Dr. Ivica Lukšić: Čuvali smo se od jedne ugroze, a ostalo stavili na stranu

Vijesti 12. ruj 202018:32 > 18:37
N1

Dr. Ivica Lukšić iz KB Dubrava u Dnevniku N1 rekao je da su stvari pod kontrolom unatoč većem priljevu pacijenata koji su oboljeli od covida-19, te da nema mjesta panici.

“Imamo 30 covid bolesnika u KB Dubrava, od toga četiri na respiratoru. Njih četvero su teško bolesni, no među preostalima je nekoliko njih čije je stanje ozbiljno, ali nije za respirator. Imamo 80 kreveta za liječneje covid bolesnika i 220 kreveta u šatorima gdje je moguće liječenje uz pomoć kisika”, rekao je Ivica Lukšić i dodao komentirajući kliničku sliku pacijenata:

“Imamo kontinuirani priljev pacijenata koji zahtijevaju bolničko liječenje, ali stvari su pod kontrolom, nema mjesta panici. Važno je da te brojke ne rastu značajno jer opterećuju zdravstveni sustav. Sad nema brige za slobodne respiratore, ali važno je imati dovoljno zdravog zdravstvenog osoblja da mogu pružiti skrb bolesnicima.”

VEZANE VIJESTI

Istaknuo je da medicinske sestre i liječnici, koji su ranije radili na drugim odjelima, sad su više angažirani za covid bolesnike što potencijalno može predstavljati problem u liječenju ostalih bolesnika.

“Nijedna zemlja nema neograničene resurse, ni u ljudima ni materijalnim sredstvima. Aktivnostima Ministarstva zdravstva i Stožera dobro smo upravljali pandemijom i dobro je vođena. Porast je bio očekivan liberalizacijom kretanja i turističkom sezonom, sve to bilo je očekivano. Sad je važno da zaustavimo daljnji rast da uđemo što sigurnije u jesen i zmu, kad očekujemo veći porast covid infekcija.”

Lukšić kaže da je nervoza zbog dolaska jeseni i zime logična i očekivana: “Svi živimo u okolnostima na koje nismo bili pripremljeni niti smo ikad živjeli u njima. Bojazan je dobra u mjeri da stvara dodatni oprez i poziva na odgovornost. Važno je da smo svi odgovorni. Ovo nije moguće voditi bez zajedništva i angažmana svih ljudi.”

KB Dubrava ima 24-satno dostupno testiranje i brzi test, prvenstveno za one koji dođu kroz hitni prijem i zahtijevaju bolničko liječenje.

Na pitanje hoće li zbog opterećenja koronavirusom ostale infekcije proći neprimijećeno, Lukšić odgovara da je još uvijek mnogo pitanja na koja nema odgovora. Što se tiče onkoloških bolesnika, rekao je:

“Sigurno je došlo do zastoja, ne samo u Hrvatskoj, nego cijelom svijetu. Za vrijeme lockdowna smo se čuvali od jedne ugoze i ostalo stavili na stranu. Nadam se da će građani i dalje voditi brigu o zdravlju i važno je da se jave na preventivne onkološke preglede jer ostale bolesti nisu stale. Dobrom organizacijom Ministarstva zdravstva i Stožera pokrenuti su resursi koji možda nisu bili dovoljno iskorišteni. Prilagodljivi smo, pokazali smo mnoge stvari koje dosad nismo imali prilike vidjeti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.