Kitarović još uvijek nije imenovala najvažnijeg savjetnika

Vijesti 11. svi 201507:49 > 07:51
Cropix/Ranko Suvar

Kroz cijelu predizbornu kampanju predsjednica Kolinda Grabar Kitarović govorila je kako joj je gospodarstvo i hitno rješavanje teških ekonomskih problema u zemlji u glavnom fokusu.

Naglašavala je kako su sva druga pitanja manje bitna te je najavila kako će nakon izborne pobjede povećati broj savjetnika za gospodarstvo

Iako je sve savjetnike imenovala dva dana nakon inauguracije, savjetnika za gospodarstvo i dalje nema, skoro tri mjeseca nakon preuzimanja dužnosti.

Tportal doznaje kako bi Grabar Kitarović navodno mogla dobiti savjetnika za ekonomska pitanja za desetak dana. Dobro upućeni izvor tvrdi kako je predsjednica vrlo oprezna u odabiru prave osobe koja će, kaže, biti najeksponiraniji član njezina kabineta.

Kitarović tvrdi da odluku donosi sama bez ičijeg utjecaja

Izvor dodaje da Grabar Kitarović odluku o savjetniku donosi sama, bez ičijeg utjecaja, zbog čega će biti vrlo zanimljivo vidjeti hoće li se odlučiti za savjetnika koji će zastupati tržišne ili antitržišne ideje.

Upitali su Ured predsjednice što se čeka s imenovanjem savjetnika, na što nam je stigao suhoparan odgovor o tome kako će ‘sve odluke o imenovanjima biti objavljene u Narodnim novinama’.

Krajem veljače Pantovčak su posjetila četiri ekonomska analitičara. Ljubo Jurčić, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, nezavisni analitičari Damir Novotny i Guste Santini te glavni ekonomist Splitske banke, Zdeslav Šantić. S obzirom na to da su oni bili među prvim posjetiteljima Pantovčaka, krenule su spekulacije oko toga hoće li netko od njih sjesti u savjetničku fotelju.

Grabar Kitarović porazgovarala je sa spomenutim kvartetom nakon čega je paušalno ustvrdila kako ‘nema razloga da Hrvatska ne bude najbrže rastuće gospodarstvo’.

Ulogu savjetnika za gospodarstvo za sada tek nominalno igra Domagoj Juričić, koji je najbliži gospodarskim temama jer je bivši potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove, dok realno obavlja poslove predstojnika Ureda.

Podsjetimo, prilikom predstavljanja izbornog programa Grabar Kitarović rekla je kako će joj rješavanje gospodarske krize biti imperativ te da se kandidirala zbog teške gospodarske situacije: ‘Hrvatska ide u krivom smjeru, a nesposobna i neučinkovita vlada nije učinila ništa da se u Hrvatskoj danas bolje živi.’

U pobjedničkom govoru Grabar Kitarović naglasila je: ‘Bit ćemo jedna od najrazvijenijih i najbogatijih država Europe i svijeta. Idemo već večeras raditi, čeka nas velik posao.’