Da su danas izbori Grabar-Kitarović podržalo bi 27,4%, Milanovića 24%, Škoru 23%

Vijesti 06. pro 201919:32 > 19:35
Dnevnik Nove TV / Ipsos

Dnevnik Nove TV donosi prvo veliko istraživanje nakon što je poznato svih 11 kandidatkinja i kandidata za predsjedničku funkciju. Već sada je jasno kako će završnica biti nepredvidljiva i krajnje neizvjesna.

Da se danas održavaju izbori, Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 27,4 posto glasova, odmah iza nje su Zoran Milanović s 24 posto te Miroslav Škoro s 23 posto, što znači da se prva tri kandidata nalaze unutar statističke pogreške, pokazuju rezultati istraživanja Ipsosa objavljeni večeras u Dnevniku Nove TV.

Kako prolaze ostali kandidati?

Mislav Kolakušić je na 8,2 posto. Slijede Ivan Pernar s 2,9 posto, Dejan Kovač bi dobio 2,6 posto, a Dalija Orešković 1,3 posto te na kraju tu je i Dario Juričan s 1,2 posto.

Dnevnik Nove TV / Ipsos

Ostali predsjednički kandidati dobivaju ispod 1 posto potpore: Nedjeljko Babić, Anto Đapić i Katarina Peović.

Među biračima koji su se izjasnili da će sigurno izaći na izbore još uvijek ima 8 posto neodlučnih. S obzirom na odnose među prva tri kandidata, predstoji nam bitka za svaki glas.

Dnevnik Nove TV / Ipsos

Hrvatska će odlučiti u drugom krugu, tko tada pobjeđuje?

Kolinda Grabar-Kitarović vodi i u drugom krugu predsjedničkih izbora s 44,2 posto ispred Zorana Milanovića koji bi dobio 39,2 posto. Na birališta neće izaći 10,9 posto, a ne zna 5,8 posto ispitanika. Aktualna predsjednica, naravno, ima 100 posto potpore birača HDZ-a, ali i 56 posto birača Miroslava Škore. 

Zoran Milanović može računati na više glasova lijevo liberalnih i populističkih kandidata. Kolakušićevi birači, njih 57 posto, dali bi glas Milanoviću. Tu je i većina birača HSLS-ova kandidata Dejana Kovača pa do 100 posto birača Ante Đapića.

Dnevnik Nove TV / Ipsos

U slučaju drugog kruga i sraza Miroslava Škore i Kolinde Grabar-Kitarović – Miroslav Škoro dobiva 45,2 posto, a Kolinda Grabar-Kitarović 34,4 posto. Na birališta u tom slučaju ne izlazi 14,7 posto ispitanika, a ne zna njih 5,7 posto.

Miroslav Škoro u drugom bi krugu dobio, među ostalim, i 31 posto HDZ-ovih birača, ali i većinu birača Zorana Milanovića, Mislava Kolakušića ili Ivana Pernara. Kolinda Grabar-Kitarović može računati na 66 posto birača HDZ-a i samo u drugom krugu većina birača Dalije Orešković bila bi uz Kolindu Grabar-Kitarović.

Dnevnik Nove TV / Ipsos

Miroslav Škoro bi pobijedio i Zorana Milanovića s 47,1 posto, a Zoran Milanović bi osvojio 36,9 posto birača. Nikoga ne bi biralo 10,3 posto ispitanika, a njih 5,7 posto ne zna.

Miroslav Škoro dobiva većinu birača HDZ-a, njih 74 posto. Očekivano i 61 posto birača Kolinde Grabar-Kitarović glasovalo bi za Miroslava Škoru. Birači Mislava Kolakušića blago naginju Škori, ali su podijeljeni, baš kao i birači Dejana Kovača. Zoran Milanović može računati na većinu birača Dalije Orešković ili Ivana Pernara.

Dnevnik Nove TV / Ipsos

Tko su birači vodeća tri kandidata?

Kolinda Grabar-Kitarović većinom glasove može dobiti među biračima starijim od 60 godina i tu osvaja 33 posto. Isto tako je i s onima koji imaju osnovnu školu, gdje može dobiti 37 posto, a tu je i Dalmacija gdje vodi s 31 posto.

Dnevnik Nove TV / Ipsos

Zoran Milanović pak veću zastupljenost ima među ženama, gdje može dobiti 27 posto, tu su također birači iznad 60 godina, a kada bi samo oni glasovali, Milanović bi dobio 35 posto glasova i Zagreb je sredina u kojoj Milanović trenutačno vodi s 28 posto.

Dnevnik Nove TV / Ipsos

Birači Miroslava Škore su od 30 do 44 godine i tu bi Škoro dobio 32 posto, isto je i među biračima sa srednjom školom gdje može računati na 25 posto i na kraju vodi u Slavoniji s 30 posto.

Dnevnik Nove TV / Ipsos

Tko će odlučiti izbore?

Neodlučni, ali i disciplinirani birači. Vidljivo je kako veću želju za izlaskom na birališta imaju birači HDZ-a i SDP-a.
Veći je interes među starijim biračima, točnije onima iznad 60 godina, ali i visokoobrazovanim biračima.
Veću želju za izlaskom na birališta imaju ispitanici u Istri i Primorju, Zagrebu te sjeveru Hrvatske.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 1000 građana Republike Hrvatske. Istraživanje je provedeno između 4. i 6. prosinca 2019. godine telefonskom metodom. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge stranaka +/-3,7%.
Važno je napomenuti kako su testirani samo sigurnu birači koji misle izaći na birališta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram