U Hrvatskoj 31 novooboljela osoba, ukupno 1.981, predstavljene faze popuštanja

Vijesti 23. tra 202007:09 > 22:14
Armin Durgut/PIXSELL

U Hrvatskoj je danas 31 novooboljela osoba, ukupno 1.981. Preminulo je dvoje ljudi u KBC-u Split

22:15

Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite rekao je u četvrtak da se u većoj mjeri podudaraju nacionalni i istarski plan popuštanja mjera uvedenih radi zaustavljanja širenja epidemije, ali drži da je nacionalni ambiciozniji i da bi ukidanje nekih mjera trebalo ići sporije i opreznije.

Više čitajte OVDJE

22:14

Gost Dnevnika N1 televizije bio je ministar turizma Gari Cappelli koji je odgovarao na pitanja o relaksiranju mjera i o tome kako će turizam izgledati. Kaže kako je još teško definirati sve jer se stvari mogu promijeniti iz dana u dan, pa vozimo naprijed ali s, kako je rekao, još uvijek dva zuba na ručnoj kočnici.

Više čitajte OVDJE

21:13

Predstavnici Vlade održali su konzultacije sa sindikatima iz javnog i državnog sektora koje su potrajale više od tri sata. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je rebalans proračuna i kaže da se materijalna prava moraju staviti na stol.

Vilim Ribić iz Matice sindikata kaže da ovo nije trenutak koji i jednim indikatorom pokazuje da je smisleno intervenirati u plaće i da je to isplativo i da tu ima neke žrtve koja ima smisla.

Više čitajte OVDJE

21:10

Austrija uspostavlja noćnu željezničku vezu s Rumunjskom preko Mađarske kako bi tijekom pandemije koronavirusa, koja je gotovo u potpunosti zatvorila granice, dovela njegovatejljce i drugo pomoćno medicinsko osoblje.

Više čitajte OVDJE

21:07

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u četvrtak da će Komisija predložiti novi višegodišnji proračun koji će biti znatno veći od dosadašnjih jer je to ključni instrument za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa.

Više čitajte OVDJE

14:02

U Hrvatskoj je danas 31 novooboljela osoba, ukupno 1.981, rečeno je na press konferenciji Stožera. Preminulo je dvoje ljudi, oboje u KBC-u Split

13:48

Vlada je danas usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19.

Tri su faze mjera popuštanja

Prva faza u ponedjeljak 27. travnja: Omogućit će se rad djelatnosti trgovine osim unutar trgovačkih centara. Omogućit će se nastavak rada uslužnim djelatnostima osim gdje je bliski kontakt. Uvode se javne gradske i prigradske linije, rad knjižnica muzeja, knjižara, Omogućuju se treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja. Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Druga faza kreće 4. svibnja kada počinje rad javnih zdravstvenih sustava u ponom opsegu, ali i privatnih zdravstvenih sustava koji se drže epidemioloških mjera. Otvarat će se i pedikeri, kozmetičari, brijači, frizeri, postolari… ali sve u z posebne mjere.

Treća faza predviđena je za 11. svibnja, tada će se omogućiti rad trgovačkih centara, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda, te rad s djecom s teškoćama. Omogućit će se rad laboratorijsklih skupina, a uvodi se i rad međužupnijskih linija i avioprijevoza u domaćem zračnom prostoru. Omogućit će se rad nacionalnih parkova, ali i nekih ugostiteljskih objekata na otvorenom.

Više čitajte OVDJE.

13:04

U zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman u četvrtak je sletio četvrti zrakoplov SF Airlines Boeing 747, na izravnom letu iz Šangaja na zračnom mostu između Kine i Hrvatske, i dopremio još 57 tona medicinske opreme, priopćeno je iz Vlade RH.

Više čitajte OVDJE.

12:53

U Varaždinskoj županiji u četvrtak su zabilježena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o starijem bračnom paru koji nije u vezi s prethodno zaraženima, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Više čitajte OVDJE.

12:53

U Krapinsko-zagorskoj županiji u posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa, a jedna je osoba prevezena u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek rekao je da je u posljednjih 24 sata uzeto 79 briseva od čega je 28 negativnih dok se za njih još 51 čekaju rezultati. Također, u protekla 24 sata evidentirano je 11 slučajeva kršenja mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

12:52

Peti dan za redom nema novooboljelih u Ličko senjskoj županiji, ukupno su od Covida-19 do sada oboljele 22 osobe, od čega je jedna osoba izliječena, izvijestio je županijski Stožer Civilne zaštite.

Testiranje na novi koronavirus provedeno je nad ukupno 289 osoba, a pod aktivnim nadzorom u samoizolaciji je 178 osoba.

U protekla 24 sata službenici Policijske uprave ličko-senjske obavili su provjere poštivanja samoizolacije nad 104 osobe i nije utvrđeno nepoštivanje te protuepidemijske mjere.

Nije utvrđeno ni kršenje Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka bez e-Propusnice.

12:44

Nakon što je prije desetak dana identificirana zaraza kod jedne štićenice Doma za starije u Koprivnici pa se taj broj popeo u sljedećim danima na osam, u srijedu je taj dom postao novo žarište zaraze koronavirusom. Otkriveno je novih 13 zaraženih štićenika i dvoje zaposlenika.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na konferenciji za novinare izvijestio je o stanju u županiji i o situaciju u Domu za starije.

Ravnateljica Doma Vesna Križan kazala je:

“Borba se vodila na adekvatan način. Indicija da je netko kriv je apsolutno neprimjerena. Epidemiološki utvrđujemo, onaj tko je donio virus nije kriv, a to nisam ja. Ja bih bila najzadovoljnija da se ovo nije dogodilo. O svemu će osnivač odlučiti”, kazala je.

