U Hrvatskoj 54 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna osoba preminula

Vijesti 01. srp 202007:15 > 21:38
Goran Stanzl / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježena su 54 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) od covida-19 u Hrvatskoj danas 568. Još je 80 osoba na liječenju, s dva pacijenta na respiratoru. U posljednja 24 sata testirane su 1352 osobe. Ukupno je u Republici Hrvatskoj 2.831 osoba zaražena koronavirusom.

21:38

U Srbiji su u posljednja 24 sata službeno prijavljena još četiri smrtna slučaja od posljedica covida-19, te 272 nova slučaja zaraze, među 8.626 testiranih od utorka popodne, a značajno je povećan i broj oboljelih s težom kliničkom slikom.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u srijedu su na bolničkom liječenju evidentirane 1.783 osobe, a na respiratorima ih je 73. Usporedbe radi, u utorak je u Srbiji registrirano 276 novozaraženih, te 42 pacijenta na respiratorima, a danas ih 31 više.

Od službenog početka epidemije 6. ožujka koronavirus je u Srbiji registriran kod 14.836 osoba, od ukupno 409.866 testiranih, uz 281 smrtni slučaj, te postotak smrtnosti od 1,89 posto.

Više o tome pročitajte OVDJE

21:34

Učenica koja se od utorka popodne nalazi u samoizolaciji u Dječjem odmaralištu Slavonski Brod u Starom Gradu na Hvaru, nije zaražena koronavirusom, potvrđeno je u srijedu iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu.

Djevojčica, koja je iz Slavonskog Broda na otok Hvar stigla jučer, stavljena je u samoizolaciju odmarališta nakon što se doznalo da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom. Brisevi su joj jutros uzeti i trajektom poslani u Split, te su popodne pokazali da je negativna na COVID 19, potvrđeno je iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Osim nje u samoizolaciji je cijela smjena učitelja i učenika.

Više pročitajte OVDJE

19:59

Američki kontinent plaća visoku cijenu koronavirusu zbog “neodgovornih politika” nekih čelnika poput Donalda Trumpa i Jaira Bolsonara, ocijenio je u srijedu visoki dužnosnik Crvenog križa.

Brojni čelnici tog kontinenta su “neodgovorni”, izjavio je predsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) Francesco Rocca, i naglasio da se ne radi samo o Brazilu i Sjedinjenim Državama.

“Američki kontinent plaća najvišu cijenu svojih politika koje ne slijede stajališta znanstvene zajednice”, rekao je novinarima tijekom virutalnog briefinga. “Virus je politiziran, to je smiješno”, dodao je.

Više o tome pročitajte OVDJE

17:48

Na zadarskom području dvoje je novooboljelih od covida-19, izvijestio je u srijedu popodne Županijski Stožer Civilne zaštite.

Više čitajte OVDJE.

16:25

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije potvrdio je u srijedu da je još osam osoba zaraženo koronavirusom, od kojih je jedna na bolničkom liječenju, a svi zaraženi su kontakti dviju osoba koje su nedavno bile u Njemačkoj.

Više čitajte OVDJE.

14:44

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan nemanovooboljelih pacijenata od zarazne bolesti covid-19.

Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije moli sve žitelje županije da se i dalje pridržavaju preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, naročito onih koji se odnose na korištenje zaštitnih maski u javnom prijevozu te svim zdravstvenim ustanovama.

13:48

U protekla 24 sata zabilježena su 54 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 568.

Među njima je 80 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 2 pacijenta.Jedna je osoba preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 2831 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 108 preminulo, a 2155 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 3594 osoba.Do danas je ukupno testirano 80 456 osoba, od toga 1352 u posljednja 24 sata, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

13:34

Austrija uvodi najviši stupanj upozorenja za putovanja u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, priopćila je u srijedu vlada u Beču.

„Najviši stupanj upozorenja za ove zemlje stupa na snagu odmah“, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. Radi se o sigurnosnom stupnju 6 koji se inače izdaje samo za zemlje u kojima vladaju ratni sukobi.

