Šef Europskog parlamenta zadovoljan dogovorom o ekonomskom odgovoru na krizu

Vijesti 10. tra 202010:36 > 10:37
N1 Hrvatska

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli pozdravio je u petak dogovor ministara financija o ekonomskom odgovoru na posljedice pandemije koronavirusa.

“Bili smo u pravu što smo vjeravali u Europu. Prijedlozi euroskupine idu u pravom smjeru, s pretvaranjem Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) u mehanizam ‘spasa za Europu’ od ovida-19”, izjavio je Sassoli.

Ministri financija EU-a uspjeli su u četvrtak navečer u drugom pokušaju postići dogovor o ekonomskom odgovoru na krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa.

Dogovor uključuje kratkoročne i dugoročne mjere. Sve države članice se slažu oko kratkoročnih mjera: kreditne linije Europskog stabilizacijskog mehanizma, jamstvenog fonda Europske investicijske banke i programa potpore za skraćeno radno vrijeme SURE.

Ukupno je riječ o 540 milijardi eura – 240 milijardi iz ESM-a, 200 milijardi donosi jamstveni fond EIB-a te 100 milijardi za program SURE.

Sassoli pozdravlja i najavu o uspostavi fonda za obnovu, koji će se “financirati inovativnim alatima”.

Fond za oporavak spada u dugoročne mjere koje bi trebale pomoći gospodarstvo nakon što pandemija završi. Pojedinosti u vezi s tim, način kako će se financirati tek se trebaju dogovoriti.

“Takav fond bio bi privremen, razmjeran izvanrednim troškovima sadašnje krize”, kaže se u usvojenom izvješću.

U tekstu se ne spominje pitanje kolektivizacije dugova, euroboveznice ili koronobveznice, ali se koristi izraz “inovativni financijski instrumenti”. S tim u vezi, predsjednik euroskupine Mario Centeno uputit će pismo predsjedniku Europskog vijeća Charelesu MIchelu u kojem će navesti da neke zemlje smatraju da je potrebno imati instrumente zajedničkog duga, a da druge zemlje smatraju da treba pronaći “alternativne načine”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.