Više čitajte OVDJE

12:39

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) kazneno je prijavila splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i ravnatelja županijskog Doma za starije Ivana Škaričića te pomoćnika za kvalitetu zdravstvene zaštite u županijskom Domu zdravlja Dragomira Petric zbog širenja zaraze i smrtnih slučajeva u domovima.

Više čitajte OVDJE.

12:20

Tijekom jučerašnjeg dana, prema izvješću KBC – a Split preminule su dvije osobe starije životne dobi koje su uz nekoliko kroničnih bolesti bile pozitivne i na COVID infekciju.

Muška osoba rođena 1934. godine bila je korisnik doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, smještajne jedinice u Vukovarskoj. Druga preminula osoba bila je korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj, rođena 1926.godine, priopćeno je iz Stožera.

Još 25 novozaraženih

Prema izvješću NZJZ – a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 270 obrađenih testova još je 25 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 5 ( od toga 1 korisnik doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ), Makarske 7 (od toga 5 korisnika doma za starije i nemoćne osobe Makarska ), Dicma 11 ( svi korisnici privatnog doma za starije i nemoćne osobe koji su bili asimptomatični ali su uzimanjem uzorka potvrđeni kao pozitivni na COVID infekciju ), Trogira 1 i Otoka 1.

Među novooboljelim osobama jedna je zdravstvena djelatnica i to medicinska sestra KBC-a Split koja od 06.04.2020. nije u kontaktu sa pacijentima i osobljem bolnice.

Više čitajte OVDJE.

12:05

U Gradu Zagrebu nema novozaraženih osoba, rečeno je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba. 

11:41

Naš ugledni znanstvenik Ivan Đikić bio je gost N1 Studija uživo. Govorio je o mjerama ublažavanja koje pojedine zemlje govore, cjepivu za koronavirus te misli li da može biti nešto od turističke sezone.

Više čitajte OVDJE.

11:22

Primorsko-goranska županija ni danas nema novih oboljelih od koronavirusa. Ukupno je u ovom trenutku u toj županiji 41 osoba zaražena te je 29 ozdravljenih.

11:04

Na području Šibensko-kninske županije u četvrtak nema novooboljelih od koronavirusa, pa se ukupan broj zaraženih osoba zadržao na 83, a ozdravlio je njih 28, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Više čitajte OVDJE.

10:59

Na području Zadarske županije zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, ukupno su 84 osobe zaražene.

Više čitajte OVDJE.

10:39

Iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak su izvjestili o dvije novooboljele osobe od COVID-19 u toj županiji, a riječ je o dvije medicinske sestre zaposlene u KBC-u Osijek.

Više čitajte OVDJE.

10:28

Šesti dan za redom u Istarskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, a unutar 24 sata testirano je 56 novih uzoraka brisa i svi su negativni na COVID-19, izvijestili su u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Više čitajte OVDJE.

9:48

Primorsko-goranska županija nema danas novooboljelih.

9:47

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 23. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 217 osoba, a ukupno je testirano 237 osoba, javili su iz županije.

8:42

Novi koronavirus, čini se, izaziva iznenadne moždane udare kod mlađih osoba u 30-im i 40-im godinama života koje ne pate od većih zdravstvenih tegoba, izvijestili su u srijedu američki medicinski izvori.

Zdravstveni stručnjaci navode i da je sve više dokaza da je zaraza novim virusom povezana s pojačanim i neuobičajenim stvaranjem ugrušaka što bi za posljedicu moglo imati moždane udare, prenosi CNN.

Tim dr. Thomasa Oxleya, neurokirurga iz bolnice Mount Sinai u New Yorku opisao je pet slučajeva takvih moždanih udara. Svi su bili mlađi od 50 i svi su imali ili blage ili nikakve simptome bolesti koju uzrokuje koronavirus.

“Čini se da virus izaziva pojačano zgrušavanje u velikim arterijama što vodi do teških moždanih udara”, kazao je Oxley za CNN.

Više čitajte OVDJE.

8:26

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom tjednu smanjen je broj računa za 62 posto, a njihov iznos za 52 posto u odnosu na isti tjedan godinu ranije, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 19. do 23. travnja ove godine u svim djelatnostima izdano je 17,3 milijuna računa, što je za 62,2 posto manje nego u istom lanjskom tjednu.

Ukupna vrijednost računa u proteklom je tjednu dosegnula 1,88 milijardi kuna, što je za 51,9 posto manje u istom lanjskom razdoblju.

U proteklom je tjednu u djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala vidljivo smanjenje broja računa od 54 posto, na 13 milijuna, a iznosa računa za 47 posto, na 1,48 milijardi kuna.

Više čitajte OVDJE.

7:24

Ministar rada Josip Aladrović uputio je sinoć pisani poziv sindikatima javnih službi, tj. potpisnicima kolektivnog ugovora i temeljnog kolektivnog ugovora, za konzultativni sastanak s predstavnicima Vlade u četvrtak u 15 sati.

Sastanak će se održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u 15 sati.

Više čitajte OVDJE

7:18

Sjednica Vlade RH održava se danas od 13 sati. Vlada će usvojiti zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19.

Na dnevnom je redu, uz informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus te aktivnostima Stožera civilne zaštite, i prijedlog zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.

Prva faza kreće od ponedjeljka, kada gospodarstvenici očekuju otvaranje brojnih neprehrambenih trgovina koje su sada zatvorene i moguće produljenje radnog vremena, zatim 4. svibnja kada bi i neke škole trebale početi primati učenike nižih razreda, te konačno 11. svibnja za kada je moguće da će se otvarati i trgovine u šoping centrima, te možda kafići i restorani s terasama, javlja Jutarnji list.

Više čitajte OVDJE

VEZANE VIJESTI