U Hrvatskoj 819 novih slučajeva zaraze, preminulo 8 osoba

Vijesti 18. lis 202007:47 > 21:00
Luka Stanzl/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 819 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5164. Među njima je 548 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 32 pacijenta. Preminulo je 8 osoba.

20:59
20:11

Italija je zabilježila rekordnih 11.705 slučajeva koronavirusa u nedjelju, a vlasti pripremaju nove mjere u borbi protiv drugog vala covida-19.

U subotu je Italija zabilježila 10.925 novih zaraza.

Italija je jedna od najteže pogođenih europskih zemalja u prvom valu epidemije i ima drugi najveći broj smrtnih slučajeva u regiji nakon Velike Britanije. Od početka epidemije u veljači, u toj zemlji umrlo je 36.543 ljudi, pokazuju službene brojke.

Vlasti su uspjele staviti pod kontrolu širenje zaraze tijekom ljeta uvođenjem rigoroznog dvomjesečnog “lockdowna” cijele zemlje. Pojavom drugog vala koronavirusa, vlada je uvela nove mjere. Obvezno je nošenje maski u javnosti, ograničena su javna okupljanja i rad restorana.

18:38

Krunoslav Kuna, predstojnik klinike za porodništvo KBC Sestara milosrdnica, u Dnevniku N1 rekao je kakvo je stanje na toj klinici.

“Jedna pacijentica na klinici je pozitivna, ali nema simptoma, a pet rodilja je u samoizolaciji. Na kućnu njegu pustili dvije koje su u samoizolaciji, te jednu koja ima pozitivan bris”, rekao je Krunoslav Kuna.

“Četiri liječnik i dvije primalje su u samoizolaciji, te deset primalja. Danas smo otpustili većinu pacijentica koje su mogle ići kućama. U bolnici sada imamo 28 pacijentica. Novorođenčad je u izvrsnom stanju. Oni čije su majke pozitivne na koronu negativni su”, rekao je.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE

16:55

U Srbiji je u posljedna 24 sata umrlo dvoje inficiranih koronavirusom, a među 3325 testiranih uzoraka potvrđeno je 214 novih slučajeva zaraze, što je peti dan zaredom s više od 200 novozaraženih, objavile su u nedjelju zdravstvene vlasti.

Na bolničkom je liječenju 390 pacijenata, od čega na respiratorima 24.

U Srbiji je od početka epidemije 6. ožujka potvrđeno 36.260 zaraženh i 776 umrlih od posljedica covoda-19.

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je da bi se Srbija lako mogla naći u situaciji u kojoj je posljednjih dana Hrvatska s više od tisuću novozraženih dnevno.

“U Hrvatskoj vidimo i gledamo ono što i nas očekuje i ne trebamo misliti da smo nešto posebno u Europi i u svijetu i da će nas to mimići“, izjavio je Kon za TV Prva.

15:18

Broj novozaraženih koronavirusom dva dana zaredom prelazi tisuću, zdravstveni sustav već je ozbiljno načet: virus je ušao u brojne bolnice i staračke domove. Ima li država plan kako obraniti bolnice? O tome je u TNT-u govorio Ivica Lukšić, čovjek zadužen za koordinaciju bolnice kako bi se pružio najbolji otpor covidu-19.

Rekao da situacija nije tako dramatična, u smislu da je zdravstveni sustav pred pucanjem, pa dodao kako je mobiliziran na vrijeme. Ipak, s obzirom na porast broja novih slučajeva i proboja koronavirusa u bolnice, ističe kako je “važno da se uozbiljimo svi”. Kaže da imaju odgovore na sve situacije. “Cijeli bolnički sustav je mobiliziran. Važno ga je sačuvati da možemo zbrinuti sve građane i bolesnike.”

Više pročitajte OVDJE.

14:57

Sedam mjeseci prošlo je otkada je WHO proglasio pandemiju koronavirusa – što danas doista znamo o virusu, je li svijet pretjerao s reakcijom ili oni griješe oni koji podcjenjuju posljedice virusa, sve je to TNT-a komentirao znanstvenik, molekularni biolog Igor Štagljar.

Štagljar kaže kako stanje nije alarmantno, ali je zabrinjavajuće. “Transmisija virusa se širi, to je očito. Do kraja sljedećeg tjedna moglo bi biti i 2000 slučajeva.”

Kaže kako je dosta s apelima građanima jer oni očito ne funkcioniraju, stoga je potrebno poduzeti strože mjere.

Razgovor pročitajte OVDJE.

14:25

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) pozvala je u nedjelju ministra zdravstva Vilija Beroša da u Zagrebu hitno osigura dodatne kapacitete za uzimanje briseva radi testiranja na Covid-19 te skraćivanjem predugačkih kolona omogući građanima dostojanstveno čekanje.

Više pročitajte OVDJE.

14:24

Prema trenutno dostupnim informacija, s područja Virovitičko-podravske županije, u subotu su na analizu poslana 82 uzorka, a njih deset je analizirano, od čega su četiri pozitivna. Troje je srednje životne dobi s blagim simptomima. Jedna je osoba starije životne dobi, hospitalizirana je u Općoj bolnici Virovitica.

13:47

Od jučer uzetih, neobrađenih 298 uzoraka, 38 nalaza je pozitivno i tri pozitivna nalaza za osobe izvan Međimurske županije.

Danas do 11 sati uzeto je 158 uzoraka od čega je 51 nalaza negativno, a 107 je u obradi.

Trenutno je 254 aktivan slučaj pozitivnih na koronavirus – 15 osoba se oporavilo, za 36 osoba još traje epidemiološki nadzor, 57 osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, 142 osobe su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama, 18 osoba iz ustanove za starije i nemoćne osobe (korisnici i djelatnici) te 1 osoba s prebivalištem u Međimurskoj, a s boravištem u drugoj županiji.

13:43

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji potvrđena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, u 27 slučajeva radi se o bliskim obiteljskim i radnim kontaktima, dok je kod 25 osoba izvor zaraze nepoznat, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Jedna novooboljela osoba je hospitalizirana, a jedna je stavljena na respirator.

12:31

U protekla 24 sata evidentirano je 78 novih osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus. Novobooljeli imaju prebivalište na području ukupno 23 jedinica lokalne samouprave:

Grad Donja Stubica (1), Grad Krapina (14), Grad Oroslavje (4), Grad Pregrada (8), Grad Zabok (3), Grad Zlatar (3), Općina Bedekovčina (5), Općina Đurmanec (5), Općina Gornja Stubica (3), Općina Hum na Sutli (1), Općina Jesenje (1), Općina Konjščina (1), Općina Kraljevec na Sutli (1), Općina Lobor (3), Općina Mače (1), Općina Marija Bistrica (3), Općina Mihovljan (1), Općina Petrovsko (5), Općina Radoboj (5), Općina Stubičke Toplice (2), Općina Sveti Križ Začretje (4), Općina Veliko Trgovišće (1) i Općina Zlatar Bistrica (3).

12:29

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 8 je novooboljelih osoba od covida-19 te su tri osobe preminule.

6 oboljelih osoba je s područja Gospića te po jedna oboljela osoba s područja Otočca i Korenice. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U OB Gospić preminule su tri osobe starije životne dobi (87, 88 te 92 godine), korisnici su Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije te su uz potvrđeni koronavirus imale i niz kroničnih bolesti.

11:39

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 9 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (3), općina Staro Petrovo Selo (2) te po jedna zaražena osoba sa područja općina Cernik, Nova Kapela, Oprisavci i Donji Andrijevci.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 738, dok je broj aktivnih slučajeva 60 (isto kao i prethodni dan). Hospitalizirano je 10 osoba (isto kao prethodni dan) od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 478 osoba (12 osoba manje nego prethodni dan).

11:28

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 375 obrađenih testova danas je 55 novooboljeleih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 29, Imotskog 1, Kaštela 4, Omiša 1, Sinja 5, Solina 5, Trilja 1, Trogira 1, Dicma 2, Dugog Rata 1, Jelse 1, Klisa 1, Marine 2 i Muća 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 37 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1734 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 30 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru i to 3 iz Splitsko-dalmatinske županije i 1 iz Dubrovačko-neretvanske županije, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

11:19

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije dvije su osobe zaražene; jedna s prebivalištem u Šibeniku, a druga u Vodicama. Još su dvije osobe iz županije pozitivne na SARS-CoV-2 virus, ali trenutno borave na području druge županije gdje su epidemiološki obrađene.

Trenutno je 46 aktivnih slučajeva koronavirusa. Dvije osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

11:18

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 86 slučajeva zaraze koronavirusom, 77 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 9 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 392 osobe, a ukupno je testirano 10786 osoba.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 115 uzoraka, od kojih je 7 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

11:17

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji je 44 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, od čega su tri osobe korisnici doma za starije i nemoćne osobe. Epidemiološka obrada u tijeku.
Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 664 osobe.

Na bolničkom liječenju se nalazi 37 COVID pozitivnih pacijenata, od čega je jedan na respiratoru, jedan novoprimljeni, jedan otpušten na kućno liječenje, a jedna osoba je umrla.

11:16

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 16 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula.

Aktivnih slučajeva zaraze je 100, a u samoizolaciji je 673 osoba.

10:40

U posljednja 24 sata u Zagrebačkoj županiji zabilježena su 94 nova slučaja zaraze koronavirusom, pa je tako trenutno aktivno ukupno 755 slučajeva covida-19, izvijestio je u nedjelju županijski Zavod za javno zdravstvo.

Prema podacima Zavoda, na području Županije od početka pandemije do nedjelje 18. listopada do 10 sati evidentirano je 1430 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 655 osoba, a 20 ih je preminulo.

Trenutno je aktivno 755 slučajeva. U odnosu na podatke od dana ranije, oboljele su 94 osobe – u gradovima Samobor (8), Sveta Nedelja (3), Zaprešić (10), Jastrebarsko (5), Velika Gorica (17), Ivanić-Grad (1), Dugo Selo (18), Vrbovec (4) i Sveti Ivan Zelina (4), te u općinama Brdovec (3), Bistra (4), Jakovlje (2), Luka (1), Dubravica (2), Stupnik (2), Kravarsko (3), Brckovljani (1), i Rugvica (5).

10:30

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđeno je dvadeset novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trinaest osoba je izliječeno, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je trinaest osoba iz Dubrovnika, sedam muških i šest ženskih, od kojih četiri muške i tri ženske imaju utvrđenu epidemiološku vezu. Novozaražene su i tri muške osobe iz Vele Luke s utvrđenom epidemiološkom vezom, muška osoba s Mljeta s utvrđenom epidemiološkom vezom, muška osoba iz Metkovića, ženska osoba iz Župe dubrovačke s utvrđenom epidemiološkom vezom te muška osoba iz Stona.

10:22

Na području Zadarske županije 13 je novozaraženih osoba koronavirusom. Riječ je o kontaktima sa dosad zaraženim osobama, a novooboljele osobe su sa područja Grada Zadra (7) te općina Kali (1), Poličnik (2), Škabrnja (1), Vir (1) i Zemunik Donji(1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 188 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 365 osoba. U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 14 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U Specijaliziranoj bolnici Biograd na moru liječi se 4 lakših bolesnika.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

10:21

U protekla 24 sata u Gradu Zagrebu zabilježeno je 286 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te je za 830 osoba izrečena mjera samoizolacije, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Više pročitajte OVDJE.

10:02

U posljednja 24 sata zabilježeno je 819 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5164.

Među njima je 548 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 32 pacijenta.

Preminulo je 8 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 25580 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 363 preminulo. Ukupno su se oporavile 20053 osobe, od toga 491 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 21148 osoba.

Do danas je ukupno testirano 397000 osoba, od toga 4948 u posljednja 24 sata.

9:56

Na području Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 43 osobe, a testirano je ukupno 297 uzoraka (188 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 109 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ).

Najviše (16) pozitivnih nalaza bilo je za osobe iz Osijeka, no s prigradskim naseljima (Tenja 5, Josipovac 2, Višnjevac 1, Briješće 1) na području Grada Osijek jučer je pozitivan nalaz utvrđen za ukupno 25 osoba. Slijede Našice sa četiri novopozitivne osobe, Đakovo i Ivanovac po tri, Čepin dvije, dok po jednu novopozitivnu osobu imaju Belišće, Bilje, Donji Miholjac, Markovac Našički, Petrova Slatina i Vrbica.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 55 pacijenata koji su oboljeli od covid-19 od kojih je šest na respiratoru.

9:31

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 37 novih pozitivnih osoba na covid-19 (11 osoba iz Vinkovaca, 5 iz Ivankova, 3 iz Starih Mikanovaca, 3 iz Bošnjaka, 2 iz Županje, 2 iz Gradišta, 1 iz Novih Jankovaca, 1 iz Vukovara, 1 iz Štitara, 1 iz Antina, 1 iz Nuštra, 1 iz Soljana, 1 iz Svinjarevaca, 1 iz Markušice, 1 iz Vođinaca, 1 iz Strošinaca i 1 iz Opatovca). Preminulih osoba nema.

Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 16 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika i 12 medicinskih sestara/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 35 radnika (6 liječnika, 28 medicinskih sestara/tehničara i 1 nezdravstveni radnik).

9:29

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji dvadeset i devet je novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o trinaest osoba s područja grada Siska, devet osoba s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Hrvatska Dubica, jednoj osobi s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja grada Hrvatske Kostajnice te jednoj osobi s područja općine Lipovljani, priopćio je županijski stožer.

9:08

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 156 uzoraka briseva na covid-19. Potvrđene su 2 pozitivne osobe s područja županije.

Kod jedne osobe iz mjera samoizolacije radi se epidemiološki o uvezenom slučaju (boravak i kontakt s pozitivnom osobom u gradu Zagrebu). Za drugu osobu je u tijeku epidemiološka obrada. Izliječena je 1 osoba.

Trenutno je 32 aktivnih slučajeva bolesti covid-19. U mjerama samoizolacije nalazi se 183 osoba.

9:07

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na virus SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđeno šest novih slučaja bolesti covid-19.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 72 slučaja oboljenja, četiri osobe su oporavljene od bolesti covid-19, a na bolničkom liječenju je ukupno 28 osoba.

9:02

Privremeno je zatvoren Odjel za porodništvo u KBC-u Sestre milosrdnice zbog koronavirusa. Kako doznajemo od prof. dr. sc. Krunoslava Kune, zaražene su dvije trudnice koje imaju simptome, a kod pet rodilja bris je pozitivan i zasad su bez simptoma.

Više pročitajte OVDJE.

8:42

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 19 novozaraženih osoba i 13 je osoba ozdravilo. Ukupno je aktivnih slučajeva bolesti covid-19 bolesti 159, a 524 osobe su u samoizolaciji. Obrađeno je 375 uzoraka.

7:54

Iz Osnovne škole Augusta Harambašića u Zagrebu poslali su roditeljima obavijest da će se zbog još jedne osobe pozitivne na covid-19 nastava u toj školi do daljnjega drugačije organizirati.

Više pročitajte OVDJE.

7:48

Trinaest učenika šestog razreda osnovne škole Monte Zaro u Puli osam učitelja, stručni suradnik i dva pomoćnika u nastavi od danas su u dvotjednoj samoizolaciji nakon što je utvrđeno da je jedna učenica tog razreda pozitivna na koronavirus, potvrdila je Hini ravnateljica škole Branka Sironić.

U međuvremenu je izvršena dekontaminacija, čišćenje i dezinfekcija svih prostora škole, a ravnateljica je u kontaktu s epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije oko drugih mogućih kontakata koje je imala učenica u školi.

Stanje po županijama 18. listopada 2020.:

  • Grad Zagreb – 286 novih slučajeva zaraze
  • Zagrebačka županija – 94 nova slučaja zaraze
  • Krapinsko-zagorska županija – 78 novih slučajeva zaraze
  • Splitsko-dalmatinska županija – 55 novih slučajeva zaraze
  • Varaždinska županija – 52 nova slučaja zaraze
  • Karlovačka županija – 44 nova slučaja zaraze
  • Osječko-baranjska županija – 43 nova slučaja zaraze
  • Međimurska županija – 38 novih slučajeva zaraze
  • Vukovarsko-srijemska županija – 37 novih slučajeva zaraze
  • Sisačko-moslavačka županija – 29 novih slučajeva zaraze
  • Dubrovačko-neretvanska županija – 20 novih slučajeva zaraze
  • Primorsko-goranska županija – 19 novih slučajeva zaraze
  • Bjelovarsko-bilogorska županija – 16 novih slučajeva zaraze
  • Zadarska županija – 13 novih slučajeva zaraze
  • Brodsko-posavska županija – 9 novih slučajeva zaraze
  • Ličko-senjska županija – 8 novih slučajeva zaraze
  • Požeško-slavonska županija – 7 novih slučajeva zaraze
  • Koprivničko-križevačka županija – 6 novih slučajeva zaraze
  • Virovitičko-podravska županija – 4 nova slučaja zaraze
  • Šibensko-kninska županija – 4 nova slučaja zaraze
  • Istarska županija – 2 nova slučaja zaraze

VEZANE VIJESTI