaže da se u Splitu stalno nešto događa, tako se danas obilježava 40 godina Mediteranskih igara pa je bio mimohod sportaša kroz grad.

Ističe i da se mora dati maksimalno zadovoljstvo gostima za ono što su platitli. Velika Britanija, SAD, Španjolska i Njemačka su zemlje iz kojih su turisti do sada dolazili u Split.

Čestitala je svim turističkim djelatnicima na njhovom trudu. “Oni su prepoznali da je turizam zahtjevan i da je stalno potrebno ulagati u kvalitetu i to nas je diglo visoko na turističkim kartama svijeta i sada se moramo potruditi da to visoko mjesto zadržimo.”

Kultura, gastronomija, sport i kuturni turizam su glavni strateški ciljevi i vjeruje da rezultati neće izostati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram