Capelli: Napravit ćemo aplikaciju, gosti neće morati čekati na ulazak u Hrvatsku

Vijesti 22. svi 202014:39 > 14:39
Elvir Mešanović / N1

Hrvatska će u idućem razdoblju imati kontrolirani turizam, a gosti će ispunjavanjem web aplikacije prolaziti granice u nekoliko sekundi, bez čekanja, rekao ministar turizma Gari Cappelli na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ministar turizma je rekao kako je ovih dana je bilo puno upita o pojedinim segmentima turizma te da su se s epidemiološkim službama dogovorili u detalje. Hoteli se ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima i dolasku turista.

Dolaze vlasnici apartmana, tvrtki, s određenim razlogom, kazao je.

Cappelli je rekao da se radi platforma, web aplikacija koja će na neki način kontrolirati turizam, tj. turisti će ranije ispuniti formular te više neće morati čekati toliko dugo na prelazak granice.

“Gosti neće morati čekati na granici, već će ispunjavanjem web aplikacije unaprijed prolaziti granice u nekoliko sekundi. Do 28. svibnja ćemo imati aplikaciju na temelju platforme koja se prije koristila kao dozvola. Na prvom mjestu nam je da znamo što turiste očekuje kad dolaze u Hrvatsku”, kazao je Cappelli.

VEZANE VIJESTI

“Na prvom mjestu nam je da znamo što turiste očekuje kada dolaze u RH, kvaliteta zdravstva, gdje se mogu javiti, dobivaju obavijest na granicama i taj dio je definiran”, rekao je ministar i dodao da za strane turiste već postoje objašnjenja na engleskom jeziku za sve segmente turizma.

Cappelli je precizirao da te obavijesti uključuju ponašanje u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela te odlaske u bazen ili na plažu. ”Turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati u Republici Hrvatskoj”, dodao je.

Cappelli je izvijestio da je dio turista koji su ranije otkazali rezervacije ponovno rade rezervacije za lipanj i da je Njemačka u dogovoru s ministrima svih zemalja Europske unije izrazila želju da od 15. lipnja dozvoli dolazak građana na more. Isti datum vrijedi i za Poljsku, dodao je.

”S trećim zemljama sve ovisi o dogovoru na razini EU. Mi pokušavamo poštivati protokol koji je dogovoren na razini EU, ali i poštovati bilateralne dogovore kao što smo imali sa Slovenijom”, rekao je Cappelli.

Pritom se zahvalio slovenskim i hrvatskim službama koje su uspjele stvoriti sigurnu zonu kako bi sve veći broj slovenskih turista dolazio u Hrvatsku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.