Kulić: Država pod hitno mora uplatiti milijardu kuna veledrogerijama

Vijesti 16. srp 202010:59 > 11:08
N1

Tomislav Kulić, predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK u N1 Studiju uživo govorio je o dugu bolnica prema veledrogerijama i tome da su veledrogerije iscrpile svoje kreditne mogućnosti.

Prema novim podacima koje je iznijela HGK na uzorku od 40 veledrogerija dug je 4.1 milijarde kuna.

“To je najviši dug prema veledrogerijama ikada, koji je veći za 200 milijuna kuna u odnosu na period od mjesec dana ranije. Bolnice plaćaju sve manje, a desetak bolnica nije od ožujka platilo ništa.

VEZANA VIJEST

Do obustave koju najavljujemo dolazi jer mi više ne možemo podnijeti teret financiranja sustava. Mi ne možemo podmiriti naše obveze prema dobavljačima.

Potrebna je uplata od najmanje jedne milijarde kuna kako bi se osigurala koliko-toliko normalna opskrba za naredna dva-tri mjeseca”, rekao je Tomislav Kulić, te naglasio da je prije dvije godine na ljeto je dug prema veledrogerijama bio oko dvije milijarde, a prošle godine je dug bio tri milijarde.

#related-news_0

“Veća je potrošnja unutar bolničkog sustava, korona je prouzročila dodatne troškove za bolnički sustav, a sada su izostala sanacijska sredstva koja je država zadnjih godina uplaćivala”, kazao je Kulić. 

Hoće se dugovi i dalje gomilati?

“Veledrogerije su učinile sve da bi u Hrvatskoj osigurale lijekove, i samo zahvaljujući spremnosti veledrogerija da se zaduže smo spasili zdravstveni sustav i osigurali lijekove.

Vlada treba što prije početi raditi na financijski održivom modelu zdravstva. Veledrogerije se zadužuju kod komercijalnih banaka, a sada je taj dug oko milijarde kuna. Kamate su velike, a veledrogerije financiraju sustav već godinama.  Veledrogerije su ugrozile svoju likvidnost, iscrpile su svoje kreditne mogućnosti”, naglasio je Kulić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.