Više pročitajte OVDJE.

13:20

Još jedna osoba iz Bapske zaražena je koronavirusom – pokazala je analiza 58 uzoraka, koliko je obrađeno u posljednja 24 sata na području Vukovarsko-srijemske županije, izvijestio je tamošnji Stožer. Jedna je osoba hospitalizirana, dok se ostalih 9 nalazi na kućnom liječenju. U samoizolaciji su 273 osobe, od čega su njih 176 kontakti oboljelih.

13:19

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je 15 osoba. Međutim, pozitivna je jedna osoba koja ima prebivalište na području županije, ali testirana je i liječi se na području grada Zagreba. Epidemiolozi su utvrdili da je za to vrijeme ostvarila pet kontakata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u koji se sada nalaze u samoizolaciji.

13:12

Brojni ustavni stručnjaci ovoga su tjedna upozorili na nezakonitost odluke Državnog izbornog povjerenstva da zabrani glasanje osobama oboljelima od Covida19.

Ustavni stručnjak Branko Smerdel čak je javno na svom profilu na Facebooku prozvao Ustavni sud da reagira prethodno, kako regularnost izvora ne bi bila dovedena u pitanje.

No Ustavni sud, razvidno je iz odgovora na upit N1, neće reagirati prije izbora, nego tek naknadno ako netko dovede u pitanje ustavnost i zakonitost izbora.

Više pročitajte OVDJE.

12:59

Institucije u Bosni i Hercegovini priopćile su danas da je nakon testiranja više stotina uzoraka koronavirus potvrđen kod 152 osobe.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10 do je u RS prema mjestu prebivališta 11 osoba je iz Banjaluke, po četiri iz Ljubinja i Teslića, po tri iz Doboja, Pala i Prijedora, po dvije iz Bijeljine, Gradiške, Zvornika i Trebinja i po jedna iz Čelinca, Kotor Varoša, Kozarske Dubice, Laktaša, Istočnog Sarajeva i Modriče.

Više pročitajte OVDJE.

12:50

Ekspertna skupina je zaključila da treba posjete djeci omogućiti na 15 minuta, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Više pročitajte OVDJE.

12:08

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđena zaraza koronavirusom kod 13 ljudi, objavila je u srijedu slovenska vlada na Twitteru. To je manje nego prethodnog dana kada je novih dnevnih zaraza bilo 15, najviše u zadnja dva mjeseca.

Više čitajte OVDJE.

11:58

Kako neslužbeno doznajemo, zbog jedne medicinske sestre zaražene koronavirusom u izolaciji je jedan liječnik te sedam medicinskih sestara u KBC-u Rebro.

11:32

U Primorsko-goranskoj županiji evidentirana je jedna novooboljela osoba od koronavirusa, a troje je izliječenih.

11:27

HRT javljakako je u gradu Zagrebu opet najviše novozaraženih –  21.

Više pročitajte OVDJE.

11:04

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 147 obrađenih testova sa područja Splitsko dalmatinske županije, danas nema novooboljelih osoba pozitivnih na covid infekciju. 246 osoba se nalazi u samoizolaciji.

2 osobe su hospitalizirane u KBC-u Split od kojih se jedna nalazi na respiratoru, Stožer Civilne zaštite Splitsko dalmatinske županije

10:51

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je zadnjih desetak dana proveo u samoizolaciji, obavio je u utorak i drugi kontrolni test na covid-19 koji je, kao i u prvom slučaju, pokazao da je negativan na koronavirus.

Rezultat testa gradonačelnika je i ovaj puta negativan, tako da se od danas vraća svojim uobičajenim poslovima i obvezama, priopćili su u srijedu iz osječke Gradske uprave.

Vrkić je, naime, prošlog utorka objavio da je pet dana proveo u samoizolaciji jer se susreo sa susjedom kod kojeg je potvrđena zaraza koronavirusom. Istoga dana obavio je kontrolni test koji je pokazao da je negativan na koronavirus. “Rezultat testa gradonačelnika je negativan, no on ostaje u samoizolaciji do 29. lipnja kada će biti učinjen drugi kontrolni test na prisustvo virusa. Gradonačelnik svoje poslove nastavlja obavljati od kuće”, priopćili su tada iz osječke Gradske uprave.

10:37

U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ obrađeno je 144 uzoraka od kojih je 16 bilo pozitivno na koronavirus. Deset novopozitivnih osoba je s područja Đakova, tri iz Kopačeva, a po jedna iz Osijeka, Dalja i Batine. Svi su kontakti ranije oboljelih.

Na području Osječko-baranjske županije trenutno su ukupno 173 osobe pozitivne na koronavirus, najviše s područja Đakova i okolice, potom Osijeka, a sada ima oboljelih i na području Baranje (ukupno 5).

Na bolničkom praćenju u KBC Osijek nalazi se 29 pacijenata, međutim nitko nije na respiratoru niti je u težem zdravstvenom stanju.

U samoizolaciji je ukupno 1.630 osoba, od kojih je 43 od jučer pod tom mjerom. Policija je u zadnja 24 sata obavila 109 samoinicijativnih provjera, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

10:25

Ličko-senjska županija i dalje je korona-free zona, 74. dan zaredom nema novooboljelih osoba.

Ukupno su oboljele 22 osobe od covida-19, od čega je 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 6 osoba uzimanjem uzoraka, te su rezultati testiranja negativni. Testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 542 osobe.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 6 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

9:58

U Karlovačkoj županiji jučer je testirano 45 osoba, od toga 36 osoba u Karlovcu te 9 osoba u Ogulinu. Svi testirani u Ogulinu su negativni. Dva nalaza iz uzoraka uzetih u Karlovcu pristiglo su pozitivni. Riječ je o bliskim obiteljskim kontaktima ranije oboljele osobe. Obje osobe bile su u trenutku uzimanja uzoraka već u samoizolaciji, tako da s epidemiološke strane nisu morali biti dodatno utvrđivani kontakti.

Danas je zapisano 25 osoba za testiranje u Karlovcu te 2 osobe u Ogulinu.

Na bolničkom liječenju nema niti jedne osobe, a sve oboljele osobe imaju blažu kliničku sliku.

Pod mjerama samoizolacije i dalje se nalaze 73 osobe, a u posljednja 24 sata evidentirano je jedno kršenje samoizolacije.

U Karlovačkoj županiji imamo 9 oboljelih – 6 osoba iz Karlovca, 2 iz Ogulina te jedna iz Slunja (međutim osoba se nalazi u Zagrebu gdje je i testirana, ali zbog prijavljenog prebivališta u Slunju, broji se kao oboljeli u Karlovačkoj županiji), priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

9:43

Istarski stožer javio je jutros da među testiranima nemaju novooboljelih.

9:43

Vukovarsko-srijemska ima još jednu zaraženu osobu.

9:33

Nema novooboljelih na području Istarske županije u protekla 24 sata, objavio je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

9:31

U Zadarskoj i Istarskoj županiji nema novozaraženih osoba. U Zadarskoj je u samoizolaciji je 407 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana testiran je 91 uzorak i svi su negativni na koronavirus.

9:23

Još sedmero osoba s područja Požege pozitivno je na koronavirus, neslužbeno doznaje portal Požega.eu. Šest osoba iz prigradskog naselja Bankovci se dovodi u vezu s dvije ranije zaražene osobe iz Marindvora koje su se vratile iz Njemačke. Pozitivan nalaz potvrđen je i kod jednog mladića iz Požege za kojeg se sumnjalo na zarazu jer je boravio u jednom zagrebačkom noćnom klubu.

9:19

Čak sedam milijuna maski koje ne zadovoljavaju sigurnosne standarde i ne štite adekvatno od koronavirusa identificirano je unutar Europske unije, objavljeno je na sjednici europskog Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, piše u srijedu Jutarnji list.

