Je li prometnim mukama stanovnika Omiša napokon došao kraj?

Vijesti 02. lis 201921:33 > 21:52
Ilustracija

Rješenje problema koji iz godine u godinu muči lokalno stanovništvo, ali i turiste, vidi se u najavljenom nastavku radova na omiškoj obilaznici. Za izvođača je odabran austrijski STRABAG, a vrijednost radova je oko 180 milijuna kuna.

N1

Ovaj omiški tunel, koji već godinama vodi u provaliju, konačno bi trebao dobiti svoj nastavak.

“Radovi bi trebali počet kroz slijedećih mjesec do mjesec i po dana, i predviđeni rok trajanja tih radova je negdje do dvije i po, do tri godine tako da očekujemo da se u tom roku sve to i napravi”, kaže gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović.

N1

Most preko Cetine, tunel i spojne ceste dio su projekta omiške obilaznice kojim bi se smanjile nesnosne prometne gužve i kaos koji na ulazu u Omiš vlada svakog ljeta.

“Nakon dugo vremena mi smo taj projekt uspjeli, na određen način, reanimirati. + Kad govorimo s prometnog aspekta možemo reći da je to jedan od najznačajnijih projekata”, kaže Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

Projekt o kojem se priča već godinama, no nikako da se izgradi.

Državna cesta koja prolazi kroz sam centar grada jedna je od najopterećenijih i najprometnijih u državi. Cestom dnevno prođe najmanje 50.000 vozila.

N1

“Obilaznica? Ja mislim da je ja neću doživjeti kako je počelo”

Pitali smo stanovnike Omiša koliko im to utječe na život. 

“Gužve su recimo par kilometara, izgleda kaotično, vozači na rubu živaca”, kaže Omišanin Marko.

“To je katastrofa, temperatura bude 37, 38 stupnjeva, bude kolona jedno 7 do 10 kilometara. U Omiš dolazim iz Dugog Rata, znam putovat po sat i pol, nekad i dva sata”, objašnjava njegov sugrađanin Josip.

U izgradnju obilaznice koja bi donijela spas od čekanja i gužvi, kao i toliko potrebno prometno rasterećenje Omišani baš i ne vjeruju.

Drugi stanovnik govori nam da nije uvjeren da je prometnim mukama došao kraj:

“Obilaznica? Ja mislin da je ja neću doživit kako je počelo”, govori nam.

“Ja čekam već 30 godina obilaznicu. Nadam se, sad kad je napravljen tunel da će to potaknuti da se netko ipak sjeti da se mora napraviti – jer ovo je užas”, kaže Zlatko iz Omiša.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban kaže da razumije kritike.

“Ja građane razumijem, ali ja ću reći napokon. To je kontinuitet upornosti i mene i svih dionika u tome da napokon infrastrukturu Splita i splitske aglomeracije dovedemo na pristojnu razinu”, kaže.

Za što je već odavno bio i red.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram