U Hrvatskoj 81 novi slučaj zaraze koronavirusom, dvije osobe preminule

Vijesti 02. srp 202007:16 > 21:23
REUTERS/Marko Djurica

U posljednja 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 647. Još su 84 osobe na liječenju, s tri pacijenta na respiratoru. U posljednja 24 sata testirana je 981 osoba. Podsjetimo, jučer je bilo 54 novozaražene osobe.

21:23

U Općoj županijskoj bolnici Požega koja ima mogućnost testiranja, što olakšava i ubrzava dolazak do rezultata, danas su imali do sada najviše uzoraka na testiranju od korona virusa.

Epidemiolog Ante Vitalija pronašao je brojne kontakte koje je napravio dvojac povratnika iz Njemačke, pa je na testiranje uputio 87 osoba. Pozitivno je njih 24.

Više pročitajte OVDJE

20:50

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će Vlada donijeti odluku da na dva tjedna zatvori noćne klubove, splavove, kafiće koje nemaju bašte u periodu od 23 do 6 sati ujutro, kao i da će svi studentski domovi u Beogradu biti zatvoreni.

Zabranjena su i javna okupljanja u zatvorenom za više od 100 ljudi, na otvorenom za više od 500. Najavio je i kazne od ponedjeljka za nenošenje maski u gradskom prijevozu i tržnim centrima.

Više pročitajte OVDJE

20:06

Putnici u Švicarsku iz 29 zemlja će se od 6. srpnja morati registrirati vlastima i ići u samoizolaciju kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, objavila je vlada u četvrtak.

Na popisu zemlja su Sjedinjene Države, Švedska, Brazil i Rusija koje su ocijenjene zemljama s visokim rizikom zaraze.

Popis uključuje i Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Putnici koji su u prethodnih 14 dana bili u tim zemljama moraju to odmah obznaniti švicarskim vlastima po dolasku i otići u 10-dnevnu karantenu, navela je vlada.

Više pročitajte OVDJE

20:05

Manje od tjedan dana prije predviđenoga roka za otvaranje trening-kampova na Floridi još je devet košarkaša iz NBA lige bilo pozitivno na testiranju na koronavirus.

Time je broj zaraženih igrača narastao na 25 jer ih je na testiranjima provedenima prošloga tjedna njih 16 bilo pozitivno.

“Bilo koji igrač, trener ili član stručnog stožera koji je pozitivan na testiranju ostat će u samoizolaciji sve dok ne zadovolji sve propisane javnozdravstvene protokole te ga liječnik ne proglasi zdravim”, objavila je NBA liga.

Sve 22 momčadi koje bi trebale sudjelovati u nastavku sezone trebale bi doputovati u Orlando do 7. srpnja, a sezona bi se trebala nastaviti u “Disney Worldu” 30. srpnja.

18:06

Glasnogovornik vlade Jelko Kacin naglasio je na konferenciji za novinare da se epidemiološka slika neprestano pogoršava i postaje sve složenija, prenosi HRT.

“Vlada će uvesti strogu kontrolu pri ulasku u Republiku Sloveniju iz Hrvatske i Mađarske”, najavio je Kacin. Vlada će osigurati da se putnicima na graničnima prijelaziam uruči odluka o karanteni i odatle se mora odvesti izravno na adresu koja će biti na toj odluci, objasnio je.

Najavio je da se tri zemlje uklanjaju s tzv. zelene liste – Češka, Francuska i Hrvatska. Belgija i Nizozemska dodane su zelenoj listi.

Više čitajte OVDJE.

13:57

U protekla 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 647.

Među njima su 84 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta.

Dvije su osobe preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 2912 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 110 preminulo, a 2155 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4065 osoba.

Do danas je ukupno testirano 81 437 osoba, od toga 981 u posljednja 24 sata.

13:34

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar rekao je za Studio 4 HRT-a da je u Zagrebu trenutno gotovo 260 slučajeva COVID pozitivnih bolesnika.

Na pitanje smiruje li se epidemiološka situacija koja je u Hrvatskoj u posljednjih tjedan dana eskalirala, kaže kako misli da se polako stvari stavljaju pod kontrolu.

O tome više OVDJE.

13:16

Pet osoba s području Splitsko-dalmatinske županije zaraženo je Covidom 19 u protekla 24 sata, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od ukupno 148 obrađenih testova danas je pet novooboljelih. Tri su osobe iz Splita, te po jedna iz Segeta i Prološca. Jedna osoba iz Splita i osoba iz Segeta testirane su u Zagrebu, gdje se i nalaze te će u Zagrebu bit epidemiološki i obrađeni.

Dvije novooboljele osobe iz Splita i osoba iz Prološca kontakti su prethodno potvrđenih oboljelih osoba.

U samoizolaciji je 246 osoba, a od dvije osobe hospitalizirane u KBC-u Split jedna je na respiratoru, priopćio je Stožer.

12:59

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata potvrđeno je 180 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavili su u četvrtak zavodi za javno zdravstvo Federacije BiH i Republike Srpske.

Više pročitajte OVDJE.

12:30

Tenisač Novak Đoković i njegova supruga Jelena negativni su na koronavirus.

Pokazali su to najnoviji rezultati PCR testa koji su oboje napravili u Beogradu.

Više pročitajte OVDJE.

12:05

U Šibensko-kninskoj županiji je jedna novooboljela osoba. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi s područja Grada Šibenika koja je bila u samoizolaciji kao kontakt pozitivne osobe iz druge županije, a vezano za teniski turnir u Zadru.

Trenutno je na području županije 5 aktivnih slučajeva oboljenja. Tri oboljele osobe su s područja Grada Knina, jučer popodne je pozitivna bila muška osoba s prebivalištem u Zagrebu, gdje je i zaražena, s trenutnim boravištem na području Grada Vodica i danas je pozitivna ženska osoba s područja Grada Šibenika. Sve oboljele osobe imaju blage kliničke simptome i nisu hospitalizirane.

11:51

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije tri su nove pozitivne osobe na koronavirus. Jedna osoba je kontakt ranije potvrđene zaražene osobe, jedna je povratnik iz inozemstva, a jedna je bila sudionik privatnog okupljanja izvan područja Brodsko-posavske županije na kojemu je potvrđeno više zaraženih osoba. Tijekom dana očekuju se još niz nalaza testiranih osoba koje su bile u kontaktu sa pozitivnim osobama.

Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije tako sada iznosi 50, a sveukupan 56 (6 osoba ima službeno prebivalište u Brodsko-posavskoj županiji, ali žive u drugim dijelovima RH). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 178 osoba.

11:26

Ličko-senjska županija i dalje je korona-free zona, 75. dan zaredom nema novooboljelih osoba.

Ukupno su oboljele 22 osobe od covida-19 od čega je 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 3 osobe uzimanjem uzoraka, te su rezultati testiranja negativni. Testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 545 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 9 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

11:23

U Karlovačkoj županiji jučer je testirano 60 osoba, od toga 41 osoba u Karlovcu te 19 osoba u Ogulinu, a tri su nalaza pozitivna na koronavirus.

Od 41 uzoraka uzetih u Karlovcu pristiglo je njih 27 te je jedan nalaz pristigao pozitivan. Epidemiolozi utvrđuju kontakte oboljele osobe stoga još nemamo informaciju gdje se osoba zarazila.

Od 19 testiranih osoba u Ogulinu, 2 nalaza pristigla su pozitivna. Oboljele osobe su u trenutku oboljenja bile u samoizolaciji te su kontakt ranije oboljele osobe iz Ogulina.

S ovim brojem, trenutno u Karlovačkoj županiji ima 12 oboljelih osoba ( 8 iz Karlovca, 3 iz Ogulina te 1 osoba iz Slunja, ali koja živi u Zagrebu).

Danas je prijavljeno 30 tak testiranja u Karlovcu te 20-ak testiranja u Ogulinu, međutim broj zahtjeva se može i tijekom dana povećati. U samoizolaciji se trenutno nalaze 92 osobe, ali taj će se broj i povećati nakon epidemiološke obrade zadnje oboljele osobe iz Karlovca.

11:06

Od ukupno 156 uzoraka koji su u zadnja 24 sata testirani na koronavirus u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjskoj županiji čak 24 je bilo pozitivno. Osam novopozitivnih osoba su iz Đakova, sedam iz Osijeka, po dvije iz Bilja i Valpova te po jedna iz Jagodnjaka, Kopačeva, Vardarca, Duboševice i Laslova.

Više pročitajte OVDJE.

10:36

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u četvrtak ujutro za radnog posjeta županijskom Domu zdravlja u Splitu kako je, po sadašnjim podacima, porast novozaraženih na jučerašnjoj razini, a najavio je da će uskoro biti moguće i u Hrvatskoj očitavati radiološke nalaze na daljinu.

Odgovarajući na pitanje novinara rekao je kako nam raste broj turista, a i dalje imamo povoljnu epidemiološki situaciju koja je pod kontrolom, odnosno turisti nisu doprinijeli blažem porastu koji se dogodio u zadnje vrijeme, nego su to drugi importirani slučajevi.

Više pročitajte OVDJE.

10:30

U Zagrebu je 19 novozaraženih osoba koronavirusom, samoizolacija je određena za osam osoba dok je još 66 osoba upućeno na testiranje, izvijestili su u četvrtak iz zagrebačkog Stožera civilne zaštite. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je da su u zadnja 24 sata obavljena 432 testiranja, tako da je dosad ukupno testirano 17.576 osoba.”Ovog časa u Zagrebu je 261 aktivni slučaj. Samoizolacija je određena za 128 osoba, pa je 1363 sugrađana u izolaciji”, kazao je Šostar.

10:22

Na grafičkoj karti Hrvatske za Međimurje navedeno je da su 2 osobe zaražene koronavirusom. Temeljem uputa Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, sve oboljele osobe se prikazuju na karti prema evidenciji mjesta prebivališta. Druga evidentirana osoba koja je pozitivna na covid 19, živi i radi u Zagrebu te nije boravila u Međimurju, a temeljem mjesta prebivališta vodi se pod Međimursku županiju, priopćio je međimurski stožer civilne zaštite.

Epidemiološka situacija u Međimurju je u ovome trenutku iznimno dobra i nema razloga za zabrinutost, poručili su.

9:55

Još deset osoba pozitivno je na koronavirus u Požeško-slavonskoj županiji, izvijestio je epidemiolog Ante Vitalija u četvrtak ujutro na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite te najavio više od 40 novih testiranja kontakata novozaraženih osoba.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije zbog toga preporuča odgodu svih javnih okupljanja i podsjeća na važeće preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Najavio je da će kontaktirati organizatore okupljanja i nadzirati poštuju li se mjere.

Više pročitajte OVDJE.

9:51

Istarski stožer izvjestio je kako su tijekom posljednja 24 sata potvrđena dva slučaja zaraze. Radi se o uvezenim slučajevima, stranim državljanima koji su doputovali iz SAD-a.

9:50

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 7 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (1 osoba iz Borova, 1 osoba iz Vinkovaca, 3 osobe iz Starih Mikanovaca, 1 osoba iz Rokovaca i 1 osoba iz Ivankova).

9:36

Ministar zdravstva Vili Beroš je u Splitu, prilikom obilaska doma zdravlja, izjavio da današnji podaci o novooboljelima ne bi trebali biti veći od jučerašnjih.

9:34

Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba. Radi se o starijem muškarcu koji je sinoć zaprimljen na hitni prijem Opće bolnice u Zadru. On je s ličkog područja županije i najvjerojatnije se zarazio od kontakata iz inozemstva.

9:31

Svjetski turizam mogao bi izgubiti više od 1.200 milijardi američkih dolara ili 1,5 posto globalnog BDP-a nakon gotovo četiri mjeseca prekida zbog koronavirusa, a među 15 zemlja svijeta čiji bi BDP mogao najviše ‘trpjeti’ zbog gubitaka turizma Hrvatska je treća, navodi uz ostalo UNCTAD u novom izvješću.

