Štrajkaju cestari u Koprivnici i Križevcima: "Snijeg ćemo čistiti minimalno"

Vijesti 19. stu 201913:00 > 13:06
Pixabay (ilustracija)

U tvrtki PZC Varaždin, koja se između ostalog bavi održavanjem državnih cesta, traje štrajk, što se posebno odnosi na poslovnice u Koprivnici i Križevcima, piše podravski.hr.

Prema podacima Nezavisnog cestarskog sindikata u poslovnici Koprivnica odaziv na štrajk je 100 posto, dok je u Križevcima veći dio zaposlenih u štrajku.

Štrajka organizir Nezavisni cestarski sindikat unatoč činjenici što su druga dva sindikata, a radi se o Sindikatu prometa i veza Hrvatske i Nezavisnom sindikatu radnika PZC Varaždin, potpisali novi kolektivni ugovor.

“Ako radnik ima 4000, a direktor 25.000 kuna plaću, prosjek nije loš”

“Ovim ugovorom opet nije regulirana naplata prekovremenih sati i raspodjela radnog vremena, koje je uz povećanje plaća bilo jedan od glavnih zahtjeva radnika. U pregovore smo ušli zajedno tri sindikata, a druga dva povukla su se od onoga što smo tražili.

Nama su se radnici obratili sami jer nisu mogli riješiti ovaj problem s poštivanjem radničkih prava.

Činjenica da su sindikalne vođe ostala dva sindikata dio menadžmenta tvrtke govori dosta. Podaci koji su odaslani u javnost o visini prosječne plaće nemaju veze s realnošću jer je u prosjek uračunat i menadžment tvrtke o čijoj bi se prekobrojnosti i obiteljskoj dinastiji Varga koja tamo vlada dalo govoriti.

VEZANE VIJESTI

Ako radnik ima 4000, a direktor 25.000 kuna plaću, prosjek nije loš. Koliko smo čuli, tamo je bilo nepotrebnog zapošljavanja, ali u birokraciji”, rekao je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, prenosi podravski.hr.

Uprava: Nema osnove za štrajk

Uprava PZC-a smatra kako nema osnove za štrajk budući je 31. listopada sklopljen novi Kolektivni ugovor.

“Ugovor je sklopljen sa Sindikatom prometa i veza Hrvatske i Nezavisnim sindikatom radnika PZC-a Varaždin, koji u svom članstvu imaju više od pedeset posto radnika članova od ukupnog sindikalno organiziranih radnika.

Kolektivni ugovor u pogledu prava radnika znatno je povoljniji od prijedloga kolektivnog ugovora podnesenog od strane Nezavisnog cestarskog sindikata, a i prethodnog kolektivnog ugovora”, poručili su iz uprave PZC-a i dodali da je Nezavisni cestarski sindikat samovoljno napustio i prekinuo pregovore jer se nije složio s prijedlogom kolektivnog ugovora koji je upravi podnesen od strane preostala dva reprezentativna sindikata.

U PZC-u navode da je prosječna plaća od siječnja 2019. do zaključno kolovoza 2019. iznosila je 6.098,07 kuna neto. Također navode da je takva plaća znatno veća od prosječne plaće u Varaždinskoj županiji, a osobito imajući u vidu strukturu zaposlenih radnika po stručnoj spremi te da je u PZC-u čak 84,5 posto radnika srednje ili niže stručne spreme.

Podravski piše kako PZC obavlja poslove održavanja državnih cesta, kao i poslove zimske službe, postavlja se pitanje hoće li građani na vlastitoj koži osjetiti posljedice ovoga štrajka.

Naime, radnici PZC-a dužni su napraviti samo osnovne radnje i prometnicu osposobiti za promet, što otprilike znači da će se u slučaju snijega čistiti do te razine da se odvija kakav-takav promet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.