Prvi nacrt prijedloga izmjena Ustava iz Josipovićevog pera

Vijesti 11. ruj 201410:31 > 13:20
Cropix/Željko Hajdinjak

Predsjednik Republike Ivo Josipović potvrdio je da je napravljen prvi nacrt prijedloga izmjena Ustava unutar njegove radne skupine.

“Sada smo u fazi da je napravljen prvi draft s nekoliko varijanti za pojedina pitanja koja moramo raščistiti. Možda je zato i malo preuranjeno izlaziti u javnost o detaljima. Bit će prilike, bit će javna rasprava”, rekao je Predsjednik, prenosi HINA.

Josipovićev stav je da hrvatsko društvo i država trebaju “novi institucionalni okvir koji će biti efikasniji i demokratičniji, koji će biti moderniji nego što je to postojeći Ustav koji je odigrao važnu ulogu u vrijeme kada je nastao”.

“Moja je ideja da nakon predsjedničkih izbora ponudim jedan cjeloviti tekst na raspravu, tu će sigurno biti promjena i usuglašavanja. Vidjet ćemo hoće li i u kojoj će mjeri stranke biti voljne prihvatiti takav koncept. Za takav jedan novi koncept ja sam spreman tražiti povjerenje na referendumu”, dodao je Josipović.

Povećanje ovlasti Predsjednika?

Neke od tema koje će obuhvatiti novi Ustav zasigurno će biti otvorene u narednom razdoblju kojem slijede predsjednički izbori. Riječ je, rekao je Josipović, o decentralizaciji i regionalizaciji Hrvatske, političkom sustavu, izbornom sustavu, unutarnjoj demokraciji i demokraciji unutar stranaka, novoj generaciji ljudskih prava te održivom razvoju.

Kako su se u pojedinim medijima pojavile informacije da će kroz izmjene Ustava tražiti povećanje ovlasti Predsjednika Republike, Josipović je odgovorio da nije riječ o povećanju ovlasti već o njihovom preciziranju.

“Ne bih ja to nazvao povećanjem predsjedničkih ovlasti, mislim da se one moraju precizirati. Moraju se učiniti funkcionalnim, ali nikakvih novih ovlasti u ovom tekstu nije bilo”, objasnio je Josipović.