Kako je za dnevnik rekao europarlamentarac Tomislav Sokol, koji je na sjednici i sudjelovao, do poplave krivotvorenih zaštitnih maski na europskom tržištu, koje najčešće dolaze iz Kine, došlo je zbog pucanja uobičajenih lanaca opskrbe i velike potražnje za zaštitnom medicinskom opremom posljednjih mjeseci zbog čega su se time počele baviti različite sumnjive tvrtke.

Više pročitajte OVDJE.

8:56

Povećani broj novooboljelih od bolesti covid-19 i mogući prodor koronavirusa u bolnice u Studiju 4 HRT-a komentirala je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš.

“Bolnički sustav je spreman na to da svaka osoba može biti zaražena pa i zdravstveni djelatnici. Da je zaraženo dvoje zdravstvenih djelatnika zvuči alarmantno, ali provedba testiranja će pokazati o kojem je broju riječ, djelatnika i pacijenata. Od brojki je važnije to da se reagiralo na vrijeme, čim se uočila pojava zaraze”, kazala je Bubaš.

Više pročitajte OVDJE.

8:16

Više od 40 posto ljudi kojima je dijagnosticiran covid-19 u talijanskom gradiću u regiji Veneto nije imalo nikakve simptome bolesti, pokazala je studija objavljena u časopisu Nature.

Više čitajte OVDJE.

8:15

U Hrvatsku je u prvih šest mjeseci došlo 1,6 milijuna turista, koji su ostvarili 7,6 milijuna noćenja, što je oko 30 posto od lanjskog rezultata za isto vrijeme, dok je nešto bolji postotak od 32 posto lanjskih noćenja ostvaren u lipnju, rekao je za Hinu direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Više čitajte OVDJE.

8:10

Na odmor u Hrvatsku zaputili su se Česi. Ovoga puta ne avionom ili osobnim automobilom, već vlakom. Za prvu rutu sve su karte rasprodane.

Iz Praga je krenuo u utorak navečer, a u Rijeku stiže danas ujutro.

Više pročitajte OVDJE.

7:55

“Većina zemalja se otvorila za druge članice. Državljani BiH ako ulaze u Hrvatsku moraju opravdati razlog svog dolaska, dolaze li turistički, kod liječnika ili slično. Mogući su i jednodnevni dolasci”, rekao je u voditelj Službe za susjedne zemlje Tomislav Kufner gostujući u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

7:18

“Ako se virus u međuvremenu ne promijeni ili ne nestane, na jesen, kad zahladi i kad ćemo biti više u zatvorenim prostorijama gdje je koncentracija virusa veća, sigurno će se lakše prenositi koronavirusna infekcija. Osim toga, to će nam se poklopiti sa sezonom drugih respiratornih infekcija, uključujući gripu. Tada ćemo imati puno težu situaciju nego što je imamo sada”, rekao je u utorak ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

7:17

Od ponoći svi građani EU/EEA i osobe s trajnim boravištem u EU/EEA (uz Ujedinjenu Kraljevinu, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarsku, Andoru, Monako, San Marino i Vatikan) mogu slobodno ući u Hrvatsku bez ograničenja.

Za sve putnike i dalje vrijedi preporuka da ispune obrazac ENTERCROATIA te tako najave svoj dolazak radi bržeg prelaska granice te radi potencijalnog praćenja kontakata u slučaju zaraze.

Svi ostali strani državljani mogu ući zbog poslovnih ili turističkih razloga (uz plaćenu rezervaciju smještaja).

Više čitajte OVDJE.

7:15

Sjedinjene Države su u utorak zabilježile oko 47.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni porast novih slučajeva zaraze od početka pandemije, objavila je novinska agencija Reuters.

7:15

Od jučer 52 novozaraženih u Hrvatskoj, tako je ukupan broj došao na 2777. Nacionalni stožer ukinuo je mjeru samoizolacije za građane BiH, Srbije i Crne Gore. Žarišta su u Đakovu i Zagrebu.

‘Ukoliko se popravi stanje s noćnim klubovima, nema razloga za zatvaranje, ukoliko to inspekcije uoče kao problem – i zatvaranje je na stolu’, rekao je ministar Davor Božinović.