To UN-ovo tijelo za trgovinu i razvoj u novom izvješću o ekonomskim posljedicama pandemije covid19 na turizam, objavljenom ovog tjedna, iznosi i procjene gubitaka u tri ‘scenarija’ s obzirom na duljinu trajanja prekida turizma – za četiri, osam i 12 mjeseci.

Više pročitajte OVDJE.

9:21

U Virovitičko-podravskoj županiji danas nema novooboljelih.

9:16

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do sada nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na COVID-19 na tom području i dalje je pozitivna samo jedna osoba.

8:58

U lipnju 890.000 gostiju, trećina prometa iz istog mjeseca lani. Preko MUP-ove stranice EnterCroatia.hr dolazak je najavilo više od milijun stranaca.

Polovicom svibnja svi koji su procjenjivali da bi se lipanjske turističke brojke mogle približiti prvom milijunu gostiju nazivali su se optimistima. Danas znamo da su to bili realisti. Hrvatska je, naime, tijekom 30 lipanjskih dana ugostila nešto više od 890.000 turista, odnosno trećinu u odnosu na rezultate lanjskog lipnja, piše Večernji list.

Više pročitajte OVDJE.

7:23

U Sjedinjenim Državama je najmanje 52.898 novozaraženih prijavljeno u protekla 24 sata, što je najveći broj od početka pandemije, pokazuju podatci koje je u srijedu u 20.30 sati po mjesnom vremenu objavilo sveučilište Johns Hopkins.

Nakon ovih novih slučajeva zaraze ukupan broj oboljelih na američkom tlu penje se na 2,7 milijuna. U protekla 24 sata od pandemije je u SAD-u umrlo 706 ljudi, ili ukupno 128.028.

Više čitajte OVDJE.

7:21

Preko milijun stranaca najavilo je dolazak u Hrvatsku, kazao je voditelj Službe za susjedne zemlje u Upravi za granicu Tomislav Kufner.

Kako bi se smanjile gužve i vrijeme čekanja na granici, jer se pri ulasku u Hrvatsku i dalje prikupljaju epidemiološki podatci kao što je broj telefona i odredište gdje će stranac boraviti, na internetu se može ispuniti obrazac koji je zamišljen kao pomoć prilikom prelaska granice.

Više čitajte OVDJE.

7:19

Sve tramvajske linije vraćaju s na svoje trase. ZET će tri puta na dan dezinficirati vozila, a putnike se i dalje poziva da nose maske.

Viče čitajte OVDJE.

7:18

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s koronavirusom, premijer Andrej Plenković rekao je sinoć kako treba biti oprezan, posebno u noćnim klubovima.

“Podaci su pokazali da je u nekim dijelovima Hrvatske došlo do zareze u noćnim klubovima. To je na neki način i razumljivo jer mladi ljudi idu u klub da se druže, a ne da budu daleko jedni od drugih i zato ja apeliram na njih da budu malo oprezniji pogotovo u unutarnjim prostorima,” rekao je Plenković.

Više čitajte OVDJE.

7:17

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u srijedu usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva prekid sukoba u svijetu kako bi se olakšala borba protiv pandemije covida-19, nakon više od tri mjeseca sporenja između Kine i SAD-a oko teksta rezolucije.

Rezoluciju su zajedno sastavile Francuska i Tunis koji su pozdravili njezino usvajanje, a tuniski veleposlanik u UN-u Kasi Kabtani je govorio o “povijesnom postignuću”. Prvi puta je Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju o zdravlju, zadovoljno je istaknulo tunisko predsjedništvo.

“Ta rezolucija se sada mora provesti u djelo”, rekao je francuski veleposlanik u UN-u Nicolas de Rivière u zajedničkoj izjavi s tuniskim kolegom.

Više čitajte OVDJE.

7:17

Kalifornijska biofarmaceutska kompanija Gilead definirala je cijene remdesivira, potencijalnog lijeka za Covid-19, što uključuje petodnevni tretman u Sjedinjenim Američkim Državama i ostalim razvijenim zemljama.

Prema odluci čelnika Gileada, cijena petodnevnog tretmana remdesivirom iznosit će 2340 dolara. Cijenu manju od 5080 dolara preporučio je Institut za ekonomsku analizu.

Više čitajte OVDJE.

VEZANE VIJESTI