U Rijeci zalio bojom jugoslavensku zastavu koja je tamo u sklopu izložbe

Vijesti 01. velj 202017:46 > 17:51
N1

Netko je u Rijeci zalio jugoslavensku zastavu koja je na Korzo postavljena kao dio izložbe u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Na upit novinara da komentira prebojavanje ilustracije zastave SFR Jugoslavije u sklopu instalacije “Rijeka, koraci i vrijeme” na Korzu u petak navečer te reakcije HVIDRA-e u kojoj se tvrdi da je postavljanje te zastave provokacija, Obersnel je istaknuo da povijest ne možemo promijeniti, javlja Index

VEZANA VIJEST

“Jedna od ideja projekta EPK bila je ‘aktivni građani u aktivnom gradu’, a neki, koji ne vole projekt ili ne žele razumjeti što se radi, aktivni su na ovaj način”, rekao je. U instalaciji na Korzu je, uz vremensku crtu na kojoj je naveden niz podataka o povijesti Rijeke, izložen i niz zastava država u kojima je bila Rijeka u proteklih stotinjak godina. Među njima je bila i Jugoslavija, ali su izložene, primjerice, i zastave Kraljevine Italije i njemačkog Trećeg Reicha.

Policijska uprava primorsko-goranska je potvrdila da je priveden osumnjičeni za prebojavanje plakata crvenom bojom te da je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Prebojani plakat je zamijenjen novim.

Obersnel: Projekt EPK će povećati vidljivost Rijeke u svakom smislu

Što se tiče današnjeg otvorenja EPK, gradonačelnik Vojko Obersnel je rekao kako je njegov osobni utisak da već sada, nakon jutarnjih i ranih poslijepodnevnih sati, s dosadašnjim bogatim programom otvaranja u središtu grada, može biti i više nego zadovoljan. Građani Rijeke i gosti su izuzetno dobro prihvatili sve što se događa, istaknuo je.

#related-news_0

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić ocijenila je da je današnje otvaranje početak godine programa koji će izvesti najbolji umjetnici, ali i građani. Uz to, Rijeka se i gradi u infrastrukturnom smislu te postaje novi grad, kazala je.

“Večeras rađamo jedan novi grad, i duboko sam uvjeren da više ništa neće biti isto u Rijeci”, ustvrdio je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar.

Tijekom središnjeg programa otvaranja, Opere industriale u riječkoj luci, proizvest ćemo suludi ritual s bukom i kaosom, naveo je. “Presretan sam što nismo napravili urednu, građansku manifestaciju, ukrašenu kao Sacher torta i drago mi je što ćemo pokazati što Rijeka jest”, kazao je Šarar.

Direktorica partnerstava i sudjelovanja u Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota naglasila je važnost sudjelovanja mnogih pojedinaca i organizacija u pripremi projekta. Sudjelovalo je više od 220 organizacija iz 40 zemalja svijeta te izuzetno mnogo građana, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad| Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook |Instagram.