HVIDRA traži očitovanje DORH-a o izjavi Milorada Pupovca

Vijesti 06. lis 201921:32 > 07. lis 2019 06:59
N1

Uoči sastanka u Vladi šef glavnog odbora HVIDRA-e za N1 je poručio da očekuju očitovanje glavnog državnog odvjetnika o izjavama Milorada Pupovca jer je prošlo već 30 dana.

“Prvenstveno ćemo tražiti da nam se državni odvjetnik očituje zbog sporosti – 30 dana je prošlo, a nismo dobili očitovanje ima li elemenata kaznenog djela ili ne. U petak je na saborskom Odboru za pravosuđe prihvaćeno izvješće glavnog državnog odvjetnika – za nas izvješće nije prihvatljivo s obzirom da se u izvješću o kaznenim progonima po pitanju ratnih zločina Državno odvjetništvo vadi na vremenski odmak, starost svjedoka i nedostupnosti počinitelja. Ako uzmemo u obzir činjenicu da imaju oko 1700 zaposlenih, smatramo da su trebali do sada imati puno bolje rezultate”, poručio je predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e Josip Periša.

“Tražili smo sastanak s glavnim državnim odvjetnikom da nam pojasni razloge zašto je to tako. Isto tako, mi ne prejudiciramo odluku po pitanju gospodina Pupovca, samo tražimo jasno očitovanje, nećemo zadirati u odluku”, dodao je. 

Ako, pak, ne dobiju obrazloženje koje bi im bilo prihvatljivo, Periša objašnjava da će tražiti će da se izvješće Državnog odvjetništva, jednom kada uđe u saborsku proceduru, ne prihvati.

Podsjetimo, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u četvrtak je izjavio da se ne osjeća prozvanim od strane HVIDRA-e koja je podnijela kaznenu prijavu protiv čelnika SDSS-a Milorada Pupovca zbog izjava u kojima je Hrvatsku, među ostalim, usporedio s NDH.

VEZANA VIJEST

“Ne osjećam se osobno prozvanim. Mogu prihvatiti da netko očekuje da Državno odvjetništvo brže radi iako smatram da u prosjeku, a to govori i izvješće, DORH jako brzo radi”, kazao je Jelenić uoči sjednice saborskog Odbora za pravosuđe koji će raspraviti izvješće Državnog odvjetništva za prošlu godinu.

Dodao je i da HVIDR-a nije jedina koja u medijima govori kao bi državno odvjetništvo trebalo raditi. “Između ostalog takvi istupi ne utječu na neovisnost rada DORH-a koji će odraditi posao po zakonu i na temelju utvrđenih činjenica”, kazao je Jelenić.

Pritom nije želio nagađati kada će biti donesena odluka o HVIDR-inoj prijavi protiv Pupovca. “To je prije svega pravno pitanje i možete nam dopustiti da imamo vremena razmotriti sve činjenice o kojima ovisi primjena prava”, zaključio je Jelenić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram