Sindikat traži izmjene epidemioloških mjera u vrtićima: Od Fuchsa nema odgovora

Vijesti 11. ruj 202012:29 > 12:31
N1

Sindikat obrazovanja, medija i kulture upozorio je u petak na otežane uvjete rada u dječjim vrtićima i jaslicama, zatražio dodatna zapošljavanja i prilagodbu epidemioloških mjera, te poručio resornom ministarstvu i epidemiolozima da rješenje čekaju do ponedjeljka.

Dva tjedna od početka pedagoške godine jasno je da mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) ne funkcioniraju u dječjim vrtićima. Odgojitelji i spremačice rade po deset do 12 sati i padaju od iznemoglosti, upozorila je na konferenciji za novinare Božica Žilić, predsjednica sindikata obrazovanja, medija i kulture, udruženog u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

VEZANE VIJESTI

Sindikat traži dodatno zapošljavanja odgojitelja i spremačica, te mogućnost da spremačice borave u prostorima s djecom kao i da se odgojiteljima omoguće dežurstva u barem dvije skupine djece.

“Tražimo rješavanje pod hitno, ako do toga ne dođe, pozvat ću svakog radnika u vrtićima da prekine rad jer to je njegovo pravo”, poručila je Žilić.

Sindikat je danas uputio dopis Nacionalnom stožeru civilne zaštite, ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu i ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku da se nađe rješenje za predškolske ustanove, a odgovor očekuju do ponedjeljka za kada su najavili i konferenciju za novinare ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kao najkritičniji problem izdvojili su da se skupine djece ne smiju miješati, nema zajedničkih dežurstava odgojitelja, a spremačice ne smiju ulaziti u prostore gdje borave odgojitelji s djecom. Očekuju da ih se ozbilno shvati i da do ponedjeljka epidemiolozi pronađu rješenja.

Od Fuchsa nema odgovora

Žilić je upozorila i kako ne funkcionira socijalni dijalog s resornim ministarstvom te poručila Fuchsu da neće dopustiti daljnje ignoriranje i marginaliziranje djelatnosti predškolskog odgoja i daljnje iscrpljivanje radnika.

“Prije mjesec dana obratili smo se Fuchsu i zatražili prijem, no nismo dobili odgovor”, upozorila je Žilić.

#related-news_0

Problemi u vrtićima i jaslicama, kaže, postoje na području cijele Hrvatske, no najteže je u velikim gradovima u kojima su i dječje grupe najveće. Zbog epidemije velik je broj zaposlenih u samoizolaciji, a uoči sezone viroza i gripe, očekuju daljni porast bolovanja i povećanje pritiska na radnike koji odrađuju dodatni posao.

Mladen Novodel, predsjednik SSSH, poručio je ministrima Fuchsu i Božinoviću da prilagode rad u predškolskim ustanovama na korist djece i zaposlenika te pozvao osnivače predškolskih ustanova da dodatno zaposle odgojiteljice i čistačice kako bi se epidemiološke mjere mogle provesti na propisani način.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.