Cappelli: Uskoro će se znati tko plaća liječenje turista koji se zaraze

Vijesti 16. lip 202015:57 > 16:06
Jurica Galoic/PIXSELL

Do kraja tjedna trebalo bi se točno znati tko će plaćati bolničke troškove u slučaju zbrinjavanja turista zbog zaraze koronavirusom, ali ako su iz EU-a pomoći će i iz njihove zemlje, izjavio je u utorak ministar turizma Gari Cappelli nakon potpisivanja ugovora o dodjeli 75 milijuna kuna za razvoj Centra kompetentnosti.

“Do kraj ovog tjedna imat ćemo točnu informaciju tko će to plaćati, ali ako se budu liječili u našim bolnicama i ako su iz zemalja EU naravno će im pomoći njihova zemlja osiguravati i plaćati. Postoji i mogućnost da, ako je primjerice turist iz Slovenije, a boravi u Opatiji, za oko sat vremena može stići nazad kući i taj će problem i tako biti moguće riješiti”, rekao je ministar odgovarajući na pitanja novinara o “nedoumicama malih iznajmljivačima, jer bi obitelj eventualno zaraženog turista koronavirusom trebala biti 14 dana u apartmanu, a on zbrinut u bolnici, i tko će to plaćati”.

VEZANE VIJESTI

Inače, glavna tema posjeta Splitu ministra Cappellija bila je razvoj Centra kompetentnosti na području Splitsko-dalmatinske županije o čemu je s ravnateljem splitske Turističko-ugostiteljske škole Ivom Bilićem potpisao i ugovor za dodjelu bespovratnih 75 milijuna kuna.

“To je iznimno važan projekt za turizam, a od 75 milijuna kuna, 85 posto dolazi iz EU fondova, dok će 15 posto sufinancirati Ministarstvo turizma. Dodatna sredstva dala je i Splitsko-dalmatinska županija te se ukupno, s još oko 30 milijuna kuna iz regionalnog fonda i svime čime županija sudjeluje, zapravo radi o projektu vrijednom oko 170 milijuna kuna za dualno obrazovanje i kvalitetno školovanja kadrova”, naglasio je ministar.

Centar kompetentnosti u Splitu jedan je od šest u Hrvatskoj na čijem se razvoju i sufinanciranju već radi, a Cappelli ističe kako je za koncept regionalnih centara kompetentnosti osigurano i više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj.

#related-news_0

Sezona bi mogla biti na 35 posto lanjske

Ogovarajući na pitanja novinara, ministar je ponovio kako se ove godine očekuje dostizanje 35 posto turističkih rezultata iz 2019. godine, kao i da ima dobrih najava s raznih tržišta.

“Po ispunjenim obrascima na aplikaciji za prelazak granice već imamo oko 300 tisuća turista koji su najavili da će doći u Hrvatsku, a očekujemo i efekte od kampanja HTZ-a koja se provodi na deset tržišta u zadnjih 20-ak dana. Računamo i da će se u idućih 15 do 20 dana otvarati i tržišta poput Velike Britanije i Francuske pa bi moguće promet dolazio i od tamo, a s promocijom ćemo ići i prema Izraelu te nekim zemljama izvan EU-a”, najavio je Cappelli.

Očekuje se i da početkom srpnja jače krene i avio promet u Splitu i Zadru, a ministar kaže kako će u HTZ-u ići i s udruženim marketinškim oglašavanjem s “nekim kompanijama”, računajući da bi se dosta linija moglo realizirati u srpnju i kolovozu.

Za “malo veći pad” turističkog prometa u Splitsko-dalmatinskoj županiji nego primjerice u Istri i na Kvarneru, kazao je kako na područje Splitsko-dalmatinske županije “većinom dolaze turisti iz Velike Britanije i Amerike zrakoplovima kojih još nema”, dok u Istri i na Kvarneru 70 posto gostiju dolazi automobilima iz Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.