Žilić: "Apeliram na roditelje: Nemojte slati dijete u vrtić ako ne morate!"

Vijesti 30. tra 202017:51 > 17:57
N1

Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture, gostovala je u Newsroomu gdje je rekla da vrtići nisu spremni na prihvat većeg broja djece i apelirala je na roditelje da, ako imaju uvjete, radije zbrinu djecu kod kuće.

“Očekivali smo da će se prije ili kasnije vrtići trebati otvarati jer se sve više roditelja vraća na posao. Ove mjere HZJZ-a su gotovo identične i za škole i za vrtić, ali možda je u jednom dijelu školama lakše jer su djeca iznad šeste godine života, a u ranom i predškolskom odgoju imamo djecu od šest mjeseci”, rekla je Božica Žilić i dodala:

VEZANE VIJESTI

“Nije samo problem socijalne distance. Mjere kao medicinske i epidemiološke su korektne i stručne, ali vrtići nisu mjesta za zbrinjavanje djece, nego odgojno-obrazovne ustanove, a u ovim preporukama nema nijedne rečenice kako provoditi takav rad. Sindikat je od same najave propisivanja mjera pokušao apelirati na Ministarstvo zdravstva, Nacionalni stožer i resorno ministarstvo jer smatramo da je bilo dovolnjo vremena da se svi dobro pripreme.”

Upitnim smatra provođenje svih sigurnosnih mjera, no jako je zabrinuta za sigurnost i zdravlje radnika koji će raditi s djecom, kao i za sigurnost djece. Naglašava da se situacije u ustanovama kao što su vrtići teško mogu predvidjeti, a osim toga različiti objekti različito funkcioniraju.

“Probem je sa svim mogućim situacijama koje se mogu dogoditi. Uvjeravam vas, ako ćete gledati da u danu treba promijeniti jednu masku bar dvaput, da treba provjeravati, neće biti dosta sredstava i zabrinuta sam za zaštitu radnika jer smatram da preporuke nisu transparentne i jednake za sve. Vrtići su različiti”, rekla je.

Naglašava da će vrtići biti spremni ako će se raditi o malom broju djece.

#related-news_0

“Ne bih voljela da vrtići krenu raditi pa se nešto dogodi u većem postotku i onda moramo zatvarati. Vrtići i škole su trebali biti među zadnjima, a ne među prvima kod novih mjera”, istaknula je i dodala:

“Zamjeram resornom ministarstvu jer nije konzultiralo struku, to je nedopustivo.”

Na koncu je preporučila roditeljima da ne dovode djecu u vrtiće ako ne moraju:

“Nisam u ulozi da kažem kome ostaviti djecu. Osnivači su olako prihvatili sve i olako najavljuju da sve mogu prihvatiti, to nije fer ni prema djeci ni prema roditeljima. Bolje bi bilo da smo rekli da nismo spremni i da nam daju još koji tjedan. Smatram da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja zakazalo, dugogodišnji sam djelatnik u vrtiću, apeliram na roditelje da shvate ovo vrlo ozbiljno, ovo je ozbiljna situacija, nemojte slati dijete u vrtić ako ne morate!”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.