Potpredsjednica DIP-a pojasnila obveze kandidata uoči predsjedničkih izbora

Vijesti 14. stu 201920:04 > 20:20
N1

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić Križanić gostovala je u Dnevniku N1 televizije. Pojasnila je redoslijed postupanja DIP-a s obzirom na odluku da će se prvi krug predsjedničkih izbora održati 22. prosinca.

“Vlada je donijela odluku da su izbori 22. prosinca ove godine. Državno izborno povjerenstvo je danas na svojoj sjednici donijelo obvezatne upute i obrasce i priopćenja koja će biti na web stranici. Obvezatne upute stupit će na snagu 21. studenog. Rokovi počinju 22. studenog u ponoć”, kazala je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić

VEZANE VIJESTI

Što je najbitnije za kandidate?

“Najbitnije za kandidate je da svoje kandidature moraju dostaviti najkasnije u roku od 12 dana DIP-u. Da bi bile valjane, moraju imati sakupljeno barem 10.000 potpisa, što znači da imaju najviše 12 dana zaprikupljanje potpisa i predaju kandidature”, objašnjava.

Kako će DIP nadzirati financiranje kampanje?

“Prema zakonu od nadzoru financiranja, svaka osoba koja ima namjeru kandidirati se, može otvoriti poseban račun najranije šest mjeseci prije očekivanih izbora, a najkasnije predajom kandidature. 

#related-news_0

Naravno da je sama intencija Zakona o nadzoru financiranja transparentnost prihoda koji dolaze na posebne račune iz kojih se financira izborna promidžba, kao i svi troškovi koji iz toga proizlaze. Naravno da to podrazumijeva predstavljanje kandidata, predstavljanjje njihovih programa, pozivanje birača da im daju glas – sve mora biti vrlo transparentno.

Onog trena kad otvore poseban račun, dobit će od DIP-a lozinku za ulaz u informacijski sustav gdje će unositi sve prihode, donacije i troškove. Sve mora biti prikazano u izvješćima”, objasnila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

Što ako DIP utvrdi nepravilnosti?

“Kao i na svakim izborima – izricanje administrativnih sankcija, obustava naknade troškova, prijava prekršaja DORH-u – ovisi o vrsti prekršaja.”

Fabijančić Križanić je pojasnila i što u ovom trenutku birači trebaju znati.

“Birači, kao i cijele godine, mogu provjeriti jesu li upisani u registar birača i jesu li podaci o biračima ažurni. Ovom prilikom pozivamo sve birače da provjere jesu li upisani u registar birača i jesu li podaci točni, kako bi mogli ostvariti svoje pravo glasanja na izborima za predsjednika 22. prosinca ove godine”, istaknula je potpredsjednica DIP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram