"Žalosno je da predsjednica želi skupiti bodove u kampanji na račun prosvjetara"

Vijesti 25. stu 201918:56 > 19:09
N1

Učiteljica iz mreže Nastavnici.org Ivana Valjak Ilić bila je gošća Dnevnika.

Upitana o broju ljudi koji su prisustvovali današnjem prosvjedu, Valjak Ilić odgovara: “Brojke se mogu procijeniti na preko 50 tisuća, pogotovo uzmemo li u obzir i okolne ulice oko glavnog zagrebačkog Trga. Odaziv je impresivan. S druge strane, mogli smo ga očekivati zato što su kolege prosvjetari zaista bili jako motivirani za dolazak na prosvjed, s obzirom na to da štrajk traje od 10. listopada, dakle gotovo mjesec i pol kalendarski gledano”. 

Valjak Ilić ističe kako se nada da su njihove poruke s današnjeg prosvjeda došle do premijera i da nisu naišli na gluhe uši. “Jer ako nas danas nije čuo, ne znam što još možemo učiniti, a da on čuje što mi njemu poručujemo”, rekla je. 

VEZANE VIJESTI

Istaknula je još jednom kako nema kraja štrajku, ako predsjednik Vlade ne uvaži naše zahtjeve. 

Na pitanje o poziciji ministrice Divjak u cijeloj situaciji oko štrajka, Valjak Ilić je kazala: “Ministrica Divjak iz početka je nominalno podržavala naše štrajkaške aktivnosti, zatim je izrazila stav da se ne želi miješati, a zatim sad opet nominalno podržava, međutim na način da prebacuje odgovornost na premijera i na Vladu. I ona je dio te Vlade, tako da svakako i ona mora biti dio tog našeg rješenja”. 

Ističe kako ne želi komentirati zahtjeve oporbe niti političara za smjenom Blaženke Divjak. “Ne želim da grabe dio kolača za ono za što smo se mi kao građani izborili. 

Iako se ministrica Divjak zalagala za učitelje, to nije polučilo previše uspjeha u pregovorima Vlade i sindikata. “To može samo reći o tome kakva je njena pozicija u Vladi”, smatra Valjak Ilić. 

Osvrnula se i na izjavu predsjednice koja je istaknula povezanost mota prosvjeda s motom njene kampanje. 

“Žalosno je da i predsjednica Republike želi skupiti političke bodove u svojoj kampanji na račun prosvjetara. Naime, Hrvatska mora bolje, nastavak je na prosvjed 2016. kada je pod sloganom Hrvatska može bolje išao najveći prosvjetarski prosvjed vjerojatno do današnjeg za kurikularnu reformu. Mislim da se treba suzdržati od daljnjih poruka i da ne vrši kampanju na prosvjetarima”, rekla je zaključno Valjak Ilić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.